'X Factor': Her er alle vindere gennem tiden

I år vandt Blachmans solist Alma Agger, men husker du alle de andre, der har vundet 'X Factor' gennem tiden?

Det var tæt løb, men det blev 20-årige Alma Agger der med flest seerstemmer løb med sejren i den 13. sæson af 'X Factor'.

Men kan du huske, hvem de tidligere vindere var? Ellers får du svar på det herunder.

Vinder af 'X Factor' sæson 1, 2008: Martin Hedegaard

Martin Hedegaard fra den midtjyske by Ørum vandt den allerførste sæson af 'X Factor' på DR, da han var bare 15 år. Med sejren fulgte en pladekontrakt med Sony BMG og samme år udgav han sit første album 'Show the World', som solgte 100.000 eksemplarer.

Den store succes blev dog aldrig fulgt op af en to'er. I stedet blev der stille om den unge jyde, som siden har udtalt, at han havde lyst til at "starte helt fra bunden".

Syv år senere vendte han tilbage med et brag. Hans nye projekt Saveus kom på alles læber efter en overraskende live-optræden til P3 Guld i 2015. Siden har bandet udgivet en ep, flere singler og et album, og i 2018 åbnede Saveus Orange Scene på Roskilde Festival.

Vinder af 'X Factor' sæson 2, 2009: Linda Andrews

Dommer Lina Rafn førte færøske Linda Andrews til sejr i anden sæson af 'X Factor'. Hendes vinderalbum 'Into the light' udkom i sommeren 2009. Herefter fulgte to julealbums, en ep og sidste år udgav hun sit fjerde album med titlen 'Linda Andrews'.

Ved siden af solokarrieren har det særligt været gospelmusikken, der har fyldt i den 45-årige sangerindes liv. Hun har stået i spidsen for en række gospelkor som korleder og dirigent, blandt andet Farum Gospel, som hun leder nu. Derudover har hun sunget julekoncerter over hele landet.

I 2013 deltog hun desuden i det internationale Melodi Grand Prix. Mens Emmelie de Forest vandt for Danmark, sang Linda Andrews kor for Slovenien.

Vinder af 'X Factor' sæson 3, 2010: Thomas Ring Petersen

Folkeskolelæreren Thomas Ring Petersen vandt 'X Factor' i 2010 i Parken foran 40.000 tilskuere. Men modsat de to tidligere 'X Factor'-vindere udgav han ikke et album få måneder efter sejren. Det kom i stedet et år efter, og hurtigt fulgte han op med en ep og endnu et album.

Dermed var hans drøm om at udgive musik pludselig mere end gået i opfyldelse, har han udtalt. Og derfor tog han en længere pause fra offentligheden for at finde ud af, hvor han nu skulle hen musikalsk. Her tog musikeren blandt andet orlov fra jobbet som folkeskolelærer for at rejse rundt i verden.

I 2017 vendte han så tilbage med det dansksprogede album 'Gadedreng'. Samme år deltog han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen 'Vesterbro'.

Vinder af 'X Factor' sæson 4, 2011: Sarah Skaalum Jørgensen

Den fjerde, danske 'X Factor'-vinder blev 15-årige Sarah Skaalum Jørgensen. Efter sejren udgav hun sit debutalbum 'Hjerteskud', men det blev en personlig krise, som kom til at fylde det meste af teenageårene.

Da kameraerne slukkede, gik Sarah Skaalum Jørgensen ned med stress og blev indlagt på psykiatrisk afdeling, har hun selv fortalt til DR. Det tog hende tre år at finde tilbage til et liv uden psykisk sygdom.

I 2018 blev det desuden bredt kendt, at Sarah har skiftet køn og nu hedder Noah Skaalum. Den 23-årige 'X Factor'-vinder er i dag ved at uddanne sig til møbelsnedker, men afviser ikke at vende tilbage til musikken en dag.

Lige nu arbejder Noah Skaalum og konen dog på at stifte familie. Parret deler deres erfaringer med fertilitetsbehandling på Youtube-kanalen 'Helt almindelige unormale forældre'.

Vinder af 'X Factor' sæson 5, 2012: Ida Østergaard Madsen

Ida Østergaard Madsen vandt femte udgave af 'X Factor', og det viste sig, at den dengang 17-årige sangerinde fra Videbæk var seernes favorit gennem hele sæsonen. Efter finalen i Jyske Bank Boxen oplyste DR, at hun var den deltager, der fik flest sms-stemmer under alle sæsonens liveshows.

Efter 'X Factor' udgav Ida singlen 'I Can Be', som røg direkte ind på en førsteplads på den danske singlehitliste og lå der i ni uger. Herefter brugte hun halvandet år på at skrive sange til sit debutalbum 'Seize The Day', som udkom i november 2013.

