X Factor

'X Factor'-deltager efterlader dommerne helt målløse: Sagde han virkelig det?

Erik Holm fra Jegindø tog 'X Factor' med storm. Det skete med en vestjysk sang, han selv har skrevet.

- Du sku ha' nøj arbe. Det’ det du trænger te. Det' å få nøj arbe.

Sådan sang 63-årige Erik Holm, da han sad over for dommerne til sin audition i 'X Factor'.

Sangen kom nærmest automatisk, da Thomas Blachman bad ham spille noget, han selv havde skrevet.

Iført cowboyhat, læderjakke, spidse støvler og en t-shirt med abe-motiv klimprede spillemanden taktfast på sin guitar og efterlod store smil hos dommerne.

De var tydeligt begejstrede, på trods af at de ikke forstod mange ord af, hvad vestjyden sang.

Dommerne, der alle har rødder i eller omkring København, havde også svært ved at forstå, hvor Erik Holm kommer fra.

Derfor endte han med at stave til ”Jegindø” – en lille ø i den vestlige del af Limfjorden, der bare er 6 kilometer lang og 3 kilometer bred.

Her har Erik boet hele sit liv. Faktisk bor han i dag bare 500 meter, fra hvor han blev født, og det kan høres på hans vestjyske dialekt, som gav dommerne problemer.

Et arbejde, ikke en abe

Da Erik havde spillet sidste tone, måtte Ankerstjerne efterspørge en oversættelse af sangen.

- Du skal lige give os nogle undertekster, sagde han og afslørede efterfølgende over for sine kolleger, at han troede sangens omkvæd var en seksuel reference.

- Jeg hørte det som: ”Du skal ha’ noget abe”, grinede han.

Men Erik Holm –  eller Æ Holm, som han bliver kaldt på Jegindø – forklarede dommerne, at sangen overhovedet ikke handler om aber. Den handler om det at have et fornuftigt arbejde.

- Folk griner jo, når de hører den sang. De forstår ikke meningen med den, men den betyder noget for mig, siger Erik til TV 2.

Min dialekt kan bruges i showbiz

Erik Holm, 'X Factor'-deltager

Han skrev den for omkring 25-30 år siden, fordi hans mor og mange af de ældre jegindboere mente, at han da skulle få sig et ordentligt arbejde i stedet for at spille guitar. 

- Der er da nok nogen her lokalt, der tænker: ”I stedet for at sidde der og klimpre på den guitar, så var det bedre, at han gav sig til at lave noget fornuftigt”, fortæller Erik Holm.

Æ’ Holm kan nu godt lidt alligevel

Men han fik sig da også et arbejde. I op mod 40 år tog han turen ind til den samme vinduesfabrik i Struer, der ligger 25 kilometer fra Jegindø. Men ved siden af har han altid været en spillemand.

Da han var helt lille, fik han 25 øre for at synge en sang i bussen, der kørte til Jegindø. Herefter spillede han pigtrådsmusik til ungdomsballer, og siden 1982 har han optrådt med sin guitar.

’X Factor’ skulle han prøve, fordi han ville overskride sin egen grænse. Og så ville han gerne vise jegindboerne, at ”ham Æ Holm nu altså godt kunne lidt alligevel”.

- Det er lidt svært at imponere vestjyder. Der er nok lidt den der: ”Han skal ikke tro, han er noget”, gengiver Erik.

Men faktisk ser han det som en fordel.

- Hvis jeg kan imponere de her jegindboer og min familie, så kan jeg også nok imponere dem der i ’X Factor’, fortæller han TV 2. 

Dialekten er et image

Og det kunne han i hvert fald til sin audition. Dommerne var vilde med Erik fra Jegindø og gav ham alle tre deres ja.

- Du er en original. Du skal hundrede procent videre og repræsentere… øh Erinø, sagde Oh Land, før Erik rettede hendes udtale af Jegindø en sidste gang. 

Han synes dog kun, det var sjovt, at dommerne ikke forstod ham.

- Det er jo en del af det, der er godt ved dialekter. De sjove misforståelser, der kan opstå. Og jeg synes, det er synd, at der ingen er, der snakker dialekt mere, siger han.

Selv taler han mindre vestjysk til daglig, fordi mange unge mennesker ellers ikke ville kunne forstå ham.

- Men min dialekt kan bruges i showbiz, siger han.

-  Det er mit image. Og det kan godt være, der er nogen, der står af, fordi de ikke forstår, hvad jeg siger. Men så mener jeg jo, at det er deres problem, siger han.

Se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY