Ni film du skal holde øje med i 2019

16x9
Den mest sete film i 2018 var 'Journal 64'. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Filmekspert giver dig ni gode grunde til at gå i biografen i 2019.

Over hele verden strømmede folk til biograferne i 2018 for at se populære film som 'Avengers: Infinity War', 'Deadpool 2' og 'Solo: A Star Wars Story'.

Målt på omsætning blev det på årets sidste dage vurderet som det bedste filmår - nogensinde. Og mediebureauet Comscore anslog, at filmbranchen samlet set er endt med en omsætning på 272 milliarder.

Indtil videre er der også potentiale for fyldte biografer i 2019, for allerede nu er der mange gode film på plakaten. Chefredaktør på Filmmagasinet Ekko, Claus Christensen, giver her sine anbefalinger til oplevelser på det store lærred i år.

Ni biograffilm, du skal se i 2019

Dronningen

Foto: Tony Gentile / Ritzau Scanpix
Filmen er instrueret af den danske instruktør May el-Toukhy og har skuespiller Trine Dyrholm i hovedrollen. Hun spiller den succesfulde karrierekvinde Anne, som egentlig er lykkeligt gift med en læge, men får et seksuelt forhold til hans 17-årige søn. 
- Jeg ser May el-Toukhy som en af de allermest spændende danske filminstruktører. Så det er en film, jeg forventer mig rigtigt meget af. Trine Dyrholm er den største kvindelige skuespiller herhjemme, og på den måde er den en spændende kombination af en modig historie og nogle store navne, siger Claus Christensen.
Instruktør: May el-Toukhy
Premiere 28. marts 2019
 

Once upon a time in Hollywood

Brad Pitt Foto: Mario Anzuoni / Scanpix Denmark
En stjernespækket amerikansk film af Quentin Tarantino. Filmen er baseret på den autentisk historie om Charles Manson-familiens mord på Roman Polanskis gravide kone i 1969, som er blevet en af USA’s største kriminalhistorier. Filmen skildrer en brydningstid med hippier, rock'n'roll, stoffer og kult-mord.
Og på rollelisten er blandt andre Brad Pitt og Leonardo DiCaprio.
- Tarantinos film er altid interessante. Han er en original instruktør, og han har også sagt, at han stoppe,r efter at han har lavet ti spillefilm. Så vidt jeg kan tælle mig frem til, er det her nummer ni, lyder det fra filmkenderen.
Instruktør: Quentin Tarantino
Premiere: 25. juli 2019

Green Book

Foto: Valerie Macon / Ritzau Scanpix
I filmen spiller dansk-amerikanske Viggo Mortensen en chauffør ved navn Tony Lip. Han kører for den afroamerikanske pianist Don Shirley, som skal på turne i 1960’ernes raceopdelte USA, og de to udvikler et venskab. Men de har også deres konflikter.
Filmen er en komedie og viser Viggo Mortensen, som vi er vant til at se i storslåede og alvorlige roller, fra en anden side.
Titlen stammer fra rejsebogen ’Green Book’, som blev udgivet fra 1930’erne-1960’erne som en rejseguide til sorte amerikanere. Filmen tager raceproblematikker op på en humoristisk måde.
- 'Green Book' er en af de store Oscar-bejlere. Viggo Mortensen ser ud til at have rigtigt gode chancer for en Oscar-nominering for den her film, siger Claus Christensen.
Instruktør: Peter Ferrelly
Premiere 21. Februar 2019

The Favourite

Emma Stone er på rollelisten. Foto: Tony Gentile / Ritzau Scanpix
Et biografisk drama om det engelske hof i 1700-tallet. Den fortæller historien om dronning Anne, som er en usikker enehersker, der bliver styret af sin udspekulerede hofdame.
- Det er et storslået kostumedrama, men den skulle være hysterisk morsom med raffinerede replikker. Ekkos anmelder har givet seks ud af seks stjerner, så større bliver det ikke, siger Claus Christensen og tilføjer:
- Den henvender sig til et publikum, der synes, at en film, der foregår i 1700-tallet, er spændende og samtidig sætter pris på replikker og det menneskelige drama.
Instruktør: Yorgos Lanthimos
Premiere: 24. januar 2019