Siden da har man man ikke har hørt meget fra den i dag 24-årige sangerinde.

I årene, der er gået, har hun blandt andet afsluttet gymnasiet, skrevet musik til en dansk film og rejst rundt i Australien. Hun er dog blevet mere og mere sikker på, at det er musikken - særligt housegenren - hun vil arbejde med, har hun udtalt til DR i 2017.

Vinder af 'X Factor' sæson 6, 2013: Chresten Flack Damborg

Med skovmandsskjorte, kasket og et roligt vestjysk sind sang Chresten Flack Damborg fra Bækmarksbro sig hele vejen gennem 'X Factor' tilbage i 2013. Den dengang 25-årige vestjyde havde aldrig optrådt foran et publikum, før han imponerede dommerne til sin første audition.

Ikke desto mindre endte hans rustne stemme med at sikre ham vindertitlen. På finaledagen udkom Chrestens vindersingle 'Let Go', og herfra arbejdede han stille og roligt på debutabummet 'Wanderlust', som udkom et år efter sejren.

Senest har Chresten Flack Damborg fortalt, at han ved siden af sit faste arbejde som værktøjsmager, arbejder på sit næste album, som bliver på dansk.

Vinder af 'X Factor' sæson 7, 2014: Anthony Jasmin

Duoen Anthony Jasmin blev den første gruppe nogensinde, der kunne kalde sig vinder af 'X Factor' i Danmark. Gruppen bestod af 15-årige Jasmin Dahl og 20-årige Anthony Lopez, som oprindeligt stillede op hver for sig. De blev sat sammen af dommer Thomas Blachman og løb med sejren sammen.

Deres første single blev vindersangen 'Do Ya', og de udgav efterfølgende ep'en 'Stick Together'. Men 28. oktober 2014 skrev gruppen på Facebook, at de havde besluttet sig at gå hver sin vej.

- Vi skal færdiggøre skole og finde ud af hvilken retning vi vil gå, både musikalsk og personligt, lød det.

I dag er Jasmin Dahl 20 år og er stadig at finde på landets store scener. Senest har hun turneret Danmark rundt med Grøn Koncert, hvor hun har sunget kor for sangeren Cisilia.

Anthony Lopez flyttede til Miami i 2015 for at starte et nyt cafékoncept op med nogle venner. I 2017 vendte han hjem til Danmark for at sætte mere fokus på musikken. Samme år deltog han i Melodi Grand Prix med sangen 'Smoke In My Eyes'.

Vinder af 'X Factor' sæson 8, 2015: Emilie Esther

Emilie Esther Holmgaard var bare 15 år, da hun vandt ottende sæson af 'X Factor'. Det afholdt dog ikke den unge aalborgenser fra at fortolke sange fra nogle af verdens største sangerinder som Sia, Rihanna og Beyoncé.

Hendes vindersingle 'Undiscovered' solgte guld, og da verdensstjernen Kylie Minogue gav koncert i Aalborg sommeren efter hendes sejr, var det med den unge 'X Factor'-vinder som opvarmning. Herefter udkom resten af vinderpræmien: Ep'en 'Rare', som hun indspillede i Los Angeles.

Efter 'X Factor' tog Emilie Esther på musikefterskole, og nu koncentrerer hun sig om at gå i gymnasiet på Aalborg Katedralskole. Hun bruger dog sin fritid i flere skolebands, men sidste år lød meldingen, at hun ikke kommer til at udgive nyt foreløbig, da hun skal finde ud af, hvilken slags musik hun vil lave.

Vinder af 'X Factor' sæson 9, 2016: Embrace

Søstrene Anilde og Azilda Kaputu blev landskendte som duoen Embrace, da de dukkede op i niende sæson af 'X Factor'.

De to søstre fra Holstebro imponerede med deres klange, og de løb med finalesejren 17-årige Reem, der ellers blev udråbt som storfavorit af bookmakerne. Gruppens vindersang 'Commitment Issues' udkom i forbindelse med finalen.

Efterfølgende udgav Embrace ep'en 'True Story' og har siden haft travlt med koncerter i hele Dannmark. Derudover har gruppen skiftet navn et utal af gange og hedder i dag Kaputu.

Begge søstre drømmer om at leve af musikken og arbejder i øjeblikket på ny musik, men tager det i deres eget tempo, da de gerne vil udkomme med noget større, udtalte de til B.T. i foråret 2018.

