X Factor

Så er premieredatoen på plads - her er alt det, du skal vide om 'X Factor' 2019

Sangprogrammet bliver anderledes på flere punkter i den nye sæson.

Håbefulde sangere griber snart muligheden for at vise deres stemme frem i bedste sendetid foran de tre dommere og alle tv-seerne.

Nu er premieredatoen blevet offentliggjort. Det betyder, at 'X Factor' toner frem på TV 2 første gang fredag 4. januar.

- Det er skønt, at der nu er sat en dato. Jeg tror ikke, jeg kan forestille mig en bedre måde at starte det nye år på, lyder det fra TV 2s underholdningsredaktør, Dorte Borregaard.

Men selvom formatet er velkendt og inden længe kører på sin 12. sæson, vil der være flere ændringer i programmet.

Herunder kan du læse mere om, hvad der skal ske.

Hvornår kan man se det?

Man kan se 'X Factor' på TV 2 eller på TV 2 PLAY klokken 20 hver fredag fra 4. januar 2019.

Sådan bliver 'X Factor' på TV 2

Premiere 4. januar 2019 klokken 20.

TV 2 og TV 2 PLAY:

  • Tre audition-programmer
  • Tre '5 Chair Challenge'-programmer
  • To 'bootcamp'-programmer
  • Seks liveprogrammer fra fredag 1. marts
  • 'X Factor - finale' fredag 12. april. 

TV 2 PLAY: 

13 'tæt på'-programmer fra søndag 27. januar. 

TV 2 ZULU:

Programmet 'Z Factor' sendes i forbindelse med liveshows fra fredag 1. marts. 

Podcast:

'X Factor - dagen derpå' fra lørdag 5. januar 2019. Her vil en vært og en 'X Factor'-ekspert hver lørdag tale med gæster om fredagens program. 

To nye dommere

Den garvede 'X Factor'-dommer Thomas Blachman får selskab af to helt nye kolleger.

Han kan personligt se frem til sin 11. gang ved dommerbordet, men for sangerinden Oh Land og sangskriveren Ankerstjerne er det første gang, de skal indtage pladserne ved siden af veteranen.

33-årige Nanna Øland Fabricius er sangerinden bag kunstnernavnet Oh Land. Hun har hittet herhjemme og i udlandet med sange som 'White nights' og 'Sun of a gun'.

Hun har også prøvet dommerformatet af som coach i 'Voice Junior' på TV 2 – et program, hun har vundet to gange med sine deltagere.

34-årige Lars Ankerstjerne Christensen er nok bedst kendt for sit mellemnavn.

Ankerstjerne arbejder både som sangskriver og producer, og han har været den mest spillede komponist på dansk radio tre år i træk – i 2013, 2014 og 2015.

Det skyldes, at han har været med til at skrive en række sange for blandt andre Rasmus Seebach og Burhan G. Under sit eget navn rapper han og er kendt for hits som 'Tag hvad du vil' med Burhan G, 'Mit navn i lys' og 'Lille hjerte'.

Bands med for første gang

I 'X Factor' plejer sangtalenterne at blive delt op i tre kategorier: Solister under og over 23 år og grupper.

Det sker igen i den kommende sæson, men som noget helt nyt bliver der også plads til trommeslagere og guitarister. Bands kommer nemlig til at blive en del af gruppekategorien.

Det er dog kun bands, der har en eller flere sangere, der har kunnet melde sig til sangkonkurrencen.

Her forklarer underholdningsredaktør Dorte Borregaard beslutningen om at udvide gruppekategorien:

- Jeg tror, at vi med dette tiltag kan tiltrække talenter, som ellers ikke ville melde sig til. Et band er også en gruppe, og det skal selvfølgelig være bands, som har en eller flere vokalister.

Kan dyste med egne sange

I år har spirende sangskrivere haft ekstra grund til at melde sig. For første gang kan deltagerne nemlig synge deres egne sange lige fra audition til liveshows.