Us

Instruktør Jordan Peele med sin Oscar for 'Get Out'. Foto: Frederic J. Brown / Ritzau Scanpix
Filmen beskrives som en social thriller med gyser-undertoner. Den handler om en afroamerikansk familie, og pludselig dukker en anden familie op, der ligner dem på en prik.
Instruktøren Jordan Peele lavede i 2017 den racesatiriske gyser ’Get Out’, der vandt en Oscar for bedste manuskript.
- Jeg har store forventninger, fordi ’Get Out’ var så spændende og fornyende. Jordan Peele bruger gysergenren til at fortælle noget samfundsrelevant, siger Claus Christensen. 
Instruktør: Jordan Peele
Premiere: 14. marts 2019

Valhalla

Roland Møller spiller rollen som Thor. Foto: Flindt Mogens / Ritzau Scanpix
Den danske adventurefilm 'Valhalla' handler om vikingebørnene Røskva og Tjalfe, der sammen med Thor og Loke tager på en stormfuld rejse fra Midgård til Valhalla.
Filmen er instrueret af Fenar Ahmad, der også står bag ’Underverden’.
- Den kan gå alle veje, og det er et modigt projekt at kaste sig ud i. Den sigter på at få hele familien ind i biografen, men man skal ikke forvente en pæn, folkelig familiefilm. Man skal forvente knald på sagerne, siger Claus Christensen.

Instruktøren har selv sagt om filmen: "Forestil dig, at Pans Labyrint, Brødrene Løvehjerte og The Revenant fik et barn sammen.”
Instruktør: Fenar Ahmad
Premiere 10. oktober 2019

Girl

Victor Polster i hovedrollen som en 15-årig pige. Foto: Anne-christine Poujoulat / Scanpix Denmark
Den belgiske film handler om den 15-årige teenager Lara, der drømmer om at blive ballerina. Men danseren mødes af modstand, da hun er født som dreng.
- Hovedrollen spilles af en dreng, der leverer en fuldstændig hudløs præstation, og som man fra første øjeblik ser som en pige. En meget stærk film, lyder anbefalingen fra Claus Christensen.
Dramaet vandt 5 priser til Cannes Filmfestival 2018.
Instruktør: Lukas Dhont
Premiere 4. april 2019

Avengers 4: Endgame

Skuespillerne Jon Favreau, der spiller chauffør og bodyguard, og Scarlett Johansson, der spiller Black Widow. Foto: Mario Anzuoni / Ritzau Scanpix
Superheltefilmen 'Avengers 4: Endgame' er det fjerde og sidste kapitel i serien med de oprindelige superhelte som Iron Man, The Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye og Captain America. 
- Det her er blevet superhelt-møder-superhelt-filmserien over dem alle, så man kan godt have store forventninger til den. Den seneste film i rækken sluttede meget overraskende og chokerende, så der er lagt op til en spændende efterfølger. Alt tyder på, at det her bliver årets store superheltebrag, siger chefredaktøren.
Instruktører: Joe og Anthony Russo
Premiere 25. april 2019

Kapernaum

Hovedrollen spilles af syriske Zain al-Rafeea. Foto: Loic Venance / Ritzau Scanpix
Et libanesisk drama om 12-årige Zain, der lever et liv med fattigdom i Beirut med sine forældre og søskende. Zain løber hjemmefra, da hans søster bliver bortgiftet til en ældre mand.
Under hans flugt møder han en rengøringsdame og hendes spædbarn, som Zain hjælper med at tage sig af. 
- Den er fuldstændig hjerteskærende og ekstremt rørende. Ekko gav filmen seks ud af seks stjerner, og det sker normalt kun få gange om året, siger Claus Christensen.
Instruktør: Nadine Labaki
Biografpremiere 7. februar 2019