Dansker trænede ung brite til sejr i X Factor

Den danske sangcoach Helene Hørlyck er coach for flere verdensstjerner.

En dansker havde en stor finger med i spillet, da den britiske udgave af X Factor fandt sin vinder i begyndelsen af december.

Helene Hørlyck er stemmetræner, og hun var hyret til at arbejde med de unge mandlige finalisters stemmer. Her trænede hun Dalton Harris, der vandt X Factor UK 2018.

'Mor' til One Direction

Helene Hørlycks vej til at arbejde med X Factor-vinderen begyndte tilbage i 2007. Her blev hun ved en tilfældighed bedt om at træne de sidste ti X Factor-finalister op til en turne. Det tredje år, hun havde den tjans, arbejde hun med fem drenge, der tilsammen kaldte sig One Direction.

Selvom de kun kom på en tredjeplads i konkurrencen, blev de hurtigt verdensstjerner. 

- Det var drengene selv, der spurgte, om jeg ikke kunne blive. Så det gjorde jeg, fortæller Helene Hørlyck, der arbejdede med bandet i syv år. Hun fik et meget tæt forhold til boybandet, der dengang var 15-19 år.

- Man bliver ligesom en mor on the road, når vi rejser rundt. Det er lidt den følelse, der også er der nu. Det er hyggeligt, og vi har et helt specielt forhold, fortæller hun i ’Go morgen Danmark.’

- Det er once in lifetime. Det er så unikt, siger Helene Hørlyck, der jævnligt indskyder engelske ord i sin talestrøm efter mere end 20 år i London. 

- Jeg er meget taknemmelig. Det kommer nok aldrig til at ske igen i den skala. Det var kæmpe sjovt, siger hun. 

Dommers højre hånd

Én af One Direction-medlemmerne, Louis Tomlinsons, var i 2018 dommer i det britiske X Factor, og da han fik brug for hjælp til at coache sine deltagere, ringede han til sin trofaste, danske følgesvend gennem sin egen karriere.

Helene Hørlyck hjalp Tomlinson med at vælge sange, træne deltagernes stemmer og arbejde med deres udtryk som artister i 40 intense dage.

Kræver tillid i forholdet

Helene Hørlyck har også arbejdet med den norske popkunstner Astrid S., der står bag hits som 'Running Out', '2 AM' og 'Hurts So Good'.

Hendes arbejde består i at træne en kunstners stemme, sangteknikken og udtrykket på scenen. Det handler om at optimere og få det bedst mulige frem i en kunstner. Og det kræver tillid.

- Der skal skabes trust - et forhold, hvor det jeg gør, virker hurtigt. Helst instant. Der er også meget psykologi i det. Hvis jeg ikke kan komme ind bag personen, kan jeg heller ikke få stemmen til at shine, siger Helene Hørlyck.

Der kan være stor forskel på at træne operasangere og upolerede X Factor-deltagere, men arbejdet er det samme. Hun har også arbejdet for den australske tenor Marc Vincent.

- Han fløj fra Australien til London for at være sammen med mig i fire dage sidste år, fordi han gerne ville være lidt mindre tung rent operamæssigt på sin juleplade. Der skulle jeg arbejde lidt baglæns. I popverdenen skal jeg bygge stemmen op og give den noget vægt og stabilitet via klassiske teknikker, men ved Marc skulle jeg fjerne noget af det og give ham nogle popelementer, fortæller hun.

Helene Hørlyck synger også selv, og hun arbejder på en turné og en juleplade i 2019.