Hjem til gården

Som barn blev han mobbet for sin ordblindhed - fandt løsningen, da han stak af fra skole

30-årige Søren Lassen er ordblind. Dét mobbede hans klassekammerater ham så grundigt med, at han gik fra skolen. Men så fandt han også sit fristed.

Søndag aften forlod Søren Lassen TV 2-programmet 'Hjem til Gården' efter seks uger. Den nordjyske smed røg i tvekamp mod 25-årige Rikke Hansen, der tog en overbevisende sejr i disciplinen 'viden'. Hun fik seks point. Søren Lassen fik to point.

Forinden havde de begge terpet teksten i 'Bondebogen'. Det er gårdens eneste mulighed for at tilegne sig viden om at leve på en gård, og det er den bog, Søren Lassen og Rikke Hansen altså kom op i.

Men Søren Lassen havde et benspænd. Han er ordblind.

Han skal bruge mere energi på at læse og forstå ord end andre. Når han læser en linje med tekst og bruger energi på at forstå de svære ord, glemmer han, hvad han tidligere har læst, og må begynde forfra.

Dermed tager det meget lang tid for ham at læse.

Søren Lassens ordblindhed blev opdaget tidligt i folkeskolen. Men for lidt over 20 år siden, var forståelsen af ordblindhed meget mindre, end den er i dag. Både fra lærere og andre børn.

Det betød, at Søren Lassen blev hevet ud af sin klasse og placeret i en sidebygning til skolen med tre andre ordblinde elever. Det skete i alle dansk-, engelsk- og tysktimerne fra 1. klasse og op til 4. klasse.

- Vi fik slet ikke noget ud af at sidde væk fra de andre, siger Søren Lassen.

Distanceringen til de andre elever i klassen og ordblindheden fik andre konsekvenser.

Søren Lassen blev mobbet af de andre børn.

- Jeg var et nemt mobbeoffer, fordi jeg er ordblind, fortæller Søren Lassen.

I de andre undervisningstimer var de andre elever hurtige til at stemple Søren Lassen som dum, fordi han havde svært ved at læse. Dengang havde lærere ikke fokus på mobning, som det er tilfældet i dag. Derfor oplevede Søren Lassen, at der intet blev gjort for at stoppe det.

Plageånderne vidste præcist, hvilke knapper de skulle trykke på hos Søren Lassen. Han var temperamentsfuld, og når han blev rigtig sur, havde plageånderne nået deres mål.

- Jeg blev irriteret og ked af det. Så jeg gik min vej. Ud på heden. Der fandt jeg fred, siger Søren Lassen.

Det viste sig at være en god idé.

Heste blev redningen

Ude på heden fandt han nemlig heste. Dem kunne han fodre og snakke med. De var ufarlige og venlige. Søren Lassen var cirka ti år og manglede nogen at snakke med.

Hestene var ejet af en mand, der hed Ole, som havde en stor nærliggende gård. Han tog Søren Lassen under sine vinger og gav den lille undertrykte dreng noget at lave. Han fik opgaver med at lave hestevogne, muge ud, fodre dyr og mange andre ting.

Når skolen ringede til hans mor for at fortælle, at Søren Lassen var gået, vidste hun godt, hvor han var gået hen. Hun støttede ham.

Det blev afgørende for Søren Lassens barndom.

- Jeg fandt ud af, at jeg havde god kontakt med de her heste, siger Søren Lassen.

Pludselig gik han fra at være "den dumme i skolen" til at have et naturligt flair for at håndtere de kæmpestore dyr.

- Min tilværelse var træls. Men pludselig opdagede jeg, at jeg var god til noget. Det gav mig håb, og jeg kunne endelig slappe af, siger Søren Lassen.

Helt ind i voksenlivet

Få år senere skiftede Søren Lassen folkeskole. Det fik mobningen til at stoppe brat, men han kom stadig på gården næsten hver dag.

- Jeg blev meget gladere i dagligdagen. Jeg brugte al min tid ude på gården, siger han.

Som årene gik, lærte han at ride og blev så god til det, at han trænede yngre børn. Han lærte at lave akrobatik på løbende heste, som han optræder med i dag på Cirkusgården i Løkken.

Som 16-årig fik han arbejde hos sin onkel, som lærte ham at smede. Det gav ham de grundlæggende værktøjer til at kunne tage en uddannelse som klejnsmed.

Mobning oplever han ikke mere, men barndommens oplevelser har mærket ham.

- Det sidder stadig i mig. Når jeg af og til møder dem, der mobbede mig, hilser jeg næsten altid på dem. De hilser sjældent tilbage, siger Søren Lassen.

Han mener, at han er blevet stærkere af sine oplevelser. Mobningen bragte ham ud til hestene, som endte med at blive en stor del af hans liv.

- Jeg er blevet bedre til at være direkte og forklare tingene tydeligt. Jeg leder andre ryttere, så der er harmoni mellem hest og rytter, når jeg underviser, siger Søren Lassen.

Efter Søren Lassen medvirkede i 'Hjem til Gården' har han lært at gå mere op i menneskerne i sit liv. Det er blevet vigtigt for ham at prioritere tiden med familie og venner. Men tv-programmet har givet ham mere end det.

Det har også gjort ham ambitiøs, og han er siden begyndt på en lederuddannelse.

Lige nu leder han også efter sit næste job. Han mener, at han "stadig har krudt i røven" og har ingen planer om at finde en kone og slå sig ned med et kuld unger og en stationcar.

- Det vil jeg gerne senere, fortæller han.

'Hjem til Gården' sendes hver søndag klokken 20.00 på TV 2, og når det passer dig på TV 2 PLAY. Derudover vises ekstraprogrammet 'Ødegården' eksklusivt på TV 2 PLAY.