X Factor

Hvad fortryder de mest? Dommerne gør status over årets 'X Factor'

Hvis de nye 'X Factor'-dommere skulle ændre noget, ville de gøre særligt to ting helt anderledes.

I snart to måneder har 'X Factor' overskygget alt for de tre dommere.

Arbejdet frem mod hvert liveshow har Oh Land sammenlignet med at udgive en plade om ugen. Ankerstjerne har ikke tænkt på andet end sangvalg, deltagernes make-up og lyset på scenen.

Og Blachman ved, at hvert eneste show kræver 10 til 15 gode idéer – hvornår de rammer ham, aner han dog ikke.

Men efter fredagens store finale kan de tre dommere se tilbage på en overstået 'X Factor'-sæson. Og hvad husker de, når de ser tilbage? Hvad er de mest stolte af, og hvad fortryder de?

Klik på spørgsmålene nedenfor, og læs svarene fra de tre dommere.

Oh Land

Hvad er du mest stolt af i denne sæson?

Dommeren for grupperne synes, hun har været frygtløs undervejs i 'X Factor'. Og det er hun stolt af.

- Jeg har virkelig ikke spillet sikkert, og jeg har gjort det, jeg kunne mærke, og fået mine deltagere til at turde en hel masse, siger Oh Land.

Et eksempel var, da den sønderjyske duo Maria og Bea rappede 'Gangsta's Paradise' udelukkende ved hjælp af en stemmeforvrænger og et orkester – og altså uden brug af beats.

- At lave den sang på den måde - det er jeg virkelig stolt af, siger hun.

Hvad fortryder du?

Når dommeren tænker over, hvad hun har fortrudt undervejs i sæsonen, så skulle det være, at hun gerne ville have været "endnu mere radikal" i sine valg.

Det handler eksempelvis om bandet Dr. Rolf og Kanylerne, der måtte forlade 'X Factor' som de første.

- Så ville jeg have brugt mindre tid på at gå op i at synge rent eksempelvis, siger hun.

I stedet ville Oh Land eksperimentere med rumklang på forsangeren Ole Rolfs stemme eller med, at han skulle have talt sig igennem en hel sang.

Alt i alt er konklusionen for hende, at man skal træde ud af 'X Factor' som enten en forstørret udgave af det, man er kommet ind som, eller i en transformeret udgave.

Hvilket råd fra dine meddommere har du taget til dig?

Oh Land synes, at hendes meddommere generelt siger "mange kloge ting".

- Det er spændende at snakke om musik – det er noget, man kan være så passioneret omkring, men det er fuldstændig subjektivt. Der er ikke nogen rigtige svar.

Hun har dog ikke nogle konkrete råd i tankerne.

- Men der er masser af tidspunkter, hvor jeg er blevet inspireret.

Hvem af de andres livedeltagere ville du helst have arbejdet med?

Oh Land lægger ud med at slå fast, at hun har været meget tilfreds med sin kategori.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er 100 procent lykkelig for, at jeg fik grupperne. Jeg kunne ikke have ønsket en bedre kategori i forhold til, hvad jeg er passioneret omkring og synes er sjovt.

Men skal hun nævne en anden deltager, så er det Ankerstjernes 15-årige solist, hun tænker på.

- Jeg så noget i Live, der på en eller anden måde mindede om mig selv som 15-årig. Derfor havde jeg også en klar fornemmelse af, hvad jeg kunne bidrage med

- Jeg fik lyst til at arbejde med Live første gang, jeg så hende til auditions. Men jeg ville nok have gjort nogle andre ting end det, der er blevet gjort. Men det kan man aldrig vide. Jeg er også ydmyg omkring opgaven, fordi jeg selv har prøvet at stå der. Der kan være udfordringer og andre ting, som man ikke ved noget om.

Ankerstjerne

Hvad er du mest stolt af i denne sæson?

Ankerstjerne er stolt af sine finalister, Live Køhn Vogel og Benjamin Rosenbohm, og den rejse, de har været på.

- Jeg er stolt af, at de har holdt til presset. De har været så meget igennem. De er 15 og 16 år, og før de startede, gik de i skole, tøffede rundt og havde drømme, og pludselig er de midt i det her, siger han.

- Det har været vigtigt for mig, at både Live og Benjamin kan se tilbage på den tid, vi har haft sammen, og sige: ”Der havde jeg det godt. Der var jeg mig”. Så er det bare fedt for mig at tænke, at de havde sig selv med i det. Det er jeg stolt af, siger han.

Hvad fortryder du?

Ankerstjerne vil ikke bruge ordet "fortryder". Men dommeren ærgrer sig over, at publikum ikke forstod hans tredje deltager Patrick Smith i tide.

