Hjem til gården

Nyt 'Hjem til gården'-drama startede ved spisebordet, men stikker meget dybere

Under en glad fællesmiddag brugte en deltager ordet "hård" om sin opgave. Det faldt Maria Dong-Kruse for brystet. Men frustrationen stikker dybere.

Beboerne på gården i TV 2-programmet 'Hjem til gården' er så småt ved at falde på plads i program to, efter dramaet i sidste uge, hvor deltageren Kristina Kristensen forlod programmet i vrede.

Med Esmaeil Roudsari som storbonde samledes deltagerne til frokost under åben himmel, mens de holdt pause fra ugens opgaver. Alt lignende idyl. 

Men under overfladen lurede frustrationerne. 

Deltageren Cecilie Nielsen lod en bemærkning falde om, at det "hårdeste" nu var overstået i vinproduktionen, hvor hun snittede flere kilo pærer sammen med deltageren Malou Larsen. Det antændte dog en ny konflikt.

- Kan vi ikke bruge et andet ord end "hårdeste"? Det var måske tidskrævende, men det var ikke så hårdt, vel? lød det fra Maria Dong-Kruse, der fortsatte:

- Jeg synes, det var hårdt at bære fucking rafter i dag, sagde hun og henviste til sin opgave, som hun mente, havde været fysisk hårdere.

For hende ramte bemærkningen dog også et ømt punkt i hendes personlige bagage, hvor ordet "hårdt" dækker over noget mere og andet end blot "at skrælle pærer". Det vender vi lige tilbage til.

Marias udbrud fik Cecilie Nielsen til at forlade middagsbordet med tårer i øjnene – og søge tilflugt i et af gårdens værelser.

- Jeg blev ked af det, fordi hun sad og grinede af mig og gjorde mig til grin. Det var meget grænseoverskridende, siger Cecilie Nielsen til TV 2. 

Maria Dong-Kruse blev provokeret over Cecilie Nielsens ordvalg. Dét blev gnisten til et skænderi.

Hun blev efterfølgende trøstet af John Brohammer, som tog hendes parti mod Maria Dong-Kruse. Dét fik situationen til at eskalere og udvikle sig til et regulært skænderi mellem beboerne.

Cecilie Nielsen brød sig ikke om Maria Dong-Kruses hånlige latter.

Skjoldet kommer op

Når Maria Dong-Kruse i dag kigger tilbage på begivenhederne under optagelserne til 'Hjem til gården', har hun det dårligt med episoden.

- Jeg synes, at hun brugte et forkert ord. Så blev hun ked af det, og det var ikke det, jeg ville have, fortæller Maria Dong-Kruse til TV 2.

Hendes reaktion stikker nemlig dybere. På ydersiden opfører hun sig som en hård og dominerende kvinde. Men netop det dækker over noget, hun kæmper med hver dag. Et skjold hun sætter op for at beskytte sig, når hun bliver presset.

Efterfølgende gav Maria Dong-Kruse Cecilie Nielsen en undskyldning. Men skænderiet blussede op, da John Brohammer blandede sig.

Skjoldet, mener hun, er hendes forsvar af den sande Maria Dong-Kruse. En blødere og sårbar version.

- Men for ikke at knække eller vise min sårbarhed, går jeg til modangreb, siger hun.

Bag Maria Dong-Kruses hårde ydre gemmer sig nemlig mere end en frustration over et enkelt ordvalg. Det er en historie om flere nederlag. Det seneste i rækken har betydet en slukket drøm og fået den konsekvens, at Maria Dong-Kruse er flyttet fra sin kone.  

Nørrebro i 1980'erne

Maria Dong-Kruse voksede op i det hårde miljø på Nørrebro i København i 1980'erne. 

- Dem, jeg voksede op med, havde lange fingre og brug for ekstra penge, siger hun.

Hun blev aldrig en del af det og var stærk i skolen, fortæller hun. Men det hårde miljø har præget hende og lagt fundamentet til det mentale skjold, hun beskytter sig bag, når hun bliver presset. 

Hendes bedste forsvar for at passe på sig selv er at gå til modangreb. At hæve skjoldet og så ellers slå fra sig verbalt. Og lige nu er der et særligt behov for at søge beskyttelse. 

En knust drøm

Maria Dong-Kruse er lige flyttet tilbage til Nørrebro, hvor hun har købt sin lillebrors lejlighed. Men det er dog ikke, fordi hun drømte om at vende tilbage. Nærmere tværtimod. 

44-årige Maria Dong-Kruse og hendes kone Betina har længe ønsket sig at få et barn. 

Maria Dong-Kruse og hendes kone Betina lige efter, Maria havde friet.

Derfor begyndte de for otte år siden i behandling på en fertilitetsklinik. Men resultaterne udeblev. År efter år. Skuffelse efter skuffelse. 

