Klassisk scene i Olsen-banden-film havde et skjult budskab - her er forklaringen bag

Kjelds kamp mod plastikken om flymaden var ikke kun meget sigende for Kjeld. Scenen var også en sviner serveret af Erik Balling og Henning Bahs.

Det er den evige kamp for Kjeld Jensen (Poul Bundgaard). At få lige præcis dét, han elsker allermest. Nemlig mad.

Du kender ham som en tredjedel af den folkekære trio Olsen-banden, hvor han sammen med Egon Olsen (Ove Sprogøe) og Benny Frandsen (Morten Grunwald) igen og igen forsøgte at stjæle millioner og flytte til syden med sin kone Yvonne (Kirsten Walther).

Men det gik som bekendt aldrig rigtig godt for trioen, og det gik heller ikke særlig godt for Kjeld, da han prøvede at sætte tænderne i en bakke flymad, der var viklet ind i plastik i filmen 'Olsen-banden går i krig' fra 1978. Den tiende film i rækken.

Plastikken sad så stramt om maden, at lige meget hvor meget han flåede og hev, så kunne han ikke få hul.

Scenen er siden hen gået over i historien som et klassisk Olsen-banden-øjeblik, men mange ved nok ikke, at scenen også er en hilsen til danskerne fra instruktør og manuskriptforfatter Erik Balling og manuskriptforfatter Henning Bahs.

Det fremgår af fraklip fra en ny dokumentar om Olsen-banden, som TV 2 sender torsdag aften i anledning af den berømte trios 50-årsfødselsdag. Det er præcis fem årtier siden, den første film med Olsen-banden, som bare hed 'Olsen-banden', havde premiere i de danske biografer. 

'Olsen-banden for altid - del 1' sendes klokken 20.00. Du kan se den på TV 2 PLAY allerede nu. 

Had til mad

Hver gang en ny Olsen-banden-film skulle skrives, tog Erik Balling og Henning Bahs til Paris for at fordybe sig i manuskriptet. 

Typisk blev en Olsen-banden-film skrevet i foråret, filmet om sommeren og sendt i biografen om vinteren. Sådan foregik det stort set uafbrudt fra 1968 til 1980.

Det betød masser af flymad for makkerparret på de mange rejser. Og det var til stor irritation, at maden altid var pakket grundigt ind. 

- De hadede det her plastik, fordi de skulle sidde og flå det af. Det lavede de et stort nummer ud af med den scene, fortæller Henning Sprogøe, der er søn af skuespiller Ove Sprogøe, og som arbejdede som assistent på filmen. 

Henning Bahs skjulte genialitet

Det var manuskriptforfatter Henning Bahs, der udtænkte og byggede mange af de finurlige anordninger og dimser, som optræder i filmene. Han havde også en fortid som special effects-mand.

Til scenen havde han bygget en særlig kasse, som en assistent skulle sidde i under optagelserne. 

Oven på kassen lå flymaden, som var bundet ind i en masse plastik, som derefter blev proppet ned i kassen gennem et hul under flymaden. 

Assistenten holdt fast i plastikken i kassen, så uanset hvor meget Kjeld hev, ville han bare hive mere plastik op. 

Som bekendt får Kjeld aldrig pakket maden ud, og han må slukøret smide den fra sig.

Scenen er også et godt eksempel på den samfundssatire, som Balling og Bahs skrev ind i Olsen-banden-filmene.

Blandt andet da de skrev Nordisk Films succes med Olsen-banden ind i 'Olsen-banden går amok' fra 1973. Banden lavede et kup i Palads Teatret, som på det tidspunkt var ejet af Nordisk Film. På biografen hang plakater med teksten 'Det store kup', som også var titlen på den foregående Olsen-banden-film. 

Den sidste film 'Olsen-bandens sidste stik' havde premiere i 1998. Der er sidenhen også lavet en musical og flere børnefilm. 

Olsen-banden dokumentaren 'Olsen-banden for altid - del 1' kan du lige nu se på TV 2 PLAY. Den sendes også torsdag aften kl. 20.00 på TV 2. 

'Olsen-banden for altid - del 2' sendes på TV 2 søndag 14. oktober kl. 20.00. Lige bagefter kl. 21.05 kan du se 'OIsen-banden ser rødt'.