X Factor

'X Factor': Her er alle dommere gennem tiden

Thomas Blachman, Oh Land og Ankerstjerne sætter sig igen i år ved dommerbordet i 'X Factor'.

Gennem snart 13 sæsoner af 'X Factor' har der været stor udskiftning omkring dommerbordet.

Her kan du se, hvem der har været en del af dommerpanelet gennem tiden:

Remee var dommer i 'X Factor' i sæson 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10 og 11

Producer og sangskriver Remee Jackman er den mest vindende danske 'X Factor'-dommer gennem tiden.

Fire gange har han ført sine deltagere til førstepladsen. Og når han ikke har vundet, har hans deltagere indtaget pladsen som nummer to.

Det begyndte med triumf i 2008, da han som 33-årig vandt allerførste sæson af 'X Factor' med 15-årige Martin fra Ørum.

Derudover har han lavet hattrick fra 2015 til 2017, hvor han sikrede sig tre finalesejre i rap:

I sæson 8 vandt han med sin 17-årige solist, Emilie Esther. I sæson 9 med de to søstre i gruppen Embrace. Og i sæson 10 med 26-årige Morten Nørgaard fra Odder. Dermed har Remee vundet i alle programmets tre kategorier.

Remee fik sit gennembrud i 1998 som producer for pop-gruppen S.O.A.P og står også bag duoens megahit 'Let Love Be Love'.

Lina Rafn var dommer i 'X Factor' i sæson 1, 2, 7 og 8

Infernal-sangerinden Lina Rafn sad midt imellem Remee og Thomas Blachman i de allerførste 'X Factor'-år.

I første sæson stod hun blandt andet i spidsen for a capella-gruppen Vocaloca, som blev nummer fem. I anden sæson fik hun sin første og eneste sejr i 'X Factor'. Hun vandt med færøske Linda Andrews foran Remees sammensatte gruppe, Alien Beat Club.

Herefter holdt den i dag 42-årige sangerinde pause fra 'X Factor', blandt andet fordi hun blev mor.

Men i 2014 og 2015 opstod den oprindelige dommertrio igen. Lina Rafn var tilbage på pladsen mellem programmets to alfahanner, men måtte dog se sig slået af henholdsvis Blachman og Remee begge år.

Hun vendte ikke tilbage i 2016 på grund af en turné med Infernal og har ikke siddet i 'X Factor'-stolen siden. I år har hun optrådt som coach i to nye musikprogrammer på DR, henholdsvis 'Live' og 'En sang fra hjertet'.

Soulshock var dommer i 'X Factor' i sæson 3

Produceren Soulshock var en af de to udskiftninger ved dommerbordet, da tredje sæson af 'X Factor' løb over skærmen i 2010.

Den dengang 40-årige Carsten Schack var ikke et kendt ansigt i den brede, danske offentlighed, men hans navn er et af de helt store i den internationale musikindustri. På det tidspunkt havde han blandt andet produceret musik for stjerner som Sting, R. Kelly og Backstreet Boys.

Han erstattede Thomas Blachman og stod blandt andet i spidsen for pigerne fra 8210 og den sammensatte country-gruppe The Fireflies, der blev nummer fire i sæsonen.

Det blev dog kun til den ene sæson ved dommerbordet for Soulschock, der er bosat i Los Angeles.

Pernille Rosendahl var dommer i 'X Factor' i sæson 3, 4 og 5

En ny sangerinde indtog dommerbordet i 2010 efter Lina Rafn. Dommerpanelets kvindelige islæt var den dengang 37-årige sangerinde, Pernille Rosendahl, kendt som forsanger i Swan Lee og bandet The Storm.

I løbet af sine tre sæsoner i programmet nåede hun at sikre sig to sejre. I 2010 førte hun folkeskolelæreren Thomas Ring til sejren, og to år senere gentog hun successen med 17-årige Ida Østergaard Madsen.

Hun stoppede for at fokusere på sin karriere. Hun havde blandt andet hovedrollen i teaterkoncerten 'Hey Jude' og ville arbejde på sit første soloalbum, der udkom i 2016. I 2018 deltog hun i ottende sæson af 'Toppen af poppen'.

Cutfather var dommer i 'X Factor' i sæson 4 og 5

Producer og sangskriver Mich Hedin Hansen, bedre kendt som Cutfather, overtog Remees plads ved dommerbordet i 2011.

Han var dommer i to sæsoner og formåede at vinde den første med sin solist under 23, Sarah Skaalum Jørgensen.

Allerede under første sæson af 'X Factor' snusede han dog til dommerjobbet, da han var hjælpedommer for Remee under udvælgelsen af hans live-deltagere.

Efter sine to sæsoner vendte han tilbage til jobbet som producer. I 2014 deltog han i programmet 'De ustyrlige', hvor han hjalp unge med tourettes gennem musik, og i 2016 var han musikansvarlig for Melodi Grand Prix.

Anne Linnet var dommer i 'X Factor' i sæson 6

I 2013 fik Thomas Blachman for første gang selskab af to kvinder ved dommerbordet.

Blandt andet en legende på den danske musikscene – den dengang 59-årige Anne Linnet overtog pladsen efter Cutfather.

Den garvede sangskriver fik ansvaret for grupperne, og det blev til en tredjeplads med boybandet Wasteland, som undervejs fik hårde ord med på vejen af Thomas Blachman.

Han opfordrede eksempelvis Anne Linnet og gruppen til at trække sig fra finaleshowet, fordi han ikke synes, de leverede noget godt.