- Vi har begge prøvet at blive befrugtede. Jeg har prøvet ni forsøg og min kone næsten lige så mange, men der er ikke noget, der vil lykkes, siger hun. 

Lige nu er drømmen knust. Og det har tærret på ægteskabet.

Sådan bliver 'Hjem til Gården' 2019

12 personer afprøver drømmen om ’det simple liv’, når de flytter ind på en primitiv gård, der hverken har elektricitet eller rindende vand.

I ti programmer skal de i fællesskab få en hverdag til at fungere med alt, hvad det indebærer, når man er selvforsynende. For at få adgang til mad skal de bestå ugeopgaven.

For hver uge mødes to beboere i tvekamp. Taberen flytter ud på 'Ødegården', hvor man kan kæmpe sig tilbage i finalen.

'Ødegården' sendes eksklusivt på TV 2 PLAY.

Sidste beboer tilbage vinder 500.000 kroner.

Se ’Hjem til gården’ søndag klokken 20.00 på TV 2.

Derfor er Maria Dong-Kruse flyttet fra sin kone og ind i lejligheden på Nørrebro. De er stadig gift og gode venner, fortæller hun. Men de bor ikke længere sammen. 

- Det gør mig ked af det, at jeg ikke får lov til at blive mor. Jeg har ikke helt udelukket det, men jeg har ikke nogen løsning på det nu, siger hun. 

Maria Dong-Kruse i 'Hjem til gården'.

Maria Dong-Kruse har overvejet at blive enlig mor, men hun føler, at det er for sent. Hun frygter ikke at kunne leve op til det billede af en mor, som hun gerne vil være. 

Blik i øjnene

Den sårbarhed er dog ikke noget, hun viser i det det daglige. Hun skjuler sig bag skjoldet og slår igen – i stedet for at åbne sig. 

Det er effektivt. Men viser også en side af hende, hun helst ikke vil have frem. En side, som kan blive for hård.

- Jeg er ikke glad for det blik, jeg havde i øjnene, siger hun efter at have set optagelserne af sig selv i afsnit to af 'Hjem til gården'.

'Hjem til gården' sendes hver søndag klokken 20.00 på TV 2, og når det passer dig på TV 2 PLAY. Derudover vises ekstraprogrammet 'Ødegården' eksklusivt på TV 2 PLAY.

'Hjem til Gården'

Her er alle deltagerne

Anna

Anne Zoe Hermansen

Anna

Alder: 32 år

Beskæftigelse: Folkeskolelærer

Civilstatus: Kæreste

Bopæl: København N

Anna elsker at kaste sig ud i nye projekter, hvor hun kan få lov at udfolde sin kreativitet. Hun beskriver sig selv som en kæmpe tryghedsnarkoman. Hun har svært ved at være alene, og derfor er hun vant til at have sin familie og venner tæt omkring sig.

Mission: At bevise overfor sig selv, at hun kan stå på egne ben.

Foto: Lotta Lemche

Cecilie

Cecilie Skov Nielsen

Cecilie

Alder: 24 år

Beskæftigelse: Køkkenassistent

Civilstatus: Forlovet

Geografi: Korsør

Cecilie bor sammen med sin forlovede, der er hjertesyg. Hans sygdom fylder meget i deres hverdag, og selvom Cecilie har et stort omsorgsgen, så savner hun at bruge tid på sig selv. Cecilie har ADHD og ser det som sin største styrke her i livet.

Mission: At blive bedre til at være der for sig selv.

Foto: Lotta Lemche

Esmaeil

Esmaeil Roudsari

Esmaeil

Alder: 27 år

Beskæftigelse: Salgsassistent i modebranchen

Civilstatus: Gift

Geografi: Hvidovre

Esmaeil bor sammen med sin kone og deres datter på tre år. Esmaeil har altid gang i tusind ting og har svært ved at sidde stille. Han beskriver sig selv som et kæmpe konkurrencemenneske, der vil gøre alt for at vinde.

Mission: At finde sin indre ro og vinde præmien på 500.000 kroner, så han kan starte som selvstændig tøjdesigner.

Foto: Lotta Lemche

John

John Holmgren Brohammer Jensen

John

Alder: 37 år

Beskæftigelse: Pædagogmedhjælper og skuespiller

Civilstatus: Single

Geografi: København

John er vegetar og arbejder som pædagog, men drømmer om at kunne leve af at lave musicals. Han er bymenneske og bor alene i en lejlighed med ni undulater. Han beskriver sig selv som meget diskussionslysten og har svært ved at lægge uenigheder på hylden.

Mission: At finde ro på gården og blive bedre til at samarbejde.

Foto: Lotta Lemche

Maria

Maria Barbara

Maria

Alder: 43 år

Beskæftigelse: Pædagog

Civilstatus: Gift

Geografi: København S

Maria har spillet professionel fodbold i mange år og er et stort konkurrencemenneske. Hun beskriver sig selv som kærlig og skrøbelig, men føler tit, at hun bliver misforstået af andre som værende hård og dominerende.

