Oscar

I dag afsløres Oscar-nomineringer - to danske kandidater med i kapløbet

Ingen af de danske bud er klare favoritter til en plads ved filmfesten 24. februar.

Årets Oscar-nomineringer afsløres tirsdag eftermiddag dansk tid. I år er to danske film med i opløbet om at komme i betragtning til en af de fine priser.

Thrilleren 'Den Skyldige' er Danmarks bud på en vinder i kategorien for 'bedste ikke-engelsksprogede film'. Derudover er dokumentarfilmen 'Olegs Krig' med i opløbet om at blive nomineret som 'bedste dokumentar'.

Ifølge filmredaktør på Soundvenue Jacob Ludvigsen ligger 'Den Skyldige' lige på vippen til at få en nominering.

- I det her felt med 'bedste ikke-engelsksprogede film' er der tre film, som næsten alle regner med nok skal få en plads blandt de sidste fem. Så er der måske fire film, som ligger og konkurrerer om de sidste to pladser. Mange udenlandske iagttagere mener ikke, at 'Den Skyldige' kommer med, men jeg tror, den har en chance for at tage en af de to pladser, siger han.

Den danske thriller med Jacob Cedergren i hovedrollen blev i første omgang udvalgt af en dansk filmkomité som det bedste bud på en dansk nominering til en Oscar. Her var 'Den Skyldige' oppe imod Bille Augusts 'Lykke-Per' og filmen 'Vinterbrødre'.

Herefter var det op til Oscarkomitéen for ikke-engelsksprogede film at vurdere alle landes bud på en film i kategorien, hvor de fandt frem til en såkaldt shortlist med ni kandidater.

En liste, som 'Den Skyldige' altså kom med på, og som tirsdag eftermiddag bliver skåret ned til de fem film, der får råbt deres navn op til det store show 24. februar. Det er de fem film, der er med i det endelige opløb om en af de eftertragtede statuetter.

- Det danske bud er en underholdende film. Den er kun 90 minutter og har et interessant greb, fordi den kun forgår på én location. Mange af de film, den er oppe imod, er fremragende film, men de er også lidt tunge og sværere at sidde at se. Jeg håber, 'Den Skyldige' kan være en knaldperle, som jurymedlemmerne mener er drønspændende og synes skal med, siger Jacob Ludvigsen.

Et mirakel

Danmark er også på shortlisten i dokumentarkategorien med filmen 'Olegs Krig', hvis engelske titel er 'The Distant Barking of Dogs'.

Filmen følger en lille dreng, der bor klods op ad krigen i det østlige Ukraine, og som sammen med sin familie er blandt de sidste mennesker, der ikke er flygtet endnu, mens bomberne falder over hovederne på dem.

Her ser chancerne for en nominering mere sorte ud, da konkurrenterne er nogle amerikanske sværvægtere, som har fået meget omtale i medierne over det seneste år.

- Oscar handler også om at føre kampagner og gøre sin film attraktiv, og der har 'Olegs Krig' nok ikke den synlighed, som mange af konkurrenterne har. Det ville være et rent mirakel, hvis den kommer med, siger Jacob Ludvigsen.

Mulig historisk nominering

Hvis man ser bort fra de rød-hvide farver og kigger ud over det øvrige felt, skal man ifølge filmredaktøren blandt andet holde øje med superheltefilmen 'Black Panther' i kategorien for 'bedste film'.

- Den kommer ikke til at vinde i sidste ende, men det er spændende at se, om den bliver nomineret. Det er en type film, som mange kender fra biograferne, men som vi ikke er vant til at se i Oscar-kapløbet. Den kan blive den første Marvel-superheltefilm, der bliver indlemmet i det fine selskab. Det vil være historisk, hvis den kommer med, siger Jacob Ludvigsen.

En kandidat, der modsat har gode muligheder for at vinde, er filmen 'Green Book', der har lidt dansk islæt i form af skuespilleren Viggo Mortensen. Ifølge Soundvenues filmredaktør fører den lige nu officielt feltet til at vinde statuetten for 'bedste film'.

I samme kategori kan 'Bohemian Rhapsody, portrætfilmen om den legendariske forsanger i bandet Queen, Freddie Mercury, også blive endeligt nomineret.

- Anmelderne har ikke været vilde med den, men det har biografpublikummet til gengæld, og når en film får så stor popularitet, kan det være svært for Oscar-akademiet at afvise den helt, siger Jacob Ludvigsen.