Underholdning

Dansk film får ros i udlandet - kan forbedre Oscar-chancer

Selvom det er en god film, så er der nogle ting, den kan risikere at falde igennem på, vurderer filmekspert.

Flere udenlandske medier har været usædvanligt rundhåndede, når det kommer til ros af den danske film 'Den Skyldige'.

Det er ifølge Soundvenues Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen fuldt fortjent.

- Det er dejligt at se, når danske film bliver godt modtaget i udlandet - det kan man godt kippe lidt med flaget over. Også fordi det er en budgetmæssigt lille film, der bliver taget så alvorligt, siger han til TV 2.

- Glemmer at trække vejret

Filmen kategoriseres som en psykologisk thriller og har Jakob Cedergren i hovedrollen som politibetjenten Asger Holm. Han besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde og står tilbage med en potentielt dødbringende sag.

'Den skyldige' blev i september særligt udvalgt af en dansk filmkomité. Den blev dermed indstillet som Danmarks bedste bud på en modtager af den eftertragtede filmpris Oscar i kategorien ikke-engelsksprogede film.

- Jeg synes, det er den helt rigtige kandidat, så jeg er meget enig i den beslutning. Filmen skiller sig ud ved, at det er en mand, der bare sidder og taler. Det tror jeg, der er mange, der er tiltalt af, siger Mads Kjær Larsen.

Blandt andre kalder britiske The Guardian filmen "så spændende, at man nærmest glemmer at trække vejret", mens Los Angeles Times er imponerede over instruktøren, Gustav Möller, der blev uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015.

- Selv om rammerne omkring 'Den skyldige' ikke kunne være mere simple, så kunne debutanten Gustav Möllers ulastelige udførelse ikke være mere gribende og medrivende, skriver Los Angeles Times.

Omtalen kan få betydning

Den gode omtale, filmen nu er blevet genstand for, kan godt gå hen og gøre en forskel i et kommende Oscar-kapløb, mener Soundvenues ekspert.

- Det er noget, der i det stille kan sætte en bølge i gang, der kan vokse sig større, siger han og fortsætter:

- Og så sker det på et godt tidspunkt, da der stadig er nogle måneder til, at akademimedlemmerne skal afgive deres stemmer.

Tæt på, men stadig langt fra

På trods af de mange roser tror Mads Kjær Larsen dog, at filmen kan få nogle problemer med at komme helt frem i Oscar-feltet.

For selvom den enkle opsætning er en af kvaliteterne, så kan det også være noget af det, der bliver en udfordring.

- Den mangler noget storhed og nogle flere settings for rigtigt at være en stor kandidat, siger Mads Kjær Larsen.

Valgt fremfor Bille August-film

'Den skyldige' blev udvalgt blandt Bille Augusts 'Lykke-Per' og filmen 'Vinterbrødre'.

Allerede tilbage i januar modtog filmen også en anerkendelse i form af publikumsprisen på filmfestivalen Sundance i USA, der fokuserer på de mindre filmproduktioner.

Når Oscar-komiteen har vurderet alle buddene, vil der blive udvalgt fem film i samme kategori. Den endelige vinder afsløres til Oscar-showet 24. februar 2019.