Det blev Anne Linnets eneste sæson ved dommerbordet. Hun har siden fortsat karrieren og udgav sit seneste album i 2017.

Ida Corr var dommer i 'X Factor' i sæson 6

Sangerinden Ida Corr dukkede op som dommer i sjette sæson af 'X Factor', der løb over skærmen i 2013.

Her sad hun mellem Thomas Blachman og Anne Linnet med ansvaret for de voksne solister – og hun endte med at løbe med sejren sammen med 25-årige Chresten Flack Damborg fra den vestjyske by Bækmarksbro.

Dommeren havde dog fået sin dosis 'X Factor' efter den ene sæson og valgte derfor ikke at fortsætte. I stedet udgav hun sit fjerde album senere i 2013 på sit eget pladeselskab, og i 2016 deltog hun i 'Toppen af poppen'.

Mette Lindberg var dommer i 'X Factor' i sæson 9 og 10

Sangerinden Mette Lindberg er kendt som forsanger i bandet The Asteroids Galaxy Tour, som hun har udgivet tre album med.

I 2015 overtog hun dommerjobbet i 'X Factor' efter Lina Rafns anden omgang ved bordet. Hun fik tildelt den unge kategori og opnåede i sin første sæson to pladser i finaleshowet med solisterne Alex og Reem. De blev dog begge slået af Remees gruppe Embrace.

I sin anden sæson fik Mette Lindberg grupperne og førte drengene fra VKation til en fjerdeplads.

Udover sit kvindelige modspil til Blachman og Remee, gjorde Mette Lindberg sig bemærket med sine karakteristiske frisurer og farverige outfits.

Sanne Salomonsen var dommer i 'X Factor' i sæson 11

I 11. sæson af 'X Factor' kom hele Danmarks rockmama med ombord. Sanne Salomonsen overtog pladsen mellem Thomas Blachman og Remee efter Mette Lindberg.

Den dengang 61-årige sanger fik ansvaret for de unge solister og nåede længst med 22-årige Sigmund, der ud over at synge også imponerede dommerne med sin dans.

Til trods for at bookmakerne spåede ham vinderchancer, blev det til et chokerende exit i semifinalen – og for første gang nogensinde i dansk 'X Factor'-historie, var der ingen solister under 23 med i finalen.

Gennem hele sæsonen blev Sanne Salomonsen bemærket for sin væremåde på skærmen. Hun trøstede nervøse deltagere gennem auditionforløbet og jublede, når deltagerne viste "power" og "body".

I 2018 fortsatte Sanne Salomonsen som dommer i DRs musikprogram 'Live' og vandt.

Ankerstjerne var dommer i 'X Factor' i sæson 12 – og nu i 13

I 12. sæson af 'X Factor' overtog 34-årige Lars Ankerstjerne Christensen en af de tre pladser ved dommerbordet.

Han er kendt under kunstnernavnet Ankerstjerne både som sangskriver og producer, og han har været den mest spillede komponist på dansk radio tre år i træk – i 2013, 2014 og 2015. Blandt andet fordi han – ud over at rappe i sit eget navn –også har skrevet en række hits sammen med Rasmus Seebach og Burhan G.

I sin første 'X Factor'-sæson fik han ansvaret for den unge kategori og førte solisterne Benjamin Rosenbohm og Live Køhn Vogel til finalen, hvor de fik henholdsvis en anden- og en tredjeplads.

I 2020 er Ankerstjerne klar til en ny sæson ved dommerbordet i 'X Factor'.

Oh Land var dommer i 'X Factor' i sæson 12 – og nu i 13

33-årige Nanna Øland Fabricius er sangerinden bag kunstnernavnet Oh Land. I 2019 satte hun sig ved dommerbordet i 'X Factor' for første gang, og ligesom Ankerstjerne er hun også dommer i den nye sæson.

Oh Land har hittet herhjemme og i udlandet med sange som 'White nights' og 'Sun of a gun'. Hun har turneret med internationale popstjerner som Katy Perry og Sia og har lavet flere balletter i samarbejde med dronning Margrethe.

Derudover har hun tidligere prøvet dommerformatet af som coach i 'Voice Junior' på TV 2 – et program, hun har vundet to gange med sine deltagere.

Dog blev det ikke til en sejr i hendes første 'X Factor'-sæson. Her fik hun gruppekategorien og stod både bag de sønderjyske rappere Maria og Bea, som måtte udgå midt i sæsonen, og pigegruppen Echo, som nåede til semifinalen.

Thomas Blachman har været dommer i 'X Factor' alle sæsoner, bortset fra sæson 3

Når 'X Factor' er tilbage i 2020 bliver det igen i år med dommeren, der ikke er bleg for indrømme, at han er vokset sammen med formatet.

Jazzmusikeren, komponisten og produceren Thomas Blachman var 44 år, da han satte sig ved dommerbordet for første gang. I dag er han 56, og han har været fast mand alle sæsoner bortset fra én.

- Der er intet program uden mig, sagde han sågar, da det blev offentliggjort, at han fortsat skulle være dommer, selvom 'X Factor' flyttede fra DR til TV 2.

Thomas Blachman har vundet 'X Factor' tre gange. Først i 2014 med gruppen Anthony Jasmin, og igen i 2018 med gruppen Place On Earth. Begge grupper var sammensat af Thomas Blachman selv.

Sidste år fik han sin tredje sejr, da han fik solisterne over 23 og førte Kristian Kjærlund til førstepladsen. Derudover er det i løbet af hans 12 år i 'X Factor' blevet til fire andenpladser og tre tredjepladser.

Se sæson 12 af 'X Factor' på TV 2 PLAY.