X Factor

'X Factor'-audition endte i gråd ved dommerbordet

18-årige Patrick fik følelserne frem ved sin 'X Factor'-audition. Det skete med en sang, han selv havde skrevet.

Udstyret med en guitar og sit skæve smil stillede 18-årige Patrick sig op foran de tre 'X Factor'-dommere under årets auditions i håbet om en chance i programmet.

Han havde dog aldrig drømt om, at han ikke bare ville imponere dem, men også røre dem.

Patrick havde taget den lange tur fra Lolland med sine venner for at optræde i 'X Factor'.

Under sin audition i København, som kan ses fredag aften på TV 2, begyndte tårerne nemlig at trille ned af kinderne på dommer Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land. 

- Det er en sjov sang at blive rørt over. Det er jo ikke en sørgelig sang, sagde hun, overrasket over sin spontane reaktion.

Den dansksprogede sang har Patrick skrevet og komponeret i samarbejde med en ven, og den handler ifølge ham selv om, hvordan vi som mennesker higer efter et andet liv, men så snart vi opnår drømmen, så er det ikke godt nok.

Historiefortæller frem for sanger 

Patrick sang med indlevelse og lukkede øjne, så det var først, da han slap taget om guitaren, at han så Oh Lands blanke øjne. Flere gange under Patricks audition havde hun måttet tørre tårerne væk. 

De ord, der kom ud af munden på mig den dag ved søen, er dem, der er kommet på papiret

Patrick, deltager i 'X Factor'

Den følelsesladede modtagelse bekræftede Patrick i, at hun forstod hans budskab: 

- Rent teknisk mener jeg ikke selv, at jeg er en stærk sanger. Jeg er en spillemand, og jeg prøver ikke at imponere. Jeg prøver at komme på niveau med folk og fortælle dem en historie, siger han til TV 2. 

Patrick beskriver selv, hvordan han fandt på sangen helt spontant, da han spillede guitar med sin ven ved vandet på Christiania.

- Teksten kom flyvende til mig. De ord, der kom ud af munden på mig den dag, er dem, der er kommet på papiret. Den er ikke blevet modereret, fortæller han.

Bruger sit eget liv

For Oh Land var Patricks audition et bevis på, at den 18-årige har en helt særlig evne for at formidle sit liv. 

- Du finder den der nerve og bruger dit liv og dine omgivelser, dit savn og din længsel og får det forløst på den der måde. Det er det, det hele handler om, sagde Oh Land efter lyden af hans guitar var ebbet ud.

Herefter har sangerinden uddybet grunden til, at Patrick rørte hende så dybt:  

- I en tåge, hvor der er en hel masse, der prøver at være ligesom alle andre, så er det helt vildt rørende, når der kommer en ind, der bare er grænseløst sig selv, siger hun og fortsætter: 

-  I programmer som 'X Factor' tror jeg, at mange bliver rørt, når noget er sørgerligt, men jeg bliver ligeså rørt, når jeg oplever noget, som er fuld af liv, autentisk og livsbekræftende, og det, synes jeg, Patrick var til sin audition.

Oh Lands blanke øjne afslørede, at Patricks sang var gået rent ind hos sangerinden.

Skabte sin egen vej

Patrick er vokset op på Lolland, hvor der – som han selv beskriver det – "ikke sker en skid". Han søgte mod et gymnasium i København for at få et større netværk indenfor musikken, men da han ikke blev optaget på uddannelsen, måtte han tænke kreativt.

- Jeg dannede mig en anden vej, siger han til TV 2.

Livet som musiker, der spiller på værtshuse, cafeer og til bryllupper rundt omkring i Danmark, blev løsningen. Den rutine, den 18-årige har fået derigennem, kunne mærkes ved dommerbordet, der enstemmigt sammenlignede hans audition med en lille koncert.       

- Du har et kort til at komme langt i det her, sagde Thomas Blachman som en sidste kommentar, og dommerne kvitterede med tre ja'er, der sendte Patrick videre i programmet.  

Uden for studiet stod Patricks gode venner forventningsfulde og kunne følge med i hans audition, og så snart han kom ud med et stort smil om munden, kunne vært Sofie Linde afsløre, at de skam også havde fået en smule blanke øjne over at se deres vens præstation. 

Se 'X Factor' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.