Mission: At finde ud af, at hun er god nok, som hun er.

Foto: Lotta Lemche

Kristina

Kristina Kristensen

Kristina

Alder: 41 år

Beskæftigelse: Personlig hjælper

Civilstatus: Single

Geografi: Brønderslev

Kristina arbejder seks dage om ugen som personlig hjælper. Tidligere har hun blandt andet arbejdet som bager, maler, fodplejer og butiksassistent. Alt, hvad Kristina foretager sig, er en konkurrence, og hun siger selv, at hun ikke stiller op, hvis ikke hun ved, at hun vinder. Kristina beskriver sig selv som en rigtig alfahun. Hun elsker at bestemme og kan godt have svært ved at give plads til andre.

Mission: At lære ikke at skulle bestemme alting og finde en blødere side af sig selv.

Foto: Lotta Lemche

Malou

Malou Larsen

Malou

Alder: 22 år

Beskæftigelse: Landmand

Civilstatus: Single

Geografi: Rønde

Malou arbejder til dagligt som landmand. Men når hun holder fri, så er hun også et kæmpe dyremenneske og ejer blandt andet to kælegrise. Hun har tidligere være meget syg med stress og kæmpet sig ud af en svær depression. Dengang fik hun følelsen af, at andre syntes, hun var svag. I dag er Malou rask, og når hun er sammen med sine dyr, så slapper hun helt af. Malou er den yngste på gården.

Mission: At bevise, at hun ikke er svag, selvom hun har haft en depression.

Foto: Lotta Lemche

Peter

Peter Viuff

Peter

Alder: 54 år

Beskæftigelse: Sognepræst

Civilstatus: Gift

Geografi: Trige

Peter arbejder som præst, men det har ikke altid ligget i kortene, at han skulle gå den akademiske vej. Som barn blev han nemlig taget ud af skolen for at arbejde på en gård. Peter er energisk og får mange pludselige idéer. Han beskriver sig selv som et legebarn og konkurrencemenneske.

Mission: At vise, at præster kan andet end at stå på en prædikestol.

Foto: Lotta Lemche

Rikke

Rikke Hansen

Rikke

Alder: 25 år

Beskæftigelse: Pædagog

Civilstatus: Single

Geografi: Viby J

Rikke er en 'handywoman', der godt kan lide at gøre tingene selv. Hun har svært ved ikke at sige sin mening, og det kan godt give bagslag engang imellem. Rikke har en hest og er generelt meget glad for dyr, og så drømmer hun om en dag at få sin egen gård sammen med sin kæreste.

Mission: At bevise sig selv som 'handywoman' på gården.

Foto: Lotta Lemche

Søren

Søren Juhl

Søren

Alder: 38 år

Beskæftigelse: Pædagog og værtshusejer

Civilstatus: I et forhold

Geografi: Rødekro

Søren arbejder til daglig som pædagog og ejer derudover to værtshuse. Han er far til tre børn og lever et liv med fuld knald på, men har altid været tiltrukket af det primitive liv. Søren har ingen erfaring med landbrug og kan ifølge sig selv ikke rigtig noget med hænderne.

Mission: At blive slået tilbage i tiden og udfordre sig selv.

Foto: Lotta Lemche

”Lassen” Søren

”Lassen” Søren Lassen

”Lassen” Søren

Alder: 30 år

Beskæftigelse: Smed

Civilstatus: Single

Geografi: Aalborg

Lassen er ordblind og arbejder til daglig som smed. For to år siden begyndte han at optræde i et lille cirkus ved siden af, hvor han laver voltigering, der er en slags springgymnastik på hesteryg. Generelt holder Lassen meget af dyr, da de giver ham ro og tryghed. Da Lassen var barn, havde han det svært i skolen, men han fandt ro, når han var i stalden. Lassen flytter ind på gården, da han føler, at han er gået i stå i sin lidt trivielle hverdag.

Mission: At give sig selv et spark bagi og vise sig selv, at der findes en anden hverdag end den, han har nu.

Foto: Lotta Lemche

Tom

Tom Hedegaard

Tom

Alder: 55 år

Beskæftigelse: Teamleder

Civilstatus: Single

Geografi: Viborg

Tom er den ældste på gården og arbejder til daglig med IT. Ved siden af sit arbejde dyrker han sin store passion for bowling. Han beskriver sig selv som genert, og han har svært ved at åbne sig, når han møder nye mennesker. Selvom Tom ikke gør et stort væsen af sig, så er det tit Tom, der kan løse tingene i al stilfærdighed. Tom flytter ind på gården for at starte på en frisk, kaste noget af det generte væk og tro mere på sig selv.

Mission: At bryde ud af sin skal og finde en ny Tom frem.

Foto: Lotta Lemche