Dansk Astrid Lindgren-film nomineret til flere filmpriser

16x9
Filmen, der havde premiere sidste år, har fået en varm modtagelse. Foto: Nordisk Film

Hovedrollen bliver spillet af datteren til den danske filminstruktør Bille August. Hun er nu nomineret til 'Bedste kvindelige hovedrolle'.

Den danske film 'Unge Astrid' om den svenske forfatter Astrid Lindgren har vakt stor begejstring i filmverdenen.

I filmen kommer man tættere på forfatteren, der har skabt karakterer som Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter og Emil fra Lønneberg.

Og det har resulteret i seks nomineringer til Sveriges største filmpris, Guldbaggen. Det gør instruktøren, Pernille Fischer Christensen, både glad og stolt.

- Især fordi vi har knoklet på den her film. Den har nærmest været seks år undervejs, men det tager super lang tid at lave noget, der er godt, siger hun til TV 2.

Blev gravid med sin redaktør

Listen over velkendte fortællinger fra den svenske forfatter er lang, hvorimod Astrid Lindgrens egen historie hidtil har været mere eller mindre ukendt.

Vi er blevet overbeviste om, at visse begivenheder i Astrids liv blev afgørende for hendes forfatterskab

Pernille Fischer Christensen, filminstruktør

Men i filmen ser man blandt andet, hvordan Astrid Lindgren som ung arbejdede på avisen Vimmerby Tidning. Her havde hun en affære med den gifte redaktør Reinhold Blomberg - og blev gravid.

Filmens nomineringer

'Bedste film'

'Bedste kostume'

'Bedste scenografi'

'Bedste kvindelige hovedrolle' - dansk-svenske Alba August, der spiller en ung Astrid Lindgren

'Bedste kvindelige birolle' - norsk-svenske Marie Bonnevie, der spiller Astrid Lindgrens mor 

'Bedste mandlige birolle' - norske Henrik Rafaelsen, han spiller Astrid Lindgrens kæreste og faderen til hendes barn 
 

Derefter blev Astrid Lindgren 18 år gammel sendt alene til København, og barnet blev bortadopteret. En periode af forfatterens liv, som, instruktøren mener, har formet hende.

- Vi er blevet overbeviste om, at visse begivenheder i Astrids liv blev afgørende for hendes forfatterskab, lød det fra instruktøren, da det i 2013 kom frem, at filmen var på tegnebrættet.

- Vores ambition er at skabe en varm og kærlig film, der fortæller den smukke historie om, hvordan Astrid Lindgren fra Vimmerby blev en af verdens mest læste børnebogsforfattere. 

Datter af kendt filminstruktør

Det er den dansk-svenske Alba August, datter af den danske filminstruktør Bille August, der har haft til opgave at gøre den verdenskendte forfatter levende på det store lærred.

Og hun er indtil videre blevet belønnet med en nominering som 'Bedste kvindelige hovedrolle', hvilket ikke kommer bag på filmens instruktør.

- Hun er så ung og så fantastisk, og jeg håber sådan for hende, at hun vinder prisen i Sverige, siger Pernille Fischer Christensen.

Blandt de øvrige fem nomineringer er 'Bedste film' og både bedste mandlige- og kvindelige birolle.

Den dansk-svenske skuespiller Alba August (tv.) og filminstruktør Pernille Fischer Christensen til filmfestival i Berlin i starten af 2018.
Den dansk-svenske skuespiller Alba August (tv.) og filminstruktør Pernille Fischer Christensen til filmfestival i Berlin i starten af 2018. Foto: Stefanie Loos / Ritzau Scanpix

Faldt ikke i god jord hos datter

Selvom filmen er blevet belønnet med flere nomineringer, er den alligevel ikke faldet i god jord hos Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman. Ifølge hende kan ingen vide, hvad hendes mor tænkte og følte i den periode, og derfor skulle det ikke filmatiseres.

At det skulle være muligt at skabe noget omkring denne tid i hendes liv, føles absurd

Karin Nyman, Astrid Lindgrens datter

- Mor sagde ikke til nogen - ikke engang til os i familien - hvordan hendes forhold til Reinhold Blomberg havde været. At det skulle være muligt at skabe noget omkring denne tid i hendes liv, føles absurd, sagde datteren i et interview med magasinet Tidningen Vi ifølge Expressen, efter filmen blev præsenteret sidste år.

Men instruktøren påpeger, at det er en fiktionsfilm, og at der er lagt et stort arbejde i at genskabe, hvordan forfatteren kan have opfattet tiden.

- Det er min største dyd at have empati og forestille mig, hvordan det har været for hende. Der findes en masse breve, biografier og en dokumentarfilm. Så det har ikke været svært, men det har taget lang tid, siger hun.

Haft stor betydning

Astrid Lindgren har også en helt særlig plads hos instruktøren, der har set meget op til den svenske forfatter.

- Folk tror, at jeg vil nævne en instruktør, hvis de spørger mig, hvem der er den største kunstner. Men Astrid Lindgren er en kunstner, der har betydet meget i mit liv, siger hun.

- Og selvom jeg har arbejdet med det her projekt rigtig længe, har jeg ikke været træt af universet.

'Unge Astrid' er aktuel i de danske biografer i slutningen af januar 2019.