Vild med dans

Tusindvis af danskere har det ligesom Simon Stenspil - ordene hopper og danser

Skuespilleren er misundelig på sin far og søster, der kan sluge ord råt. Han er kun frivilligt begyndt at læse én bog i sit liv.

Skuespilleren Simon Stenspil var nervøs. Han havde printet ordene ud på et A3-papir, så bogstaverne var så store som muligt.

Året var 2009, og på det tidspunkt gik han på sit tredje år på Statens Teaterskole. Nu skulle han læse en tekst op for de andre i klassen.

- Jeg var skidebange. På en eller anden måde har jeg altid kunnet smyge mig udenom, husker han.

Simon Stenspil kan godt overskue korte sætninger - ofte fordi han er god til at gætte sig frem til, hvad der står. Men lange tekster, navne og komplicerede ord gør ham utilpas.

- Når der er mange ord på en side, bliver det hele til tissemyrer, som Gummi-Tarzan ville sige det.

Det gjorde bogstaverne også den dag.

Har aldrig læst en hel bog

Skuespillereleven stod og hakkede i teksten, da hans underviser Joen Bille udbrød:

- Simon, du er jo ordblind!

Han havde ret. Det var først herefter, i midten af tyverne, at Simon Stenspil tog en test for ordblindhed og fandt ud af, at det var sådan, landet lå.

Ordblinde i Danmark

 • Man ved ikke præcis, hvor mange ordblinde der er i Danmark. Men man regner med, at omkring syv procent af den danske befolkning har læsevanskeligheder.
 • Ordblindhed er den mest udbredte indlæringsvanskelighed hos børn.
 • Der er flere drenge end piger, der er ordblinde.
 • En række kendte danskere er ordblinde - eksempelvis 'X Factor'-dommeren Thomas Blachman, tv-værten Bubber og skuespillerne Ghita Nørby og Pilou Asbæk.

Kilde: Nota.dk m.fl.

For ham selv var det ikke den store overraskelse. Bøgerne blev ikke frivilligt hevet ned fra bogreolen, ligesom ekstra dansk stod på skemaet i folkeskolen.

- Jeg er gået igennem hele livet ved aldrig at have læst en hel bog. Jeg bruger så mange kræfter på at forstå, hvad der står, så når jeg er halvvejs nede ad en side, kan jeg ikke huske, hvad det første på siden var.

Sådan lyder det fra den i dag 35-årige skuespiller, der er en af de sidste fire deltagere i årets 'Vild med dans'.

- Det der med at slappe af og nyde at læse en bog, det findes ikke for mig.

Skuespilleren Simon Stenspil og danseren Asta Björk har indtil videre undgået at havne i en omdans i 'Vild med dans' - fredag aften skal de danse samba i kvartfinalen.

På trods af at Simon Stenspil ikke læste op på sine ting i folkeskolen, klarede han sig alligevel igennem.

Det gjorde han ved at tale med om emnerne i timen, og så undskylde, hvis han havde misforstået noget. Når han skulle aflevere stil, fik den et par hak opad i skriftstørrelsen.

- Jeg har altid forsøgt det bedste, jeg kunne, også selv om ordene så var stavet forkert. Det, tror jeg, at mine lærere valgte at give pote for. Jeg syntes faktisk, det var ret sjovt at skrive historier og at fortælle dem - jeg havde bare svært ved at stave ordene.

Simon Stenspil

 • 35 år
 • Skuespiller og sanger
 • Født i Glostrup af en færøsk far og en dansk mor. Er bror til skuespilleren Cecilie Stenspil
 • Fik sin skuespillerdebut som 10-årig, hvor han spillede med i ’Fyrtøjet’ på Eventyrteatret
 • Aktuel i Netflix-serien ’The Last Kingdom’ og har netop haft premiere på den hollandske vikingefilm ’Redbad’
 • Har medvirket i flere TV 2-serier som ’Badehotellet’, ’Dicte’ og ’Rita’, samt flere musicals som ’Hair’ og ’Skammerens Datter’ på Østre Gasværk
 • Bor i Hedehusene uden for Roskilde

Tegnefilm blev hjælpen

Man kender ikke det præcise antal, men det vurderes, at mindst 200.000 danskere er ordblinde.