- Det virkede, som om tiøren faldt undervejs, og at folk egentlig så livsglæden og kærligheden i ham frem for, at han var kæk eller selvfed, siger han.

- Det var frustrerende. Det var for sent, at folk forstod det. Og det var jeg ærgerlig over, fordi det, synes jeg, var læst forkert. Han er en totalt glad ung mand, der bare gerne vil spille musik og elsker det.

Hvilket råd fra dine meddommere har du taget til dig?

Det er Ankerstjernes første år som dommer i 'X Factor', og han har lært noget af sin garvede meddommer Thomas Blachman, der har 11 sæsoner på cv'et.

- Thomas er enormt god til at arbejde meget struktureret med sine deltagere. Det tror jeg, at jeg ville implementere, hvis jeg skulle lave det igen, siger han.

- Jeg har skullet lære alt på én gang, og hele min tilgang er, at det er meget flydende. Deltagerne er hjemme hos mig og ringer til mig, og det er sådan, jeg har været kreativ før, så det har jeg taget med ind i det her program. Men det kan godt være, at jeg vil være mere firkantet og struktureret i min tilgang, måske.

Hvem af de andres livedeltagere ville du helst have arbejdet med?

Han har rost ham hele vejen igennem de seks liveshows, og Ankerstjerne peger da også på Blachmans finalist, 23-årige Kristian Kjærlund, som den, han helst ville have haft under vingerne.

- Jeg synes, Kristian er fantastisk, og første gang, jeg så ham, tænkte jeg: "Der er nogle gaver i ham. Der er en spændende historie at fortælle", siger dommeren.

Han nævner dog også Oh Lands rapgruppe Maria og Bea, der måtte udgå i femte liveshow.

- Dem har jeg bare haft så optur over, og jeg forstår godt, at publikum savner dem, for de er bare underholdende og gode.

Blachmann

Hvad er du mest stolt af i denne sæson?

For Thomas Blachman er det altid et "chok", når han får ansvaret for den ældre kategori. Og i år var presset ekstra stort både på grund af et kanalskift og to nye meddommere, som han gerne ville give modstand.

- Men så fik jeg Kristian, Gina og Andrea, og så var vi i gang. Så løftede vi det, siger han og peger på, at han og de tre deltagere har leveret fire-fem optrædener i løbet af sæsonen, der er virkelig "wauw", som han udtrykker det.

- Det er svært at skabe de her tv-øjeblikke, siger han forud for finalen på fredag.

Derfor er han stolt af, at han i egne øjne har leveret netop det med den ældre kategori.

Hvad fortryder du?

Modsat de andre dommere fortryder Thomas Blachman ingenting – også selvom 12. sæson af 'X Factor' blev en, hvor han blandt andet forsøgte at sende en deltager ud med et 'dødskys' og under et liveshow ytrede, at han også ville smide sine meddommere hjem.

- Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne, for at der har været et højt niveau, siger han og fortsætter:

- At jeg kommer til lige pludselig at smide mine meddommere ud og sender seerne og personalet og rengøringsfolket og sangerne ud på én gang, det er, hvad der sker.

- Jeg har lavet det her så mange år, så man ved jo godt, at jeg kan formulere mig på den måde. Det fortryder jeg ikke, for det er med til at putte energi i maskineriet.

Hvilket råd fra dine meddommere har du taget til dig?

Trods hårde ord ved dommerbordet har Blachman også følt sig inspireret af sine meddommere gennem nogle af de mange liveshows.

- Der har været nogle håndværksmæssigt gode løsninger, som jeg er blevet inspireret af rent kunstnerisk, siger han.

- Men de ting, som jeg lærer af andre mennesker, finder jeg først ud af lang tid efter. Det er ikke noget, jeg kan sige: "Det der vil jeg huske for evigt". For det kan jeg først sige, når jeg har husket det for evigt. Det må være på mit dødsleje, at jeg ihukommer, hvad fanden jeg lærer af andre mennesker.

Hvem af de andres livedeltagere ville du helst have arbejdet med?

- Dem allesammen. Hver gang jeg kigger på nogen, der synger, har jeg også et billede af, hvad jeg ville have gjort med dem. Så selvfølgelig ville jeg have haft et bud på samtlige deltagere, siger Blachman.

Konkret ville han have dyrket vildskaben hos Ankerstjernes finalist 16-årige Benjamin Rosenbohm.

- Jeg ville have radikaliseret hans ungdommelighed en lille smule og gjort det lidt vildere. Se om man kunne lave noget, der stod på hovedet, men alligevel var balanceret, lyder det.

Se finalen i 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.