X Factor

Hvorfor møder Sofie Linde 10 timer før et show? Her er 19 ting, du måske ikke vidste om 'X Factor'

Sofie Linde under det trejde liveshow.  Lasse Lagoni / TV 2

Hvor meget øver deltagerne? Og hvad laver Sofie Linde, når hun ikke er på scenen? Få svar på det og meget mere nederst i artiklen.

Fredag klokken 10.30 starter nedtællingen for 'X Factor'-vært Sofie Linde.

En live-fredag er med hendes ord en 'Yes, nu er vi på'-dag, og allerede når hun møder ind på arbejde, glæder hun sig til, at ugens forberedelser kulminerer i endnu et liveshow.

Men hvad sker der bag kulissen, inden alle kameraerne tænder?

I et nyt bag om-program giver Sofie Linde et indblik i en typisk 'X Factor'-fredag, hvor hun drikker sin startkaffe, gennemgår manus og sludrer med deltagerne, inden det hele går løs.

- Jeg skal lige have hilst på dem alle sammen. Vi skal lige have krammet, og jeg skal lige have set dem i øjnene, lyder det fra værten i programmet.

Derudover viser hun rundt bag scenen og inviterer indenfor i hendes eget personlige rum i 'X Factor-studierne. Et rum, hun synes er meget rart at have, når klokken begynder at nærme sig otte.

- Der er trods alt ret mange ting, jeg skal huske, så derfor er det også rart at kunne have et sted at gå hen, hvis jeg lige skal koncentrere mig, og jeg lige skal have ro, siger hun.

Nedenfor kan du få et endnu større indblik i noget af det, man ikke ser på tv.

LIVESHOWS

LIVESHOWS

Hvor mange kameraer er i brug for at filme et liveshow?

Der skal 12 kameraer til for at filme et liveshow. De seks første liveshows afholdes i et nybygget 'X Factor'-studie i Brøndby, mens finalen rykkes til Forum Horsens.

Har deltagerne deres egen mikrofon?

Ja. Deltagerne har hver deres personlige mikrofon, de synger i. Eksempelvis ville den skarpe seer bemærke, at Maria og Beas mikrofoner glimtede med diamanter i det første liveshow, mens alle andre havde sorte mikrofoner.

Hvad laver deltagerne, når de ikke selv er på scenen under et liveshow?

De gør sig klar sig til, at det bliver deres tur. Der er ikke ret meget plads lige bag ved scenen, så det meste af tiden er de i deres opholdsrum tæt på scenen, i sminken eller i kostumen.

 

Men inden det bliver deres tur, trækker de ned bagved scenen og får det sidste strejf med pudderkvasten, inden deres dommere præsenterer dem, og de store døre ind til studiet går op.

Hvad laver Sofie Linde, når hun ikke er på scenen under et liveshow?

Værten står ved et lille, rundt bord, hvorfra hun kan kigge ind på scenen. På bordet ligger hendes manus, som hun følger med i undervejs, så hun har en idé om, hvad der skal ske, næste gang hun går ind. Derudover kan hun følge med i, hvad der sker på scenen på en skærm.

Hvornår er der absolut sidste chance for at ændre noget i et liveshow?

Det er aldrig for sent. Der bliver også lavet ændringer under selve showet, fordi live-fjernsyn sjældent forløber som planlagt. Derfor skal holdet bag 'X Factor' altid være klar til at tænke om, hvis en dommer rejser sig, hvis en deltager går i stå midt i en sang, eller hvis der opstår et teknisk problem.

Har du tænkt over, hvem der gemmer sig bag speakerstemmen i 'X Factor'?

Fredag efter fredag byder den samme, særlige stemme velkommen til 'X Factor' og introducerer deltagerne, dommerne og ikke mindst værten Sofie Linde.

 

Stemmen tilhører den 40-årige Troels Barreth, der er en af de faste speakere på TV 2. Siden 2006 har han snakket før og efter programmerne på kanalen. Han overtog jobbet fra den tidligere 'X Factor'-speaker på DR, Ib Van Deurs.

BAG OM PROGRAMMET

Hvor lang tid har det taget at bygge 'X Factor'-studiet i Brøndby?

Cirka en måned.

Hvem er på arbejde i ugen op til et liveshow?

Listen tæller ud over dommere og deltagere blandt andet producenter, stylister, koreografer, vocal coaches, musikere, musikproducere, scenografer, fotografer, lysdesignere, klippere, deltageransvarlige, en publikumsopvarmer samt pr-folk.

Hvornår begynder forberedelserne af næste liveshow?

Fredag aften efter klokken 22.15. Så snart et liveshow er overstået, mødes holdet bag 'X Factor' til et redaktionsmøde, hvor de lægger de første planer for næste fredags program.

Har dommerne planlagt alle deltagernes optrædener til de syv liveshows på forhånd?

Nej. Det sker løbende. Eksempelvis laves den endelige scenografi med baggrunde og lys først færdig i ugen op til showet.

Hvordan udvælges sangene?

Det er dommerne, der vælger, hvad deltagerne skal synge. Men de er i tæt dialog med deltagerne, som kan komme med forslag til, hvad de gerne vil synge. Deltagerne vælger dog selv deres 'Save me'-sang, som de skal synge, hvis de kommer i farezonen.

Hvordan forbereder Sofie Linde sig på selve dagen for liveshowet?

Sofie Lindes fredag begynder typisk klokken 10.30, hvor hun møder ind og napper en kop kaffe. Herefter går hun rundt på settet og finder deltagerne, giver dem et kram og ser dem i øjnene.

 

Op ad dagen trækker hun så småt ind i sit eget rum for at gennemgå manus og blive gjort klar til aftenens liveshow.

 

Tøjet er lagt fast længe i forvejen af Sofie Lindes faste stylist Jon Elster, som i samarbejde med værten bruger lang tid på at udvælge hendes forskellige outfits. Læs mere om det her.

 

Om eftermiddagen går Sofie Linde så på scenen til en generalprøve sammen med deltagerne, hvor der blandt andet optages forskellige klip, som bruges i reklamepauserne før 'X Factor' og i pausen. Herefter er det bare et spørgsmål om tid, før det hele går løs.

Hvad laver deltagerne i ugen op til et liveshow?

Deltagerne får hver uge en plan for deres aktiviteter, som i en vis grad varierer fra uge til uge.

 

Det hjælper dem med at holde overblik over, hvornår de eksempelvis skal lave optagelser til næste liveshow, øve med deres dommer, vocal coach eller koreograf, til sceneprøve eller give interviews til pressen. Derudover skal deres endelige outfits fastlægges af en stylist i samråd med dommeren.

 

I løbet af ugen møder de også op i 'X Factor'-studiet til en sceneprøve, hvor de øver hele deres optræden. Få et indblik i Ankerstjernes sceneprøver med hans deltagere her.

 

Om fredagen møder de ind i løbet af dagen for at blive gjort klar til liveshowet. Om eftermiddagen afholdes generalprøven, der er en stor gennemspilning af hele showet, inden det hele skydes i gang klokken 20.

Er dommerne med til generalprøven?

Nej. Her er der tre andre, der indtager pladser ved dommerbordet, når showet skal køres igennem. Det gøres sådan, fordi dommerne gerne vil overraskes under det egentlige show.

 

Det er først under generalprøven, at deltagerne ser alle de andres optrædener. Hvis de har set dem i løbet af ugen, er det sket ved et tilfælde.

Hvor meget øver deltagerne sammen med deres dommer?

Der er ikke noget loft for, hvor meget tid deltagerne må bruge på at øve med deres dommere. De øver sammen både i og uden for studiet. Få et indblik i Oh Lands første øver med pigegruppen Echo her.

Hvordan foregår deltagernes kostumeprøver?

Dommerne arbejder sammen med stylister, der klæder deres deltagere på. 25-årige My Fournais har eksempelvis jobbet som fast stylist for Blachmans deltagere – og mens han har de overordnede kunstneriske idéer, er hun den, som realiserer dem helt konkret.

 

Flere måneder før det første liveshow gik hun i gang med at indsamle tøj specifikt til de tre live-deltagere, men trods forberedelsen kan stylisten langt fra have et outfit klar før tid.

 

Deltagernes tøj lægges først endeligt fast uge for uge efter flere såkaldte fittings med Thomas Blachman og deltagerne. Her får deltagerne tøjet på, hvorefter Blachman kommer med sin vurdering af sættet og diskuterer detaljer som hår-styling, smykker eller sko.

 

Her kan du se, hvordan kostumeprøverne foregår på Team Blachman.

AUDITIONS

Hvad sker der inden auditions på 'X Factor'?

Her afholdes en såkaldt 'prescasting', da dommerne ikke har mulighed for at møde alle, der stiller op i 'X Factor'. Derfor synger alle deltagere først for professionelle fra underholdningsbranchen, som hjælper produktionsholdet med at vurdere, hvem der skal videre til de egentlige auditions, som vises på tv.

Hvor mange deltagere kom til audition foran dommerne?

I år var dommerne gennem 40 timers auditions med i alt 250 deltagere, der var gået videre fra de indledende precastings.

Hvor lang er en auditiondag for dommerne?

Dommerne skal nå at se så mange deltagere som muligt. Derfor går arbejdsdagen fra klokken 8 til klokken 21.30. De har tre pauser, og hvad de ellers kan snige sig til indimellem de mange auditions.