Blachman fælder dom over nye 'X Factor'-dommere: - De er små løver, der leger med den store

'X Factor'-veteranen er klar i mælet om sine nye kolleger ved dommerbordet. De har haft en leveringsnøjagtighed på 80-90 procent, mener han.

Han har siddet der i 10 sæsoner. På sin faste plads ved dommerbordet i 'X Factor', hvor han fredag efter fredag bedømmer den ene syngende deltager efter den anden. 

Nu har Thomas Blachman indtaget stolen igen – denne gang med to nye dommere ved sin side. 

Og den garvede dommer er ikke bleg for at give en bedømmelse af sine nye kolleger: Den 34-årige producer og sangskriver Lars Ankerstjerne og den 33-årige sangerinde Nanna Øland Fabricius, kendt under kunstnernavnet Oh Land. 

Blå Bog: Thomas Blachman

  • 55 år
  • Jazzmusiker, komponist og producer
  • Uddannet på Berklee College of Music i Boston
  • Dommer i 'X Factor' siden 2008
  • Har lavet tv-programmerne 'Blachman' (2013), 'Mentor' (2013), 'Luk mig ind – det er Blachman' (2015) og 'Blachman på skemaet' (2018)
  • Har udgivet bøgerne ’Længe leve den kreative masse' om folkeskolen og den såkaldte oprørsbiografi ’Det kolossale menneske’ sammen med Torben Steno
  • Har senest designet 'I øjenhøjde-stolen' til børn og unge
  • Far til Henry på 17 og Ramona på 12 år

Thomas Blachman afslører, at de indledende optagelser til 12. sæson af 'X Factor' var interessante for ham, netop fordi der har været en ny dynamik på spil i dommertrioen.

- Mine to meddommere kommer sådan helt: Nu skal de vise, hvordan man laver tv. Hvordan man skaber kunst på tv. Og jeg er jo meget gentlemanagtig. Jeg siger: "Ja, kom bare. Bare skær lidt i mig her, bare kast en pil der, bare prøv at fremhæv dig selv på min bekostning". Jeg er bare: "Kom, kom". Lige som små løver, der leger med den store løve, siger han. 

Grunden til, at jeg fungerer 100 procent ud af 100 procent, er, at jeg slapper fuldstændig af

Thomas Blachman om sig selv som dommer

Men Thomas Blachman lægger ikke skjul på, at han ikke bliver ved med at lade de "små løver" lege med ham. 

- På et eller andet tidspunkt falder kloen jo bare, påpeger han. 

- De er tæt på

Den 55-årige jazzmusiker mener selv, at han er blevet "ufattelig åben og ufattelig udømmende" med årene. Alligevel er beskeden til de nye dommere ganske præcis. 

De har haft en leveringsnøjagtighed på 80-90 procent i gennemsnit, lyder meldingen. 

- De sidste procenter, er der, hvor der sker et eller andet, som måske fungerer mindre godt, og det stivner en lille smule, fordi de bliver bevidste om, at de laver tv. Men det er bare en 'børnesygdom', siger Thomas Blachman. 

- Grunden til, at jeg fungerer 100 procent ud af 100 procent, er, at jeg slapper fuldstændig af, tilføjer han og forklarer, at han mener, der kun er behov for småjusteringer hos kollegerne. 

- Jeg bemærker det jo bare, for når jeg laver det her, så leverer jeg. Jeg anmelder, og jeg redigerer det samtidig. Det er en proces, som automatisk sker. Jeg ved ikke, om det er en medfødt skavank eller en erfaringsbaseret ting, og det er ikke, fordi jeg skal sidde og rose mig selv. For i virkeligheden roser jeg dem: Jeg siger, at de er tæt på.

Afstemning

Blachman har ikke kedet sig

Thomas Blachman understreger også, at hans to meddommere ikke har kedet ham på noget tidspunkt under optagelserne. 

- De er meget dygtige, de er meget artikulerede, de er selvredigerede. De ved, hvornår de tager sig bedst ud, og jeg nyder alt det, for så behøver jeg ikke gøre deres arbejde. Der er ikke noget værre end at sidde sammen med mennesker, der ikke kan sige to ord, fortæller han.

Thomas Blachman med Oh Land og Ankerstjerne på en af de første auditiondage i Odense. Han kalder det en
Thomas Blachman med Oh Land og Ankerstjerne på en af de første auditiondage i Odense. Han kalder det en "selskabelighed" at sidde ved dommerbordet. Foto: Lasse Lagoni / TV 2

Thomas Blachman sætter desuden pris på, at trioen faktisk diskuterer musik, og at hans to meddommere ikke gentager sig selv. 

Lars Ankerstjerne understreger, at dommerne har en "grundlæggende kærlighed og respekt for hinanden". Derudover ryster han blot på hovedet af, at han og dommerkollegaen Oh Land bliver sammenlignet med løveunger. 

 - Nej, hvor fint, joker han og fortsætter:

- Jeg synes, I skal se programmet. Det taler for sig selv. 

Afstemning

Se 'X Factor' hver fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.