Badehotellet

Nye tider på 'Badehotellet' - derfor skulle det ske

ADVARSEL: Dele af handlingen i sæsonens sidste afsnit af 'Badehotellet' afsløres i denne artikel.

Sidste afsnit af den populære tv-serie 'Badehotellet' er netop rendt over skærmen i de danske hjem. 

Serien, som tog et spring i tid fra januar 1933 til sommeren 1939, sluttede sin sjette sæson af med en skelsættende hændelse på Andersens badehotel. 

Det skiftede nemlig hænder. 

Hvor det før var Morten Andersen (Morten Hemmingsen), som ejede det sammen med Fie (tidligere spillet af Rosalinde Mynster), overtog ingen ringere end Amanda Berggren (Amalie Dollerup) nøglerne sammen med Philip Dupont (Sigurd le Dous). Pengene kom fra grev Ditmar (Mads Wille), som i arrigskab trak en stor sum penge ud af familiekontoen.

Men hvorfor skulle hotellet skifte ejere?

En trio fandt retning i livet

Ifølge skaberne af 'Badehotellet', Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, gennemgik karakteren Amanda Berggren en sorgperiode, som betød, at hun skulle gøre op med hele sit liv. Hun fandt nemlig ud af, at hendes mand, Max, flyttede fra hende og havde gjort en anden kvinde gravid. 

Derudover gik hendes lille reklamevirksomhed konkurs.

Amalie Berggren (Amanda Dollerup) er hotellets nye forpagter.

- Hun går fra chok til vrede til ulykkelighed. Det giver hende en ny retning i livet for hende og hendes venner, siger Hanna Lundblad, som har skabt 'Badehotellet' med sin mand, Stig Thorsboe.

Han uddyber: 

- Amanda er jo i frit fald, men læner sig op ad sine venner Philip og grev Ditmar. Og så ser hun den her mulighed i hotellet og bestemmer sig for, at det er det, de tre venner skal lave sammen, siger Stig Thorsboe.

Samtidig er kønsrollerne i 1939 i opbrydning. 

FAKTA OM 'BADEHOTELLET'

Serien blev sendt første gang 30. december 2013 og voksede til at blive en af de mest sete serier i TV 2s historie. Over 1,5 millioner følger med hver uge.

Historien udspringer omkring det fiktive Andersens Badehotel ved Vesterhavet i Jylland. Her vender gæsterne op og ned på hverdagen for hotellets medarbejdere, ejere og naboer.

Størstedelen af scenerne er optaget i Risby-studierne i Albertslund, hvor op mod 200 stærke lamper skal give oplevelsen af solskin.

Alle sæsoner er skrevet af forfatterparret Hanna Lundblad og Stig Thorsboe.

Kvinderne gik på det tidspunkt oftest hjemme med børnene, vaskede tøj og lavede mad. Men en bølge af kvinder vil selv.

Ligesom Alice Frigh (Anette Støvelbæk), som succesfuldt har drevet sin mands tobaksfabrik, er Amanda Berggren også den type kvinde, som går sine egne veje.

Netop opbrydningen i kønsrollerne er noget, som 'Badehotellet' rammer rigtig godt, mener historiker og forfatter Lars Hovbakke:

- Kvinderne fik stemmeret i 1915, og flere og flere kvinder ville være selvstændige økonomisk og ikke afhængige af deres mænd. I 'Badehotellet' ser man kvinder i de gamle roller, men man ser også dem, som prøver at bryde ud, blive mødt med skepsis fra nogle sider. Det passer rigtig godt på 1939, som netop var en overgangstid, hvor tendensen var begyndt, siger han.

- Det var jo problematisk, at kvinderne vil noget andet end at gå og være husholdersker, fordi det var svært for Amanda at køre en virksomhed. Men da hun overtager hotellet, får hun igen muligheden for at drive sit eget, siger Hanna Lundblad. 

For forfatterne er Amanda ikke den type kvinde, som bare stikker piben ind og retter sig til.

Otilia (Merete Mærkedahl), Edith (Ulla Vejby) og Ane (Mia Helene Højgaard) i 'Badehotellet'.

'Badehotellet' har fulgt to piger

Da 'Badehotellet' havde premiere i 2013, indledte serien sin historie med to scener med to piger på 20 år. De er begge på vej til hotellet. 

Den ene er Fie, som bliver kørt af sin far. Den anden er Amanda, som også bliver kørt af sin far.

Fie Madsen (Rosalinde Mynster) da hun netop var begyndt som stuepige på badehotellet i første afsnit. I forgrunden anes Ole Thestrup, som gik bort i 2018.

- Fie er enormt opstemt og glæder sig. Amanda er skide mopset og sur over, at hun igen skal ud til det hotel. Hun vil hellere være sammen med en veninde i en anden by, siger Stig Thorsboe. 

Efter seks sæsoner er Fie nu gift og bor i Newcastle, da hun forlod serien efter femte sæson. 

- For os (forfatterne, red.) var det indlysende, at hvis nogen skulle overtage hotellet, skulle det være Amanda, fortsætter Stig Thorsboe. 

Amanda Madsen (Amalie Dollerup) i første sæson af 'Badehotellet', hvor hun hellere ville have været sammen med sine venner. Ved siden af hende ses lillesøster Vera (Alberte Blichfeldt).

Overskriften for den nye sæson var også 'En ny begyndelse', men det har faktisk en dobbeltbetydning ifølge forfatterne. 

- I virkeligheden er det titlen på det sidste afsnit (hvor Amanda overtager hotellet, red.). Det er en ny begyndelse, fordi serien er sprunget i tid, og der er kommet nye karakterer ind. Men tiden i 1939 er sindssygt vigtig, da den udfordrer alle karaktererne på en måde, som de ikke har været udfordret på før, siger Stig Thorsboe.

Manuskriptforfatterne Stig Thorsboe og Hanna Lundblad har skabt 'Badehotellet' sammen.

Et ego i krise

En af dem, som også er blevet særligt udfordret i den nuværende sæson, er Edward Weyse (Jens Jacob Tychsen). Den kongelige skuespiller har midtlivskrise og aner ikke, hvad han skal gøre af sig selv og sit talent for skuespil. 

Sidste sæson måtte vi sige farvel til Otto Frigh (Bjarne Henriksen), som netop også var en omvandrende midtlivskrise. 

Edward Weyses ego (Jens Jacob Tychsen) måtte grueligt meget igennem i sjette sæson, før han blev sat på plads af sin kone (Cecilie Stenspil).

- Det smitter sjovt nok, griner Hanna Lundblad. 

Edward Weyse har nu været gift med Helene i seks år og har to børn. En kæmpe omvæltning for den feterede skuespiller. 

Edward Weyse (Jens Jacob Tychsen) og Alma Molin (Lisa Werlinder) sammen med Jesper Duelunds Orkester i 'Badehotellet' sæson seks.

- Det er en kæmpe midtlivskrise, der hamrer der. Han har tidligere kastet sig ud i nye ægteskaber, men er nu havnet i et familieliv, siger Stig Thorsboe. 

Hanna Lundblad uddyber:

- Weyse vil jo altid spille unge roller, men hvis han nu tog sin alder på sig, kunne han spille glimrende roller som en moden mand. Datidens rå mand er sådan en Ernest Hemingway-type med stort skæg, men Weyse har bare travlt med at drømme om at være yngre. 

- Manglende selvindsigt er meget underholdende, og det har han jo til fulde, siger Stig Thorsboe. 

Alle afsnit af 'Badehotellet' kan altid ses på TV 2 PLAY.