Nyt 'Hjem til gården'-drama startede ved spisebordet, men stikker meget dybere

Under en glad fællesmiddag brugte en deltager ordet "hård" om sin opgave. Det faldt Maria Dong-Kruse for brystet. Men frustrationen stikker dybere.

Beboerne på gården i TV 2-programmet 'Hjem til gården' er så småt ved at falde på plads i program to, efter dramaet i sidste uge, hvor deltageren Kristina Kristensen forlod programmet i vrede.

Med Esmaeil Roudsari som storbonde samledes deltagerne til frokost under åben himmel, mens de holdt pause fra ugens opgaver. Alt lignende idyl. 

Men under overfladen lurede frustrationerne. 

Deltageren Cecilie Nielsen lod en bemærkning falde om, at det "hårdeste" nu var overstået i vinproduktionen, hvor hun snittede flere kilo pærer sammen med deltageren Malou Larsen. Det antændte dog en ny konflikt.

- Kan vi ikke bruge et andet ord end "hårdeste"? Det var måske tidskrævende, men det var ikke så hårdt, vel? lød det fra Maria Dong-Kruse, der fortsatte:

- Jeg synes, det var hårdt at bære fucking rafter i dag, sagde hun og henviste til sin opgave, som hun mente, havde været fysisk hårdere.

For hende ramte bemærkningen dog også et ømt punkt i hendes personlige bagage, hvor ordet "hårdt" dækker over noget mere og andet end blot "at skrælle pærer". Det vender vi lige tilbage til.

Marias udbrud fik Cecilie Nielsen til at forlade middagsbordet med tårer i øjnene – og søge tilflugt i et af gårdens værelser.

- Jeg blev ked af det, fordi hun sad og grinede af mig og gjorde mig til grin. Det var meget grænseoverskridende, siger Cecilie Nielsen til TV 2. 

Maria Dong-Kruse blev provokeret over Cecilie Nielsens ordvalg. Dét blev gnisten til et skænderi.
Maria Dong-Kruse blev provokeret over Cecilie Nielsens ordvalg. Dét blev gnisten til et skænderi. Foto: Hjem til Gården / TV 2

Hun blev efterfølgende trøstet af John Brohammer, som tog hendes parti mod Maria Dong-Kruse. Dét fik situationen til at eskalere og udvikle sig til et regulært skænderi mellem beboerne.

Cecilie Nielsen brød sig ikke om Maria Dong-Kruses hånlige latter.
Cecilie Nielsen brød sig ikke om Maria Dong-Kruses hånlige latter. Foto: Hjem til Gården / TV 2

Skjoldet kommer op

Når Maria Dong-Kruse i dag kigger tilbage på begivenhederne under optagelserne til 'Hjem til gården', har hun det dårligt med episoden.

- Jeg synes, at hun brugte et forkert ord. Så blev hun ked af det, og det var ikke det, jeg ville have, fortæller Maria Dong-Kruse til TV 2.

Hendes reaktion stikker nemlig dybere. På ydersiden opfører hun sig som en hård og dominerende kvinde. Men netop det dækker over noget, hun kæmper med hver dag. Et skjold hun sætter op for at beskytte sig, når hun bliver presset.

Efterfølgende gav Maria Dong-Kruse Cecilie Nielsen en undskyldning. Men skænderiet blussede op, da John Brohammer blandede sig.
Efterfølgende gav Maria Dong-Kruse Cecilie Nielsen en undskyldning. Men skænderiet blussede op, da John Brohammer blandede sig. Foto: Hjem til Gården / TV 2

Skjoldet, mener hun, er hendes forsvar af den sande Maria Dong-Kruse. En blødere og sårbar version.

- Men for ikke at knække eller vise min sårbarhed, går jeg til modangreb, siger hun.

Bag Maria Dong-Kruses hårde ydre gemmer sig nemlig mere end en frustration over et enkelt ordvalg. Det er en historie om flere nederlag. Det seneste i rækken har betydet en slukket drøm og fået den konsekvens, at Maria Dong-Kruse er flyttet fra sin kone.  

