X Factor

Kronprinsesse Mary gav 16-årig modet til at stille op i 'X Factor'

Musik har været 16-årige Victorias trøst i en ungdom med mobning og dårligt selvværd.

De var lige dér.

På første række, kun få meter til højre for Victoria, sad dronning Margrethe og kronprinsesse Mary.

Den 13-årige pige var sammen med fem andre piger blevet udvalgt til at synge i forbindelse med julemærkets 150-årsjubilæum.

Musikken har altid trukket mig lidt op af det hul, jeg var i

Victoria, deltager i 'X Factor'

Med de to royale gæster foran sig prøvede Victoria at lukke omgivelserne ude og bare gøre det, hun elsker: Synge.  

- Jeg var en af forsangerne, så jeg følte et kæmpe pres. Hvad nu, hvis min stemme knækkede, eller jeg gjorde mig selv til grin foran dronningen? husker Victoria, at hun tænkte.  

Dagen markerede den nu 16-årige piges allerførste optræden. 

Og da kronprinsessen efterfølgende kom hen og roste hende, plantede hun det lille frø, der gav Victoria det spirende mod til at stille op i dette års 'X Factor'.   

Fra mobbeoffer til 'X Factor'

Under sin audition trådte Victoria ind foran dommerne med et forsigtigt smil, inden hun lukkede øjnene og begyndte at synge med en indlevelse, som i den grad blev bemærket ved dommerbordet.

- Nogle gange er der mennesker, der kan noget med deres kærlighed og nærvær, lød det fra Thomas Blachman om hendes optræden, som blev vist fredag på TV 2.

Se klippet fra X Factors audition: Victoria synger We Don't Have To Take Our Clothes Off af Jermaine Stewart Video: TV 2 Danmark

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Victoria skulle stille op i 'X Factor', selvom hun har sunget det meste af sit liv. 

Som barn havde Victoria svært ved at kontrollere sit temperament. Hendes vrede kunne gå fra 0 til 100 på et splitsekund – og det gjorde hende til et nemt mobbeoffer blandt sine jævnaldrende, forklarer hun. 

- Jeg oplevede, at de prikkede til mig og bevidst forsøgte at gøre mig sur, så jeg ville splitte det hele ad. Det blev en slags underholdning for dem, siger hun.

"Mount Everest", "Godzilla", "grim", ”du kan ikke bruges til noget” og ”du burde være en plet på et lagen”. Hun  nævner i flæng de skældsord, hun er blevet kaldt.

Musikken kom til undsættelse

Et skoleskift blev en del af løsningen, men musikken kom også til at fylde mere og mere i hendes liv – og det hjalp.

- Musikken har altid trukket mig lidt op af det hul, jeg var i, og fået mig til at føle, at jeg var noget værd, siger hun.

Victoria prøvede at være fattet og finde kontrol, da hun stod foran dommerne, selvom hun indvendigt var ved at få et angstanfald.

Victoria tror, at det har hjulpet hende til ikke at reagere udadtil, og hvor hun i starten mest lyttede, begyndte hun med tiden selv at synge og spille klaver.

- Jeg tror, at det har hjulpet mig med ikke at reagere udadtil, siger hun.

Vejen frem til nu var dog lang, og undervejs brugte hun også mad til at finde trøst fra mobningen. Kiloene hobede sig op, og til sidst virkede et ophold på et julemærkehjem som den bedste løsning.

Det var her, hun mødte kronprinsessen i 2015.    

Kronprinsesse Mary på tæt hold  

Følelsen af lettelse strømmede gennem Victoria.

Koncerten på julemærkehjemmet i Kolind i Sønderjylland var gået godt. Hun havde sunget sangen 'Hvilket postbud, en due' – en sang, som dronningen selv havde valgt.

Jeg synes selvfølgelig ikke, at jeg sang så godt, som jeg havde ønsket, men jeg var bare glad for, at jeg kom igennem

Victoria, deltager i 'X Factor'

Sammen med de fem andre unge i koret fik Victoria chancen for at hilse på de kongelige, og da kronprinsesse Mary kom hen til dem, følte den 16-årige, at den royale gæsts øjne hvilede særligt på hende.

Hun husker det stadig tydeligt, da der var blevet givet hånd hele vejen rundt, og Mary vendte sig mod hende og sagde:

- Du har en meget kraftfuld stemme. Det er helt klart noget, du skal blive ved med, citerer Victoria fra sin hukommelse. 

Sætningen har sat sig fast hos Victoria. Den er blevet en sætning, hun tænker på, når hun skal finde ro til at optræde i dag. ’X Factor’ blev hendes forsøg på at udfordre sig selv yderligere.    

En audition, der nær endte med angst

Selvom Victoria udadtil så fattet ud, havde hun det ikke godt indeni. Hun var ved at få et angstanfald foran de tre ’X Factor’-dommere.  

Tankerne fløj, og en frygt for ikke at slå til, ikke være god nok, ramte hende. De samme tanker, som hun har kæmpet med, siden hun var barn.  

Men ligesom da hun optrådte på julemærkehjemmet, brugte hun musikken. Hun koncentrerede sig og fokuserede på sangen i stedet for tankemylderet – og udfaldet blev heldigvis godt: Hun fik kontrol over sine følelser og sang.

- Jeg synes selvfølgelig ikke, at jeg sang så godt, som jeg havde ønsket, men jeg var bare glad for, at jeg kom igennem, siger hun.

Thomas Blachman startede ud med sin dom: Et ”ja” og en billet videre i programmet.

Hans dommerkollega Oh Land mente ikke, at Victorias vokal var stærk nok, og ville ikke lade hende gå videre, så den endelige dom lå hos Lars Ankerstjerne.

- Det kan godt være, at jeg er ved at miste mit fodfæste en smule i det her, startede han, mens Victoria holdt vejret.

- Musikalsk er der rigtig meget, der mangler. Men på den anden side har jeg haft et lille øjeblik, som jeg ikke har haft hele dagen, fordi du fik skabt noget musik, en følelse. Sikke en type, sikke en karakter.

- Så jeg går med følelserne i stedet for fornuften, så jeg siger "ja", sluttede han til Victorias glæde.

Victoria græd af glæde, da hun fik Lars Ankerstjernes "ja" og en chance videre i konkurrencen.

Victoria opnåede dermed netop det, hun håbede: At bevise over for sig selv, at hun kunne.

Se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.