X Factor

Derfor ville Sofie Linde ikke tøve, hvis hendes datter stillede op i 'X Factor'

Hun bliver stolt, når datteren prutter. Og tv-værten Sofie Linde forstår bedre og bedre de forældre, der hepper på sidelinjen i 'X Factor'.

Hun får ofte spørgsmålet. Nysgerrige danskere vil vide, hvordan det er at stå sammen med de forældre og venner, der nervøst krydser fingre for deres nærmeste.

Især hvis sangstemmen knirker under den 'X Factor'-audition, der udspiller sig i rummet ved siden af.

Som vært står Sofie Linde sammen med familien, mens deltagerne får deres videre skæbne bedømt af de tre dommere i programmet.

Men i denne sæson er den 29-årige tv-vært blevet bedre til at knække, hvad der er på spil i venterummet.

- De pårørende står ude hos mig og synes, det er det mest fantastiske væsen, der er inde og synge. Uanfægtet om de kan synge eller ej. Den følelse forstår jeg bedre nu. Bare det, at deres børn tør gøre det. Man bliver stolt, siger Sofie Linde.

Begejstret over prutter

Det sker også, at tårerne begynder af trille af stolthed hos familien, inden deltageren overhovedet er gået i gang med at synge. Det kan Sofie Linde også bedre sætte sig ind i nu. 

Jeg kan da blive stolt, når mit barn prutter. For så fungerer hun. Hun virker, og hun er dejlig, siger hun

Sofie Linde, vært på 'X Factor'

For knap et år siden blev hun mor til datteren Trine. Og med den nye titel er der sket forandringer. Nu kan tv-værten blive begejstret over selv de mindste ting, som datteren gør. 

- Jeg kan da blive stolt, når mit barn prutter. For så fungerer hun. Hun virker, og hun er dejlig, siger hun.

Sofie Linde blev mor til datteren Trine i februar 2018.

Man skal turde at turde

Fredag aften er der premiere på 'X Factor' på TV 2, og det betyder, at de første auditions snart bliver vist på skærmen. 

Sofie Linde er med som vært for fjerde gang, og hun ville ikke selv tøve med at støtte sin datter, hvis hun – hypotetisk set – en dag om 15 år annoncerede, at hun ville være med i et lignende program. 

- Man skal hylde det at turde. At stille op i 'X Factor' kræver ekstremt meget mod og på mange måder bryder man med janteloven, siger Sofie Linde.

- Hvis min datter en dag siger til mig, at hun drømmer om det, vil jeg bakke hende op. Så skal jeg ikke gøre mig til dommer om, hvorvidt hun er god eller dårlig til at synge. Jeg tror, jeg kommer til at synes, at hun er gudefantastisk uanset hvad. Jeg vil helt sikkert støtte, at man gør noget for sig selv og er ligeglad med, hvad andre tænker. 

Allerede som 14-årig fulgte Sofie Linde det samme råd, da hun kastede sig ud i en casting hos DR. Den betød, at den østjyske pige efter gymnasiet og et år i udlandet kunne begynde som børnevært på ferieprogrammet 'SommerSummarum'.

Forestillingen om, at hun skulle læse medicin, blev lagt på hylden, og hun har ikke set sig tilbage siden. Udover at være vært på en række børne- og ungdomsprogrammer, har Sofie Linde haft sit eget talkshow og stået i spidsen for MGP. 

- Det er kun lykkedes, fordi jeg har turdet at sige ja til de appelsiner, der er havnet i min turban. Det værste, der kan ske, er, at det ikke er sjovt, og så starter man bare forfra. Det skal man ikke være bange for, uanset hvor gammel man bliver, siger hun. 

Relativt kold i røven

Tre år i streg har danskerne kåret hende til årets tv-vært ved Zulu Awards. Men i begyndelsen af sin karriere skulle hun lige vænne sig til, at selvom hun gjorde sit bedste, var det ikke alle, Sofie Linde kunne vinde på skærmen.

Det er hun blevet mere ligeglad med. 