Som 11-årig fandt Simon Stenspil sin egen måde at klare læsevanskelighederne på. Her begyndte han at lægge stemme til tegnefilm.

Det var sjovt, og derfor lagde han energi i at prøve at forstå, hvad der stod i replikkerne. Men i stedet for at læse teksten lærte han sig selv, hvordan ordene visuelt så ud.

- Hverdagsvendinger - som er sproget i tegnefilm - kan jeg godt læse. Det er overskueligt, forklarer han.

Allerede som 10-årig begyndte Simon Stenspil at spille teater i Eventyrteatret - et år senere lagde han stemme til sin første tegnefilm. Her ses han (til venstre) i forbindelse med forestillingen Fyrtøjet i 1995.

- Så det er ikke fordi, jeg er dygtig til at læse, det er fordi, jeg er dygtig til at huske.

Derfor er det oftest navne eller de lange, svære ord, som Simon Stenspil bøvler med. Men når det sker, spørger han kollegerne til råds.

Det kan godt være, man er dårlig til én ting, men så er man skidegod til noget andet

Simon Stenspil, skuespiller

Lærer noget ved at gøre det

Han har aldrig selv kendt til andet, men han kan alligevel godt misunde de andre familiemedlemmer.

Skuespilleren Cecilie Stenspil er Simon Stenspils storesøster. Her ses de til Årets Reumert i 2010.

- Både min søster (skuespilleren Cecilie Stenspil, red) og far er de vildeste bogorme, og jeg har altid været misundelig på dem, fordi at de kan fordybe sig i det. Specielt min far elsker at lære nye ting. Hvis han vil lære at tække stråtag, så låner han en bog på biblioteket og læser om, hvordan man gør. Så kan han det, hvis han en dag skulle bruge det, siger Simon Stenspil.

- Jeg lærer det så ved at bruge det fysisk eller på en anden måde.

Vigtigt at tale om de svære ting

Én gang i sit liv er Simon Stenspil dog frivilligt begyndt på at læse en bog. Det var, da 'Mit Liv' af rockeren Jørn 'Jønke' Nielsen udkom.

Det var der en særlig grund til.

- Min far har som pædagog passet 'Jønke' som barn, og min far er nævnt i bogen, så den gad jeg godt at læse. Jeg tror, jeg nåede til side 13, og det brugte jeg så 14 dage på, siger han.

Derefter blev portrætbogen lagt væk igen.

Skuespilleren Simon Stenspil blev uddannet fra Statens Teaterskole i 2010. Han er blandt andet kendt for sin rolle som vagabonden Valter i hitserien Badehotellet.

I hverdagen klarer Simon Stenspil sig ved eksempelvis at bruge stavekontrol på mobilen. Derudover har han apps, der enten kan skrive det, han siger - eller som læser en tekst op.

- Jeg lever rigtig fint og udlever min drøm om at være skuespiller - på trods af, at det handler om at læse, fortæller Simon Stenspil.

Han ser det ikke som et tabu, og derfor er han åben omkring sine læsevanskeligheder.

- Det er altid vigtigt at tale om det, der er svært. Om det er ordblindhed eller talblindhed, eller hvad det er. Det kan godt være, man er dårlig til én ting, men så er man skidegod til noget andet, og det skal man altid huske.

- Nogle lærer ved at læse, andre lærer ved at prøve det fysisk. Det har i hvert fald ikke stoppet mig, og det kommer det heller ikke til, griner han.

Se Simon Stenspil og de tre andre nydansere i kvartfinalen af 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.