Årgang 0

Rachel og Stephanie fra 'Årgang 0': Sådan har det været at leve med et kamera i nakken i 18 år

Det er med blandede følelser, at 'Årgang 0'-deltagerne siger farvel til et liv for åben skærm.

I 18 år har danskerne fulgt dem gennem hverdagen og livets store begivenheder; første skoledag, nye søskende, skilsmisse, mobning, fester og uddannelse.

Nu har tv-holdet besøgt ’Årgang 0’-familierne for sidste gang, og den 19. og sidste sæson løber lige nu over skærmen på TV 2.

Men det er ikke kun danskerne, der skal undvære Rachel Ellebye, Stephanie van der Watt og Christian Elhauge på skærmen. De tre medvirkende skal også undvære tv-holdet, der har været en fast del af deres liv.

- Selvfølgelig er det trist, at du skal sige farvel til de mennesker, der står bag det hele, og som har fulgt dig hele livet. Men for mig er det også rigtig rart at kunne sige, at nu er vi endelig færdige, og så kan jeg også få lidt privatliv og slappe lidt af, lyder det fra Stephanie van der Watt.

Rachel Ellebye kalder kamerafolkene 'en slags udvidet familie’, som de skal sige farvel til.

- For mig er det en bittersød følelse. Jeg er glad for, at vi er ved at have bundet sløjfe omkring det her projekt. Samtidig bliver det også noget, jeg kommer til at savne super meget, siger Rachel Ellebye.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

Det var kontrakten helt fra starten, at programmet skulle stoppe, når deltagerne blev 18 år.

Med helt fra starten

’Årgang 0’ er et dokumentarisk tv-program, der ved årtusindeskiftet begyndte at følge hverdagen i fem familier, der fik et barn i starten af år 2000. Siden er tre familier faldet fra, og en ny er kommet til.

Rachel og Stephanie har været med helt fra begyndelsen. Rachel kom til verden i Aabenraa med en præste-mor og en farmaceut-far, der boede hver for sig, indtil Rachel var syv år. 

Stephanie van der Watt blev født i Korsør. Stephanies forældre gik fra hinanden i 2005, og siden kom bonusforældre og flere søskende til.

Tilrettelæggerne bag programmet har filmet familierne cirka en dag om måneden til begivenheder, som de på forhånd har aftalt. Familierne har også selv lavet optagelser.

Et kendt ansigt

Stephanie van der Watt og Rachel Ellebye er blevet kendte ansigter i offentligheden af at være med i programmet, og de bliver stoppet på gaden, hvor folk vil have taget billeder med dem eller have en autograf.

Mediebevågenheden har også været stor, og opmærksomheden kan være overvældende, når man bare synes, at man er en helt almindelig ung dansker.

- Hvis jeg er i toget, og der er en masse, der begynder at snakke til mig, kan jeg godt finde på at tage hovedtelefonerne på. Jeg skal bare have lov til at være Rachel, fortæller Rachel Ellebye.

- Man vil altid have ’Årgang 0’ med sig i fremtiden, det vil man. Bare fordi det stopper, så stopper jeg ikke med at være ’Stephanie fra Årgang 0’. Men man kan også sige, når det er slut, kan jeg være mere kun Stephanie. Selvfølgelig når jeg er ude i offentligheden, så er jeg ’Stephanie fra Årgang 0’, siger Stephanie van der Watt.

Det svære og det pinlige

Danskerne har både været med til de store, glædelige begivenheder og de svære, sårbare perioder. Og det er langt fra alle begivenheder, som deltagerne har haft let ved at dele med seerne.

Rachel havde det svært socialt i folkeskolen, og hun blev mobbet.

- Der var flere perioder, hvor jeg sagde, at jeg ikke ville filmes, fordi jeg havde det rigtig svært. Det var også noget, der påvirkede min familie meget, at jeg havde det svært. Men jeg er også glad for, at jeg kan åbne op i sådan nogle situationer, fordi der er mange unge, der er i sådan nogle situationer, hvor de er bange for at tale ud til folk omkring det, siger Rachel Ellebye.

Stephanie van der Watt har haft nogle pinlige øjeblikke på skærmen, som folk bliver ved med at huske og minde hende om i dag. Som 12-årig havde hun den obligatoriske snak om pubertet og krop med sin mor, der også tog sin datter - og hele Danmark - med på indkøb af den første bh.

- Når du sidder der 12 år gammel, og der står et kamerahold bag ved dig og zoomer ind på dit ansigt, hvor du ligner en tomat. Det er ikke særligt fedt. Og så går der et par måneder, og så kan hele Danmark se dig sidde og ligne en tomat, fortæller hun.  

Må selv tage billeder nu

Sæson 19 har premiere 22. januar 2019, og vi er med, når de tre unge medvirkende fylder 18 år.

For Rachel Ellebye er det underligt at tænke på de store begivenheder i 2019, som ikke skal dokumenteres af et tv-hold.

- Jeg regner med at flytte sammen med min kæreste, jeg bliver student og sådan noget. Og for første gang er det noget, jeg kan have for mig selv. Og for første gang skal jeg tænke ”okay nu bliver jeg faktisk nødt til at tage nogle billeder selv,” lyder det fra Rachel Ellebye, der alt i alt synes, at det har været en god oplevelse at være en del af ’Årgang 0’.

Der er planer om at lave fire ekstraprogrammer ud fra det store råmateriale, der er optaget til ’Årgang 0’-serien. Planen er, at Rachel, Christian, Stephanie og Emma får hver sit ekstra-program, der følger dem fra fødslen og frem. Emma Josefsen og hendes familie fra Tarm valgte at trække sig efter sæson 15.

De fire programmer vil blive vist et års tid efter afslutningen på 'Årgang 0'-serien.

Sæson 19 af 'Årgang 0' har premiere tirsdag 22. januar klokken 20.00 på TV 2.