Klovn

Legendarisk tv-intro blev sløjfet - her er forklaringen

Musikken er den samme, men en besværlig intro måtte lade livet, da nyeste sæson af 'Klovn' skulle optages.

Hvis du har set tv-serien 'Klovn', har du stensikkert set og hørt den. 

Introen med billeder af Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne og Iben Hjejle. I begyndelsen var også skuespillerinden Claire Ross-Brown med. For mange er netop den intro og musik uløseligt bundet sammen med tv-serien og varslede, at man nu skulle se et nyt afsnit.

Mandag aften sendes sidste afsnit 'Klovn' i den syvende sæson. Du har måske lagt mærke til, at introen er droppet i denne sæson. Der er nu kun musikken. 

- Vi tænkte, at seerne ikke havde brug for en intro mere. Vi har beholdt musikken, fordi den sætter stemningen, men gjort den kortere, siger Jesper Rofeldt, instruktør på den nyeste sæson af 'Klovn'.

Samtidig peger han på, at selve formen med intro inden et serieafsnit er ved at ændre sig. Erfaringen fra branchen er, at seerne ikke er så interesserede i at se en intro hver gang. På streamingtjenesten Netflix kan man eksempelvis skippe introen til mange af tjenestens serier. 

Melodien fra 'Klovn' er nærmest blevet en del af tv-seriens dna, men det er ikke Casper Christensen, Frank Hvam og produktionsselskabet Nutmeg, som har skabt den. 

Herunder kan du se introen til den nye sæson af 'Klovn':

TV 2 sender sidste afsnit af 'Klovn' mandag kl. 20.55. Video: Carina Buus

Det er derimod to franske komponister, Eric Gemsa og Bernard Rabaud, og nummeret hedder 'Tati Frutti'.

Det fortæller Jeppe Kaltoft, som er direktør og grundlægger af musikvirksomheden Upright, der har rettighederne til nummeret. 

- Nummeret er udgivet i 2001. Det er så forbundet med 'Klovn', at vi har taget nummeret ud af vores nordiske marked, så andre tv-produktioner i Norden ikke også bruger det, siger han videre. 

Du kan høre 'Tati Frutti' i sin helhed herunder:

Utroligt bøvlet intro

Da den første sæson af 'Klovn' blev lavet tilbage i 2005, var introen væsentligt mere bøvlet at lave, end det måske ligner.

Det fortæller fotograf Per Arnesen, som tog alle billederne.

Den består af en form for stop-motion, hvor billeder af seriens hovedkarakterer vises, så det ligner, at de bevæger sig i små hak. 

I dag ville man kunne lave det noget nemmere på en computer, men sådan foregik det ikke dengang i 2005. 

Først måtte Per Arnesen bygge en ti meter lang tunnel, som var oplyst som et tv-studie plus adskillige blitz-lamper. Derefter måtte Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne, Iben Hjejle og Claire Ross-Brown gå frem og tilbage i tunnelen, imens fotografen tog billeder. 

I alt tog det 18 timer, og Per Arnesen tog adskillige tusinde billeder. Flere lamper brændte sammen, fordi blitzen blev udløst så mange gange. 

- Digitale billeder var stadig forholdsvist nyt dengang, og når jeg tog så mange billeder i den kæmpestore opstilling med lamper, der brændte sammen, var det bare utroligt bøvlet. Men de tog det allesammen i stiv arm, siger Per Arnesen.

Til sidst måtte en assistent våge over en computer en hel nat, da den skulle behandle billederne og gøre dem klar til deadline næste dag, hvor en artdirector satte hele puslespillet sammen.

Resultatet blev det, som 'Klovn'-fans har startet hvert afsnit med gennem seks sæsoner. Men altså ikke den syvende.

TV 2 sender sidste afsnit af 'Klovn' mandag aften klokken 20.55. Du kan se alle afsnit af 'Klovn' på TV 2 PLAY, lige når du vil.