X Factor

Ankerstjerne får sin drømmekategori – her er to af dem, han sender videre

Den ene deltager var så nervøs, at han glemte det sidste af sin sang. Alligevel er han videre til 5 Chair Challenge.

- Yes, mand! Fuck hvor stort, udbrød Ankerstjerne, da han læste ordene i sin kuvert.

Beskeden havde ligget i en notesbog foran ham hele tiden. 

I 'X Factor'-programmet fredag aften fik Oh Land, Ankerstjerne og Blachman endelig vished om, hvilken kategori de skal arbejde med i denne sæson. Noget, der har stor betydning for dommernes videre forløb.

Ankerstjerne skal stå i spidsen for de unge solister, Oh Land kan se frem til gruppesang og bandmusik, mens Thomas Blachmans fokus vil blive rettet mod deltagerne over 23 år.

Samtidig markerede kuverterne afslutningen på auditionrunderne. Næste fredag står den på en større udskillelsesproces – nemlig stoledysten 5 Chair Challenge. 

Men herunder kan du allerede nu møde to af de unge solister, som Ankerstjerne udvælger til at kæmpe om en plads videre i konkurrencen.

De endte begge med tre ja'er under deres audition, men den ene har aldrig været vist på tv-skærmen, den anden dukkede op i et kort øjeblik under det første program. 

Bævende ben og 'Fisse-Kurt'

Dommerne var ellers vilde med, hvad de så, da Mathias Weis trådte ind i lokalet. 

Måske var det guldringene på fingrene, guitaren, det halvlange hår eller noget fjerde. I hvert fald fik Mathias Weis' udstråling dommeren Thomas Blachman til at udbryde: 

- 'Fisse-Kurt'.

Den betegnelse reagerede den 18-årige fyr fra Aalborg dog ganske roligt på. 

- Det er en ny én, svarede han. 

Mathias måtte stå model til en frisk kommentar fra Thomas Blachman, da han gik ind til sin audition. Men på trods af at blive kaldt for 'Fisse-Kurt', fik Mathias spillet og sunget sig videre til 5 Chair Challenge i 'X Factor'. Video: Kasper Søby, Kasper Søby & Kasper Søby

Selv om Mathias Weis' audition aldrig nåede frem til tv-skærmen, endte han med at gå ud af lokalet med et ja fra alle dommerne. Og siden har Ankerstjerne valgt, at den unge nordjyde bliver en del af årets 5 Chair Challenge. 

Trods sin afslappede attitude spekulerede Mathias Weis på, om dommerne kunne se, at hans ben rystede under ham i løbet af hans audition. 

- Jeg tror aldrig nogensinde, jeg har været så nervøs. Det betød så meget at gå til den audition, fortæller Mathias, der drømmer om at leve af musikken. 

Glemte slutningen af sin sang

Nerverne blev blottet, da han brat afsluttede sin version af sangen 'Frit Land' med Ulige Numre.

- Jeg glemte simpelthen det sidste omkvæd, så det kom ikke lige med, fortæller han i dag. 

Dommerne så dog potentiale i den nordjyske deltager: 

- Du er sindssygt cool, og du står der og er helt færdig som artist. Du er god til det, du gør, lød det fra Ankerstjerne, mens Blachman og Oh Land bemærkede, at der også skulle arbejdes. 

- Du har i virkeligheden en stemme. En virkelig fin stemme. Du skal bare tro på det, lød det fra Blachman. 

Næste fredag kæmper Mathias Weis om en plads videre i 'X Factor' og en af de fem eftertragtede pladser. Under 5 Chair Challenge synger han 'Drive By' af Train, og denne gang lader han sin guitar blive derhjemme.

- Jeg har valgt den sang for at prøve noget nyt og for at vise, at jeg ikke behøver at gemme mig bag min guitar, siger han.

- Du kan ikke synge falsk

Hvor det er nyt for Mathias Weis at synge foran en større forsamling, er det noget, Mathilde Byder har erfaring med. Sidste år deltog hun nemlig i tv-programmet 'Voice Junior'.

Det lærte hun meget af.

- I 'Voice Junior' havde jeg virkelig sceneskræk, men jeg har meget nemmere ved at styre mine nerver i dag. Det har gjort rigtig meget for mig personligt og sangmæssigt at være med, fortæller hun. 

Der var ikke så meget at diskutere for dommerne, da Mathilde var færdig med at synge og spille på sin ukulele. Tre ja'er og en plads i 'X Factors' 5 Chair Challenge. Video: Kasper Søby & Kasper Søby

Det er også derfor, den 15-årige friskoleelev har valgt at stille op i 'X Factor'. For at udfordre sig selv, og se hvor langt hun kan komme i konkurrencen. 

Hun fik da også masser af ros og tre "kæmpe ja'er" af dommerne under sin audition. 

- Du kan ikke synge falsk, selvom spaden (ukulelen, red) er en lille smule falsk. Du er rimelig vild på den måde, lød det fra Blachman. 

De fine ord kom helt bag på den bornholmske pige. 

- Jeg begyndte at græde lige efter, at kameraerne var slukket. Jeg var virkelig overvældet. Jeg havde slet ikke regnet med de ord, jeg fik, fortæller hun. 

Ankerstjerne: - Det er bittersødt

Begge deltagere er glade for, at Ankerstjerne blev deres dommer. Mathias Weis har lyttet en del til rapperens musik, og Mathilde Byder kan godt lide popgenren, som han repræsenterer.

Til 5 Chair Challenge næste fredag vil hun synge pophittet 'Scared to be lonely' af Martin Garrix og Dua Lipa. 

Selv er Ankerstjerne meget tilfreds med sine deltagere.  

- Jeg havde sagt til mig selv og til alle andre: "Hvis jeg er så god, som jeg siger, jeg er, burde jeg kunne lave noget fedt med alle kategorier". Og det var sådan, jeg havde tænkt mig filosofisk at gå til det.

- Men når det så er sagt, så blev jeg da sindssygt lettet og glad for, at det var de unge, jeg fik, for de er bare så gode og rørende, fortæller han. 

Gennem hele auditionforløbet har Ankerstjerne følt sig mest berørt, når de unge solister er begyndt at synge, forklarer han. 

- Og jeg er bare bedst, når jeg er emotionelt involveret i noget.

Tre uger med auditions er forbi. Fra nu af er dommerne i konkurrence med hinanden om at vinde årets 'X Factor' sammen med deres udvalgte kunstnere i deres egen kategori. Video: Kasper Søby & Kasper Søby

Siden har Ankerstjerne dog indset, at det også bliver en stor udfordring, fordi han selv synes, at han står med en række talentfulde, unge sangere. 

- Morgenen efter gik det op for mig, at jeg skulle lave den vildeste udskillelsesproces, nogen har lavet. Så det var bittersødt på en eller anden måde, siger han. 

Se 5 Chair Challenge med Ankerstjerne og de unge solister næste fredag klokken 20 på TV 2 eller gense de tre første auditionprogrammer på TV 2 PLAY.