Underholdning

Dansk juleleg har spredt sig til hele verden: - Det er helt vanvittigt

Folk fra alle verdens kontinenter har meldt sig ind i legen, hvor det gælder om at undgå julehittet 'Last Christmas'.

Den er svær at komme udenom i december. For ikke at sige stort set umulig.

Whams julehit 'Last Christmas' brager hvert år ud af de fleste højttalere et uhørt antal gange, og det har skabt en modreaktion i form af en leg.

Den svære disciplin går ud på helt at undgå den populære julesang. Men nu har et britisk radioprogram og den store britiske barkæde Fullers gjort det lidt lettere ved at udelukke 'Last Christmas' fra deres spillelister.

- De har fjernet Whams 'Last Christmas' fra spillelisterne i deres 231 barer. Spis og drik forsvarligt og Wham-frit på Fullers, lyder servicemeddelelsen fra kanalen Absolut Radio, der ligeledes leger med.

Legen går under navnet Whamageddon, og lytter man til George Michael og Andrew Ridgeleys julekassisker fra 1984, er man blevet wham'd.

Deltager man ikke i legen, kan sangen høres øverst i artiklen.

Begyndte i Danmark

Det er dog ikke en ny trend. Faktisk begyndte den i Danmark for mange år siden, hvor aarhusianske Thomas Mertz sammen med en gruppe venner havde nået grænsen.

Folk er gået til det med liv og sjæl

Thomas Mertz

- Vi lagde mærke til, at ’Last Christmas’, som ellers er en fantastisk popsang, fik lige lovlig meget spilletid i æteren. Det var på et niveau, hvor vi tænkte: "Nu er den ikke så sjov mere", har Thomas Mertz tidligere fortalt om Whamageddons opståen.

Reglerne i Whamageddon

Undgå Whams 'Last Christmas', så længe du overhovedet kan.

Legen begynder 1. december og varer til midnat 24. december.

Du er kun ude, hvis du hører den originale version af 'Last Christmas'. Og du er ude, så snart du genkender sangen.

Det er ikke forbudt at sende sangen til andre for at sende dem ud af spillet. Men Whamageddon handler om overlevelse - ikke om at bruge beskidte tricks, understreger stifterne.

Kilde: Whamageddon.dk.

Derfra gik der sport i at undgå sangen og give hinanden besked, hvis man trods indsatsen måtte se sig besejret af Wham-feberen. Sidenhen fik legen sin egen hjemmeside, så andre også havde mulighed for at deltage.

Og det var der tilsyneladende mange, der gerne ville.

- Det er en lille smule vanvittigt. På den overvældende facon. Vores forventninger er blevet gjort til skamme hvert år, fordi det bare bliver større og større, siger Thomas Mertz.

Folk går til ekstremer

Ifølge aarhusianeren er interessen fordoblet hvert år, og i skrivende stund har 2000 mennesker fra hele verden tilmeldt sig, mens der på Facebook-siden er over 8000, der følger med.

- Det er tosset. Men det kan et eller andet, når ens lille baby kommer ud i verden. Vi bliver nødt til at knibe os selv i armen, for vi havde ikke troet, at der var andet end en håndfuld venner, der ville lege med, siger Thomas Mertz.

Som garvet Whamageddon-udøver understreger han, at det bare handler om at have det sjovt, og at han ikke tager nogle specielle forholdsregler for at undgå sangen.

- Men der er nogle, der går til ekstremer. Alt fra at proppe ørepropper i ørene i supermarkedet til at tage kontrol over playlisten til årets julefrokoster. Folk er gået til det med liv og sjæl, fortæller han.

Skal være den originale

Er man selv fristet af en ny juletradition, så begynder legen 1. december og slutter til midnat 24. december.

I mellemtiden gælder det så om ikke at blive wham'd ved ufrivilligt at lægge øre til den originale version af ’Last Christmas’ med George Michael og Andrew Ridgeleys.

Så snart man har genkendt sangen, er man ude. Men indtil da kan man more sig over at være en del af en verdensomspændende leg.

- Alle syv kontinenter er dækket ind. Der er også en enkelt, der har registreret sig i Antarktis, siger Thomas Mertz.

Få styr på Whamageddon-sproget

 1. 'Wham'd'

  Du formåede ikke at undgå 'Last Christmas'. Du er ude.

 2. 'Unwham'd'

  Du er stadig med i kampen, fordi du ikke har hørt Whams julesang. 

 3. 'Whamhalla'

  Alle de faldne Whamageddon-spillere havner i 'Whamhalla'. Det er en direkte reference til filmen 'Mad Max: Fury Road', hvor Valhalla er navnet på efterlivets formodede paradis (ligesom i nordisk mytologi).

 4. 'Whamfathers'

  Spillets brugere har døbt stifterne 'Whamfathers'. 

 5. 'Whamsassins'

  Udspringer af 'assassin', der betyder lejemorder. Det er betegnelsen for de folk, der aktivt tager andre ud af legen ved at spille sangen, mens de hører det.

   

 6. 'Whamage'

  Udspringer af 'damage'. Det er betegnelsen for det, der kan ske, når en spiller, som har fejlet sin mission, ved en fejl kommer til at spille 'Last Christmas' for en ven, som endnu ikke har hørt sangen.

Thomas Mertz, stifter af Whamageddon.