Nørrebro i 1980'erne

Maria Dong-Kruse voksede op i det hårde miljø på Nørrebro i København i 1980'erne. 

- Dem, jeg voksede op med, havde lange fingre og brug for ekstra penge, siger hun.

Hun blev aldrig en del af det og var stærk i skolen, fortæller hun. Men det hårde miljø har præget hende og lagt fundamentet til det mentale skjold, hun beskytter sig bag, når hun bliver presset. 

Hendes bedste forsvar for at passe på sig selv er at gå til modangreb. At hæve skjoldet og så ellers slå fra sig verbalt. Og lige nu er der et særligt behov for at søge beskyttelse. 

En knust drøm

Maria Dong-Kruse er lige flyttet tilbage til Nørrebro, hvor hun har købt sin lillebrors lejlighed. Men det er dog ikke, fordi hun drømte om at vende tilbage. Nærmere tværtimod. 

44-årige Maria Dong-Kruse og hendes kone Betina har længe ønsket sig at få et barn. 

Maria Dong-Kruse og hendes kone Betina lige efter, Maria havde friet.
Maria Dong-Kruse og hendes kone Betina lige efter, Maria havde friet. Foto: Privat

Derfor begyndte de for otte år siden i behandling på en fertilitetsklinik. Men resultaterne udeblev. År efter år. Skuffelse efter skuffelse. 

- Vi har begge prøvet at blive befrugtede. Jeg har prøvet ni forsøg og min kone næsten lige så mange, men der er ikke noget, der vil lykkes, siger hun. 

Lige nu er drømmen knust. Og det har tærret på ægteskabet.

Sådan bliver 'Hjem til Gården' 2019

12 personer afprøver drømmen om ’det simple liv’, når de flytter ind på en primitiv gård, der hverken har elektricitet eller rindende vand.

I ti programmer skal de i fællesskab få en hverdag til at fungere med alt, hvad det indebærer, når man er selvforsynende. For at få adgang til mad skal de bestå ugeopgaven.

For hver uge mødes to beboere i tvekamp. Taberen flytter ud på 'Ødegården', hvor man kan kæmpe sig tilbage i finalen.

'Ødegården' sendes eksklusivt på TV 2 PLAY.

Sidste beboer tilbage vinder 500.000 kroner.

Se ’Hjem til gården’ søndag klokken 20.00 på TV 2.

Derfor er Maria Dong-Kruse flyttet fra sin kone og ind i lejligheden på Nørrebro. De er stadig gift og gode venner, fortæller hun. Men de bor ikke længere sammen. 

- Det gør mig ked af det, at jeg ikke får lov til at blive mor. Jeg har ikke helt udelukket det, men jeg har ikke nogen løsning på det nu, siger hun. 

Maria Dong-Kruse i 'Hjem til gården'.
Maria Dong-Kruse i 'Hjem til gården'. Foto: Lotta Lemche / TV 2

Maria Dong-Kruse har overvejet at blive enlig mor, men hun føler, at det er for sent. Hun frygter ikke at kunne leve op til det billede af en mor, som hun gerne vil være. 

Blik i øjnene

Den sårbarhed er dog ikke noget, hun viser i det det daglige. Hun skjuler sig bag skjoldet og slår igen – i stedet for at åbne sig. 

Det er effektivt. Men viser også en side af hende, hun helst ikke vil have frem. En side, som kan blive for hård.

- Jeg er ikke glad for det blik, jeg havde i øjnene, siger hun efter at have set optagelserne af sig selv i afsnit to af 'Hjem til gården'.

'Hjem til gården' sendes hver søndag klokken 20.00 på TV 2, og når det passer dig på TV 2 PLAY. Derudover vises ekstraprogrammet 'Ødegården' eksklusivt på TV 2 PLAY.

'Hjem til Gården'
Her er alle deltagerne