- Jeg har lært mig selv at være relativt kold i røven og ikke være bange for at begå fejl, for så er det nemmere at udvikle sig. Det er jo dem, vi lærer af, siger hun.

- Nærmest 40 procent af det, jeg får sagt, er ikke det, der står i manus. For så er omstændighederne lige anderledes, siger hun og forklarer, at det i virkeligheden er svært at lave fejl, der er så slemme, at man ikke kan rette op på dem igen eller undskylde sig ud af det. 

Da 'X Factor'-deltageren Morten gik i stå midt under et liveshow i 2017, var hun med på sidelinjen. 

Her måtte Sofie Linde skynde sig op på scenen for at støtte den unge sanger. 

- Jeg ved, du kan. Du har lige gjort det. Kom så, min skat, lød det dengang fra tv-værten. 

Det lykkedes, og Morten Nørgaard sikrede sig senere sejren i 10. sæson af programmet.

- I virkeligheden er det fejlene, der gør det sjovt og levende, så i stedet for at man bliver helt akavet, så skal man omfavne dem og sige: "Jamen, det er sådan, det er". Og hvis man har det i baghovedet, så er det også nemmere at stikke snuden frem, siger Sofie Linde. 

Det vigtigste i at turde noget er, at man ikke er være bange for at lave fejl, mener X Factor-vært Sofie Linde. Hun har selv begået fejl – blandt andet da hun var ’trold 3’ i en skolemusical. TV 2 ECHO er TV 2’s kanal for de 20-30-årige. Video: Stine Bødker Nielsen

Hus, bog, mand og barn

Personligt har hun også kastet sig ud på dybt vand flere gange det seneste år.

I oktober udgav Sofie Linde en ærlig bog om at være gravid, og hun har sagt farvel til sin arbejdsplads gennem ti år på Danmarks Radio for at gå freelancevejen og blive vært på TV 2.

- Det har været et totalt vildt år, hvor alle kort er blevet kastet op, men det passer mig fint. Der er gang i den, og der er travlt, men jeg har også fået mulighed for at lave en masse ting, som jeg har drømt om, siger tv-værten.

Der er også sket noget andet stort i hendes liv. Hun har altid boet i lejlighed, men "byen trækker ikke så meget mere", efter hun er blevet mor. Og i december flyttede hun så i hus for første gang i sit liv. Nu kan hun derfor sætte kryds ved både hus, mand, barn og hund. 

- Jeg har fået så mange voksenpoint på kontoen, griner Sofie Linde. 

Hun er glad for ikke at skulle bære barnevognen op og ned ad trapper mere, og hun ser frem til at fylde sit nye skur op med dåsesodavand. 

Privat er Sofie Linde gift med Joakim Ingversen, der også er tv-vært. 

Kunne aldrig blive dommer

Fredag toner den velkendte vært frem på skærmen i 'X Factor' sammen med to helt nye dommere: Ankerstjerne og Oh Land.

De skal sammen med Thomas Blachman bedømme de fremmødte deltagere, og Sofie Linde kan indtil videre godkende sine nye kolleger: 

- De tager opgaven meget seriøst og har stor anciennitet i musikbranchen. De ved, hvad de snakker om, og jeg synes, de klarer det superflot, lyder vurderingen. 

Selv går hun bestemt ikke og drømmer om at blive en af dommerne i programmet en dag. 

- Det ville jeg aldrig kunne finde ud af. Remee, som jeg holder rigtig meget af, sagde altid til mig: "Det ville være det kedeligste børneprogram ever, hvis du var dommer. For du ville sende alle videre".

Det er hun enig med den tidligere ’X Factor’-dommer i. 

- Jeg tænker altid om deltagerne: "Han var da så sød, ham kan I da ikke smide ud", siger hun. 

I stedet er hendes opgave som vært at sikre, at det hele glider, og at deltagerne får en god oplevelse. 

- Jeg sørger for, at vi overholder tiden, at alle får en krammer, og at ingen forlader scenen grædende. Det er mit job.

Se premieren på 'X Factor' fredag på TV 2 eller TV 2 PLAY.