X Factor

'X Factor'-deltagere har allerede slået to rekorder, inden de går på scenen

De er både alderspræsidenter og underdogs i 'X Factor'. Men de garvede musikere tror på, at de kan gå hele vejen.

- Enhver kan sige sig selv, at sådan nogle gamle mænd som os ikke gør sig i 'X Factor'. Men vi håber på, at vi kommer til at vende billedet.

Sådan lyder meldingen fra Dr. Rolf og Kanylerne, som af bookmakerne spås de dårligste chancer for at vinde 'X Factor'.

Danske Spil, Unibet, Bet25 og Bet365 har forud for det første liveshow alle givet bandet de højeste odds af aftenens ni live-deltagere.

Sætter man sine penge på en sejr til Dr. Rolf og Kanylerne, får man flere steder pengene 50 gange igen.

- Det har vi set. Og jeg har sat 2.000 kroner på os, for så scorer jeg simpelthen kassen, hvis vi vinder, udbryder bandets forsanger, Ole Rolf Lassen, med et stort grin.

- Vi kan ikke leve op til det der kæmpe show, som 'X Factor er, men vores musik er ærlig og medrivende, og selvfølgelig går vi efter at vinde, fortsætter han.

Føler sig hjemme i 'X Factor'

Uanset hvordan det går, bliver der dog skrevet dansk 'X Factor'-historie, når Dr. Rolf og Kalynerne går på scenen fredag aften. Faktisk sætter den sydfynske gruppe sig allerede på hele to rekorder.

Historien bag navnet 'Dr. Rolf og Kanylerne'

Ole Rolf Lassen blev udnævnt til Dr. Rolf af en af sine sønner for mange år tilbage. 

- At tage rundt og spille og hedde Ole, det kan man jo godt, men det er lidt sjovere at hedde Dr. Rolf, sagde Ole Rolf Lassen, da bandet gæstede Go' morgen Darnmark' i januar.

Da de fire sydfynske musikere så besluttede at danne et band, blev der braistormet om navnet. Og her dukkede resten op, fordi Dr. Rolf har skrevet en sang, hvori der indgår kanyler. Derfor faldt valget på det. 

- Selvom det er et fjollet navn, er det ét folk husker, siger bandets bassist Jens Holgersen. 

De er det første band, der nogensinde er med i et liveshow. Og så er Ole Rolf Lassen den ældste deltager, der nogensinde er kommet så langt i konkurrencen.

Mens resten af bandet nærmer sig eller har rundet de 60 år, er forsangeren fyldt 70. Og rapduoen Maria og Bea har da også under bootcampen ytret, at de gerne vil have Dr. Rolf, som han kalder sig, som bedstefar.

Selv går sangskriveren fra Langeland, der rent faktisk er bedstefar til syv, dog ikke meget op i titlen som alderspræsident i ’X Factor’.  

- Jeg forstår ikke en skid af det, jeg er jo bare et menneske, griner han.

Fra højre Henrik Baunkilde, Klavess Larsen, Ole Rolf Lassen og Jens Holgersen. Tilsammen danner de gruppen Dr. Rolf og Kanylerne.

Efter 32 år som musiklærer på en efterskole finder han det naturligt at være i et ungt miljø.

- Jeg føler mig helt hjemme, lyder det.  

Spiller for alle

De garvede musikere er dog klar over, at deres band skiller sig ud i 'X Factor'-formatet.

Der har de seneste 11 sæsoner blot været fire deltagere over 50, som er nået til liveshows – heriblandt Andrew Murray, der som 54-årig sang sig til semifinalen i niende sæson af ’X Factor’.  

Men Dr. Rolf og Kanylerne mener, at det giver programmet en anden bredde, at de kommer ind som en "flok voksne mænd og spiller deres egen musik".

- På den måde tilfører vi noget nyt og anderledes, og det, håber vi, bliver vel modtaget ude i stuerne, siger bandets guitarist, Henrik Baunkilde. 

Jeg har sat 2.000 kroner på os, for så scorer jeg simpelthen kassen, hvis vi vinder

Ole Rolf Lassen

Da de meldte sig til programmet, skete det da også med en drøm om at vinde det hele og et håb om at skabe opmærksomhed om Ole Rolf Lassens sange. Og de går ikke kun efter at ramme de ældste seere. 

- Det jo ikke, fordi man skal være over 50 for at synes, musikken fed, siger forsangeren, der til koncerter oplever, at både unge og gamle kan lide sangene. 

- Det, synes jeg, er fedt. Og jeg håber, at vi kan hive stemmer i mange lejre, siger han. 

- Vi drømmer om det, I gør det

Bagved missionen om at promovere deres blot halvandet år gamle band, lå der dog også en lille frygt for at være nogle af dem, som seerne grinede af i 'X Factor'.

- Det er lidt risikofyldt at stille op, og det var jo ikke det mest spændende at blive en af dem. Så derfor har programmet nok blandt musikere et lidt blandet ry, lyder det fra Henrik Baunkilde.

Dr. Rolf og Kanylerne er blevet meget inspireret af Oh Land. - Oh Land kunne jo være vores alle sammens datter, men hun er kreativ på en helt unik måde, så hun er virkelig et spændende møde for os, lyder det fra bandet.

Derfor betyder det rigtig meget for Dr. Rolf og Kanylerne, at de har fået god respons efter at være tonet frem på tv. Især fra deres musikerkolleger.

- Der var en lokalmusiker, som skrev til os: "Hvor er det fedt! Vi drømmer alle sammen om det, men I gør det". Og det var rigtig rart at få den melding, fortsætter han.

Det er bandets trommeslager, Klavess Larsen, enig i. Også hans kolleger fra en lang karriere som professionel musiker har reageret positivt. 

- Det er så dejligt at mærke, at der ikke er nogen, der har ondt i røven over, at jeg deltager i det her. Tværtimod. De siger, vi er frihedskæmpere, siger han.

Overraskelser i vente

Dr. Rolf og Kanylerne er gået deres egen vej gennem hele programmet, hvor de har spillet deres egne sange. Sange, der er skrevet af Ole Rolf Lassen, og som ofte indeholder en bemærkning til samtiden. 

Til det første liveshow spiller de igen deres eget nummer. Det har mødt kritik, blandt andet fra Bjarke Charlie Serritslev, der medvirker i den ugentlige podcast 'X Factor - Dagen Derpå' som fast ekspert. 

Se klippet fra X Factors audition: Dr. Rolf og Kanylerne synger Hjemløse planeter

- Deres sange har været lidt svære at skelne fra hinanden, og derfor tror jeg, de havde haft godt af at prøve kræfter med noget nyt. Det var måske oplagt, at de gjorde det i første liveshow, samtidig med at de holdt fast i sig selv. 

Bandet løfter dog sløret for, at der er overraskelser i vente, hvis de går videre fra første liveshow. 

- Nanna (Oh Land, red.) drysser tryllestøv over os, og det gør, at vi gamle mænd gerne vil prøve noget nyt. Det kunne godt være en sang, som vi fortolker. Det er vi åbne over for. 100 procent, siger Klavess Larsen. 

Se det første store liveshow i 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY