Så du den rørende hilsen i 'X Factor'? Her er historien om et venskab, der blev sat på prøve

- Idéen var altid, at vi skulle gå igennem det her sammen, lyder det fra Benjamin.

Han stod på scenen for at synge sig til en plads videre i 'X Factor', men pludselig pegede 16-årige Benjamin Rosenbohm på sin ven, der sad blandt publikum.

- Før jeg gør noget som helst, vil jeg bare lige sige, hvor sejt det er, at Stan er kommet her i dag. Det, synes jeg virkelig, han skal have en hånd for.

Derefter begyndte hele salen at klappe. 

Det var ikke meningen, at Stanislas, der i daglig tale kalder sig Stan, skulle sidde der blandt publikum med et banner, hvor der stod 'Go Benny' på. 

I stedet havde de håbet, at de begge kunne være en del af de unge solister til 5 Chair Challenge i 'X Factor'. 

Benjamin bliver til daglig kaldt 'Ben' eller 'Benny', og derfor skulle det også stå på skiltet. Her hepper Stanislas (i midten) på vennen under 5 Chair Challenge.
Benjamin bliver til daglig kaldt 'Ben' eller 'Benny', og derfor skulle det også stå på skiltet. Her hepper Stanislas (i midten) på vennen under 5 Chair Challenge. Foto: BLU/TV 2

Stanislas var nemlig grunden til, at Benjamin overhovedet blev en del af programmet.

Han inviterede Benjamin med til sin precasting, der gik forud for de rigtige auditions. Derfra gik de begge videre, ligesom de også begge sang sig videre fra deres auditions. 

- Det er meget sjovere at gøre det sammen med en anden. Vi kunne dele øjeblikkene og følge processen i 'X Factor', fortæller Stanislas. 

Gik på samme teaterskole

De to venner har boet i Danmark i cirka 10 år. Stanislas har en fransk baggrund, mens Benjamin har en tysk mor og en far fra Madagascar. 

De har gået på samme årgang i en international skole i Nordsjælland under opvæksten, men de blev først venner, efter de begyndte at spille teater på den samme dramaskole for tre år siden. 

Her spiller Stanislas og Benjamin med i musicalen 'Bugsy Malone' i 2017. Vennerne har en fælles passion for sang, musik og teater.
Her spiller Stanislas og Benjamin med i musicalen 'Bugsy Malone' i 2017. Vennerne har en fælles passion for sang, musik og teater. Foto: Pressefoto/Scenekunst

Blandt andet er de glade for at diskutere musikteori og teste ny lyd af, og når de havde en pause under teaterforberedelserne, lavede de musik sammen.

- Jeg spillede klaver, Benjamin spillede guitar, og vi sang begge to. Det var fantastisk, lyder det fra Stanislas. 

- Det er bare noget lort

Men ligesom en række andre deltagere måtte sige farvel til programmet, nåede Stanislas heller ikke med til 5 Chair Challenge.

Han blev fravalgt af dommeren Ankerstjerne, der ikke havde plads til alle de unge solister på scenen. Derfor gik Benjamin videre uden sin ven.

- Da jeg kom til precasting og derefter til audition var idéen altid, at vi skulle gå igennem det her sammen. Det her var bare – sagt på dansk – noget lort, fortæller Benjamin til TV 2. 

Det siger noget om et menneske, og det fortjener at blive nævnt

Benjamin Rosenbohm

Han følte, han skyldte Stanislas sin tak. Og derfor gav han ham en hyldest fra scenen.  

- Jeg ville stort set ikke være her, hvis det ikke var for ham. Jeg har så meget respekt for ham, og det betyder meget for mig, at selv om han ikke er gået videre, så er han kommet for at støtte mig, siger Benjamin, der bemærker: 

- Det siger noget om et menneske, og det fortjener at blive nævnt. 

Stanislas blev meget rørt over ordene. Han betragter Benjamin som en af sine bedste venner. 

- Jeg forventede det overhovedet ikke. Det gjorde mig rigtig glad, og jeg tror ikke, der er mange mennesker, der gør den slags for deres venner, siger han. 

Egentlig skulle Benjamin blot følge sin kammerat til årets 'X Factor'-audition. Men i sidste øjeblik valgte han også selv at stille op, og det var især Oh Land glad for. Video: Kasper Søby Jensen

Tror på vennens sangtalent

Samtidig er Stanislas også lidt skuffet på sine egne vegne.

Han fortryder, at han ikke viste sine evner ved klaveret frem under sin audition. Han har nemlig spillet klassisk klaver i ni år og tror måske, at det kunne imponeret dommerne. 

- Hvis jeg havde gjort det, kunne det have vist mig i et andet lys. Men det er jo for sent nu. 

- Jeg gik til audition uden at have haft en sanglærer, så det var lidt en rå version af mig, fortæller han. 

Alligevel er han glad for oplevelsen i 'X Factor'. Og på trods af at den ene blev valgt frem for den anden, har det ikke påvirket de to venner i en negativ retning. Snarere tværtimod. 

- Men vi var også rimelig gode venner før det, så 'you can't really bring it much higher', lyder det fra Stanislas, der tror fuldt og fast på Benjamins talent, og på at han har potentiale til at gå hele vejen. 

Benjamin fik en stol af Ankerstjerne under fredagens 5 Chair Challenge, da han sang 'Untitled' af Rex Orange County. Men intet er afgjort endnu.
Benjamin fik en stol af Ankerstjerne under fredagens 5 Chair Challenge, da han sang 'Untitled' af Rex Orange County. Men intet er afgjort endnu. Foto: TV 2/Lasse Lagoni

Er begyndt at synge opera

Siden optagelserne har Stanislas tænkt over de råd, han fik af dommerne, og nu har han kastet sig ud i en svær musikalsk udfordring.

De seneste to måneder er han nemlig begyndt at synge opera. 

- Jeg har fundet en sanglærer, der prøver at lære mig, hvordan man synger rigtigt, fortæller Stanislas og uddyber:

Benjamin og Stanislas tog til audition sammen. Den 16-årige fyr med de franske rødder klarede den dog ikke videre til 5 Chair Challenge. Video: Christian Sejer Rasmussen

- For at forstå, hvordan popmusikken fungerer, er det en god idé at lære det klassiske først. Det gjorde jeg også, da jeg lærte at spille klaver. 

Han ser musikken som en slags videnskab, og så må tiden vise, om han stiller op til 'X Factor' igen. 

Se resten af Ankerstjernes 5 Chair Challenge fredag klokken 20 på TV 2. Eller gense de andre programmer på TV 2 PLAY