BH90210

Dylan rørte danske teenagehjerter: - Jeg sammenlignede danske fyre med ham

Skuespilleren Luke Perrys død bliver for mange et nostalgisk blik tilbage på serien, som blev fulgt af en hel generation.

Det var kærlighedsintriger. Det var forældre, som "ikke forstår os". Det var de første erfaringer med sex, men også stofmisbrug og spiseforstyrrelser. Og det var alt derimellem.

90'er hitserien 'Beverly Hills 90210' var et sammensurium af alle ungdomslivets facetter, og ingen serie har troligt kunnet samle danske teenagepiger foran skærmen som den.

Selvom de rige Beverly Hills-teenagere i serien kørte rundt i deres dyre sportsvogne, levede den dedikerede fan Sanne Andresen sig ind i deres liv, når hun tændte for fjernsynet i barndomshjemmet "på Lars Tyndskids mark uden for Roskilde".

Især bad boy'en Dylan McKay var interessant for den dengang 14-årige pige.

- Hans øjne stråler og har et særligt glimt. Og arret i øjenbrynet - hvordan har han fået det, spekulerer man på? Og så har han bare pæne tænder, pænt hår og et pænt look.

Mandag døde skuespilleren bag karakteren, Luke Perry, og det har fået hende og flere andre fans til at tænke tilbage på hjerteknuseren fra deres teenagetid. En mand, som i kraft af sin rolle blev et 90'er-ikon.

En drømmefyr

Den unge mand havde et råt look, men bag facaden havde han en blød side og var der for vennerne, når de var i problemer. For teenageren Sanne Andresen var han opskriften på en drømmefyr.

- Jeg kom til at sammenligne andre fyre med Dylan. De danske drenge herhjemme var sgu kedelige i forhold til. Jeg havde en fantasi om ham. Tænk engang, hvis man kunne finde en Dylan McKay herhjemme i Danmark, siger hun.

Den rebelske enspænder havde motorcykel og boede alene uden sine forældre. Noget, Sanne Andresen kunne relatere til.

- Jeg flyttede også hjemmefra i en tidlig alder, fordi jeg var ret rodløs som ung, fortæller hun og understreger dog, at hendes forhold til sine forældre var godt og altså langt fra så kompliceret som Dylans.

Kan relatere til problemerne

I serien oplevede karaktererne fra West Beverly Hills High School stort set alt, som kan være en del af et ungdomsliv. De festede, havde kærester, fik kærestesorger, men de blev også konfronteret med nogle af livets hårdere sider, når serien behandlede emner som misbrug, dødsfald og voldtægt.

- 'Beverly Hills' fik mig til at indse, at det ikke kun var mig, der havde det svært. Serien var rigtig god til at fortælle, hvordan man kan tackle modgang, siger Sanne Andresen.

Hun identificerede sig især med karakteren Brenda Walsh, der flyttede til Los Angeles-forstaden med sin tvillingebror og snusfornuftige forældre, der ikke var vant til glamour og dyre biler. Sanne Andresen havde et godt forhold til sine forældre, men hun voksede op i en familie, hvor økonomien ikke rakte til, at familiens teenager kunne alle de ting, de andre kunne.

Serien kan stadig gøre indtryk på Sanne Andresen, der i dag er 35 år. For et par måneder siden gik hun i gang med at se serien forfra. For tiende gang.

- Den minder mig om min ungdom og de ting, jeg har været igennem. Det har heller ikke været en dans på roser, fortæller Sanne Andresen, der har haft kronisk sygdom og dødsfald tæt inde på livet som ung.

Flere generationers ungdom

Følelsen af at blive taget tilbage til sine unge dage af 'Beverly Hills 90210' er Sanne Andresen sandsynligvis ikke alene om.

Den amerikanske serie var den første af sin slags, fordi den tog de unge tv-seere seriøst og med enorme budgetter gik all in på at portrættere deres liv - pakket ind i den glamourøse Los Angeles-kulisse. Det fortæller Karen Klitgaard Povlsen, som er lektor i medievidenskab og har skrevet en bog om seriens indflydelse på danske unge.

- Serien blev set af dem, der var store børn i unge i 90'erne. Så blev den set af dem, der var store børn og unge i 00'erne, og den blev stadig set efter 10'erne, siger hun til TV 2.

På teenageværelserne blev det især diskuteret, om man var til Dylan McKay eller den pæne dreng i serien, Brandon Walsh, spillet af Jason Priestley.

- De to skuespillere tilsammen kunne være fascinationsfigurer for stort set alle unge kvinder, siger Karen Klitgaard Povlsen.

Ifølge hende er det naturligt, at Luke Perrys død rammer fans af serien. Han bliver et nostalgisk symbol og et minde om ungdomstiden og de mange timer foran fjernsynet efter skole.

Dybt forelsket

TV 2 har modtaget flere henvendelser fra danskere, som er kede af Luke Perrys død.

En sådan ung kvinde, der sukkede over Dylan McKay, var Lisa Kjær Lisbjerg også.

Hun var teenager i starten af 00’erne, og når de voksne sagde, at hun ikke måtte drikke alkohol eller ryge cigaretter, blev hun straks fristet til at prøve det. Veninderne var vilde med pæne og ordentlige Brandon, men hun faldt for den rebelske Dylan.

- Jeg var dybt forelsket i Dylan, fortæller hun.

- Jeg syntes, at det var fedt, at han brød reglerne. I starten var han den, som de andre ikke måtte være sammen med. Det var super spændende. Men han var jo en god fyr inderst inde, selvom han lavede ballade og havde en træls fortid bag sig.

De sammenknebne brune øjne og det karakteristiske ar i brynet smeltede mange teenagehjerter. Men hele serien kunne noget særligt for en rodløs teenager i Kolding.

- Serien gjorde, at jeg havde nogle at se op til, og jeg drømte mig ind i deres univers. Jeg har tit tænkt: "Åh, bare det var mig!"

Nyheden om Luke Perrys død har gjort, at Lisa Kjær Lisbjerg har fundet dvd'en frem og er gået i gang med at se serien forfra - igen.

- 'Beverly Hills' har fulgt mig gennem så mange år, og det gør mig bare rørt. Dylan har fulgt mig gennem mine teenageår, hvor jeg prøvede at danne min personlighed. Det sætter sine spor, når personer, der har fyldt så meget, går bort, siger hun.

Luke Perry døde, efter han i sidste uge blev indlagt med et slagtilfælde. Han blev 52 år gammel.

Gense nogle af de største øjeblikke i 'Beverly Hills 90210' her: