Underholdning

Amerikansk filmstjerne genindspiller dansk filmsucces

Filmen er allerede blevet anerkendt med flere priser, men nu kommer den i en ny version.

Den danske film 'Den skyldige', der var biografaktuel i sommer, har fået stor ros både i ind- og udland.

I det amerikanske filmselskab Bold Film har man været så begejstret for det, man så, at man har købt retten til at genindspille den danske succes.

Det skal gøres med den amerikanske skuespiller Jake Gyllenhaal i hovedrollen, der blandt andet har spillet med i 'Brokeback Mountain' og 'The day after tomorrow'.

- Vi så 'The Guilty' (filmens engelske titel, red.) ved filmfestivalen Sundance og blev blæst bagover. Vi er beærede over at kunne tilpasse den til det amerikanske publikum, siger Jake Gyllenhaal, der ligeledes er en del af produktionen, ifølge Varity

Skuespilleren har før vist interesse for danske film og medvirkede også i genindspilningen af Susanne Biers 'Brødre' i 2009.

Indstillet til Oscar

'Den skyldige' kategoriseres som en psykologisk thriller og har i den danske version Jakob Cedergren i hovedrollen som politibetjenten Asger Holm. Han besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde og står tilbage med en potentielt dødbringende sag.

Og det amerikanske filmselskab er altså ikke alene om at se et stort potentiale i filmen. Den er nomineret til bedste manuskript og bedste skuespiller hos The European Film Awards.

I september blev 'Den skyldige' også særligt udvalgt af en dansk filmkomité. Komitéen indstillede den som Danmarks bedste bud på en modtager af den eftertragtede filmpris Oscar i kategorien ikke-engelsksprogede film.

Og det var velfortjent, mente Soundvenues Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen.

- Jeg synes, det er den helt rigtige kandidat, så jeg er meget enig i den beslutning. Filmen skiller sig ud ved, at det er én mand, der bare sidder og taler. Det tror jeg, der er mange, der er tiltalt af, sagde han til TV 2 i forbindelse med indstillingen.

Forinden var filmen også blevet beskrevet som "så spændende, at man nærmest glemmer at trække vejret" af britiske The Guardian, mens Los Angeles Times var imponerede over instruktøren, Gustav Möller, der blev uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015.

Tæt på, men langt fra

Oscar-eksperten mente ligeledes, at den gode omtale kunne være med til at fremme filmens chance ved den noble prisuddeling. 

- Det er noget, der i det stille kan sætte en bølge i gang, der kan vokse sig større, sagde han.

Men Mads Kjær Larsen understregede samtidig, at der stadig er langt igen.

Udover indstillingen til en Oscar har 'Den skyldige' også modtaget publikumsprisen på filmfestivalen Sundance i USA, hvor den også blev spottet af amerikanske Bold Film.

Oscar-vinderne vil blive afsløret ved det store show 24. februar 2019.