Idéen er inspireret af det britiske 'X Factor', hvor det sidste år blev tilladt, at sangtalenter kunne fremføre deres egne sange hele vejen igennem. Det er en beslutning, som især dommeren Thomas Blachman er glad for:

- Nu kan vi fortsætte med at arbejde med dem, også med deres sangskrivning, hele vejen gennem liveshowene, hvilket gør, at vi rent faktisk kan komme til at holde fast i nogle af de store talenter, der ellers tidligere har været eksempler på forsvinder ud af programmet, lød det fra dommeren tidligere på året.

- Jeg er et format i formatet, siger Thomas Blachman om hvorfor, han vælger at fortsætte som 'X Factor'- dommer. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Der kan dog forekomme temaaftener, hvor deltagerne vil skulle lave deres egne versioner af et covernummer eller lave et mashup mellem egne sange og en coversang.

Det kan gøre en forskel, at en deltager synger sine egne sange. Mia Kjær Sørensen imponerede i 2017 dommerne og fik tårerne frem, da hun fremførte sine egne sange under sin audition og til Five Chair Challenge.

Og faktisk havde sidste års britiske vindere, det fire mand store boyband Rak-Su, først forsøgt sig med et Justin Timberlake-cover til deres audition. Men det var først, efter de sang deres egen sang, at den britiske dommer Simon Cowell sendte dem videre.

Rak-Su endte med at vinde det hele, og gruppen har toppet den britiske hitliste med deres egen sang 'Dimelo' efterfølgende.

Velkendt vært

Udover Thomas Blachman vil et andet velkendt ansigt dukke op på tv-skærmen i den kommende sæson.

Den 29-årige tv-vært Sofie Linde har nemlig sagt ja til at være med ombord, når 'X Factor' rykker over på TV 2. Hun har styret showet og uddelt kram og opmuntrende ord til deltagerne tre gange tidligere.

Her fortæller Sofie Linde, hvorfor hun sagde ja til at være med:

- 'X Factor' er den største, sjoveste og mest udfordrende opgave, jeg har haft i min karriere som vært. Ikke to sæsoner har været ens for mig at lave, og den kommende sæson bliver bestemt ingen undtagelse.

Hvorfor to gengangere?

TV 2s kanalchef Lotte Lindegaard forklarer her, hvorfor kanalen har valgt at satse på to gengangere – nemlig dommeren Thomas Blachman og tv-værten Sofie Linde:

- Vi er meget opmærksomme på ikke at lave ændringer for ændringernes skyld. Vi genbruger naturligvis det, der fungerer allerbedst, og så tilsætter vi nye dejlige ting, så det får det helt rigtige TV 2-præg. De to gengangerne, du nævner, er jo henholdsvis en dommer og en vært, som i kraft af deres helt særlige personligheder har tilført 'X Factor' noget ganske unikt, som vi ved, at massevis af danskere sætter kæmpe pris på.

Kendt koncept – ny kanal

'X Factor' er oprindelig et britisk format – udviklet af Simon Cowell, der selv er dommer i både den engelske og amerikanske udgave.

Det første britiske program havde premiere 4. september 2004, og her var Simon Cowell dommer sammen med mediepersonligheden Sharon Osbourne og produceren Louis Walsh, der står bag boybands som Boyzone og Westlife.

I dag bliver 'X Factor' produceret i flere lande som eksempelvis Italien, Ukraine og Kasakhstan.

Programmet blev sendt på DR første gang i 2008 og har lige siden været en årlig tv-begivenhed. Dengang sad sangerinden Lina Rafn, produceren Remee Jackman og jazzmusikeren Thomas Blachman ved dommerbordet.

Siden har dommertrioen også talt producerne Soulshock og Cutfather og sangerinderne Pernille Rosendahl, Ida Corr, Anne Linnet, Mette Lindberg og senest Sanne Salomonsen.

I sensommeren 2017 meddelte Danmarks Radio, at de ville lukke 'X Factor' året efter, men fire måneder senere offentliggjorde TV 2, at underholdningsformatet rykkede til kanalen fra 2019.

Overtagelsen betyder dog ikke, at det er uerfarne hænder, der nu kommer til at gribe sangkonkurrencen. 'X Factor' bliver nemlig skabt sammen med produktionsselskabet Blu, der har været med til at producere programmet i Danmark lige siden begyndelsen.