Vinder af 'X Factor' sæson 10, 2017: Morten Nørgaard

26-årige Morten Nørgaard var underdog gennem hele tiende sæson af ’X Factor’, men den generte fyr fra Odder tog fusen på bookmakerne, og seerne endte med at udråbe ham som vinder.

I finalen sang han sin vindersingle, som blandt andre var skrevet af hans mentor, Remee Jackman, og titlen var meget sigende 'The Underdog'. Den stille østjyde talte undervejs åbent om, hvordan han aldrig havde haft meget selvtillid – men det ændrede ’X Factor’ på. Efter programmet udgav han ep'en 'Cool Enough'.

Resten af 2017 havde Morten travlt med at give koncerter i alle kroge af Danmark. Derudover er den nu 28-årige 'X Factor'-vinder flyttet fra Odder til Aarhus, hvor han bor sammen med en kammerat.

Vinder af 'X Factor' sæson 11, 2018: Place on Earth

Sidste år var det Blachmans sammensatte gruppe 'Place on Earth', der blev badet i guldkonfetti. Gruppen består af Mille Katharina Hassenkram, Katrine Ørnfelt og Andreas Falch Kruse, der dengang var henholdsvis 17, 19 og 22 år. Mille og Katrine gik begge i gymnasiet under 'X Factor', mens Andreas var i gang med et sabbatår og arbejdede i en tøjbutik.

De stillede op hver for sig, men blev sorteret fra som solister. Blachman så dog potentialet og med flere karakteristiske optrædener, fik trioen favoritstatus og gik direkte videre fredag efter fredag.

'Place on Earth' udgav vindersinglen 'Young' i forbindelse med finalen og tog derefter til Los Angeles for at få undervisning af blandt andre Lady Gagas faste koreograf. I oktober 2018 udgav de ep'en 'Square', som også var en del af vinderpræmien.

I januar 2019 kom det frem, at pladeselskabet Sony Music og Place on Earth har valgt at stoppe samarbejdet. Ifølge Her & Nu lagde gruppen ikke nok energi i projektet, hvilket fik pladeselskabet til at droppe aftalen. Forløbet blev bekræftet af Andreas Kruse, som fortalte, at gruppemedlemmerne har haft travlt med hver deres. De bor i tre forskellige byer, og han arbejder, mens de andre fortsat går i gymnasiet.

Andreas Kruse understreger dog, at der ikke er dårlig stemning mellem ham og de øvrige medlemmer af 'Place on Earth'.

Vinder af 'X Factor' sæson 12, 2019: Kristian Kjærlund

Blachmans 23-årige deltager, Kristian Kjærlund, løb med sejren foran 3200 tilskuere og over en million seere. Dermed slog han oddsene fra bookmakerne, som havde spået ham en andenplads.

Med i vinderpræmien følger en pladekontrakt med Sony Music, og 22. april 2019 går turen til Ibiza, hvor Kristian Kjærlund skal skrive og indspille musik i et kendt pladestudie. Hans vindersingle 'Lost & Profound' ligger dog allerede på streamingtjenesterne.

Allerede dagen efter sejren ventede vinderens nye hverdag. Her gav han nemlig sin første optræden i Rosengårdcentret i Odense og stillede op til autografskrivning og tog billeder med sine fans.

Det videre forløb og en spilleplan er endnu ikke offentliggjort, men til sommer skal Blachmans solist optræde på Skanderborg Festival som en del af vinderpræmien.

Vinder af 'X Factor' sæson 13, 2020: Alma Agger

Blachmans 20-årige solist Alma Agger blev vinderen af den hidtil længste 'X Factor'-sæson nogensinde. Den blev afbrudt i 10 uger grundet coronakrisen, og af samme årsag blev finalen afholdt i 'X Factor'-studiet foran et begrænset antal publikummer i stedet for i et fyldt Forum Horsens.

Her vandt Alma Agger efter en finale, der blev afholdt over to dage. Og dermed levede hun op til den favoritstatus, hun har haft hos bookmakerne gennem hele sæsonen.

I de to finaleshows optrådte hun blandt andet med den danske stjerne Jada og gik på scenen med sin vindersingle, 'The Last Dance', der oprindeligt er skrevet af den britiske sangskriver Clare Maguire.

Præmien i årets 'X Factor' var en pladekontakt med Sony Music, og snart skal Alma Agger derfor i gang med at skrive og indspille en EP. Hun kan også se frem til at få lavet en stor musikvideo af sin første udgivelse i eget navn.

Sidst men ikke mindst modtager hun med vinderpræmien udstyr til et professionelt hjemmestudie, der gør det muligt at indspille egen musik som mange andre af landets store kunstnere.

X Factor' vender tilbage igen i 2021, og det vil igen være Sofie Linde, der styrer slagets gang som vært.