Som dreng gav hans fysik ham adgang til en lukket verden – nu overrasker hans fysik igen

Han kalder sig selv for en bulderbasse med sin egen vilje. Men det var en tilfældighed, som startede det hele.

Lars Ranthe havde faktisk allerede misset sin chance.

Som barn kom han ikke til en prøvefilmning pĂĄ den kommende film 'Gummi Tarzan', som Søren Kragh-Jacobsen skulle instruere. 

Men tilfældigvis fik han en chance til, så han vidste, at han ikke måtte fejle.

Ovenlysvinduerne i den aflange og kolde gymnastikhal kastede lys ned over de mange børn klædt i gymnastikforeningen Hermes' hvide farver, og store røde buer holdt det hvælvede tag pĂĄ plads.

11-ĂĄrige Lars Ranthe havde trænet her som redskabsgymnast i ĂĄrevis, og han vidste, at han var den bedste pĂĄ holdet.

Den dag skulle han markere sig.

Søren Kragh-Jacobsen var nemlig overraskende dukket op til træning og sad nu pĂĄ sidelinjen. Han ledte efter en fysisk stærk dreng, der kunne lave akrobatiske spring i de scener i filmen, hvor hovedrollen Ivan Olsen (spillet af Alex Svanbjerg, red.) fĂĄr sine kræfter. En stuntdreng og stand in.

Det var ikke lykkedes at finde en til prøvefilmning. Den, som Lars Ranthe havde misset. 

Lars Ranthe havde allerede pĂĄ det tidspunkt en gave, som har fulgt ham hele livet; han er rigtig god i det øjeblik, hvor det virkelig gælder.

Så han løftede, kravlede og sprang. Han gjorde sig bemærket.

LARS RANTHE

Født 26. august 1969 i København.

Voksede op på Vesterbro og Amager i København.

Vandt DM i breakdance med truppen Floormasters.

Uddannet pĂĄ Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1998.

Gift med skuespiller Christine Albeck Børge. De har døtrene Rigmor og Betty Marie.

Modtog en Bodil- og en Robertpris for sin rolle som Kjeld Petersen i 'Dirch'.

Spiller guitar med et coverband, som spiller Thin Lizzy-sange.

Medvirker i syv serier i ĂĄr pĂĄ forskellige danske kanaler. 

Trænede i fire måneder for at blive veltrænet til rollen som Tom i 'Kriger'.

Efter noget tid forsvandt filminstruktøren med gymnastiklæreren. Bagefter prikkede de Lars Ranthe pĂĄ skulderen og sagde, at rollen var hans. Rollen passede perfekt til Lars Ranthe, som var en veltrænet lille knægt, der ikke var bange for lidt knubs og lignede hovedrolleindehaveren en smule.

Det var rent held og tilfældighed, at han missede prøvefilmningen, men i stedet kunne vise sin fysik direkte til Søren Kragh-Jacobsen.

Det var i 1980.

Herunder kan du se en trailer for 'Gummi Tarzan'. Alle de steder, hvor hovedpersonen Ivan Olsen falder i vandet eller laver akrobatik, er det Lars Ranthe.

'Kriger'

Det er næsten 40 ĂĄr siden, episoden udspillede sig i gymnastikhallen, og i dag er Lars Ranthe en af dansk tv's mest brugte skuespillere. Alene i ĂĄr medvirker han i syv serier.

Mange kender ham som den brovtende grosserer Madsen i TV 2-serien 'Badehotellet', men mandag aften klokken 20.00 pĂĄ TV 2 er han aktuel i en helt anden rolle - som rockerbossen Tom i den nye tv-serie 'Kriger', hvor han spiller over for Dar Salim.

I serien vender CC (Dar Salim) hjem efter ti ĂĄrs krigstjeneste i militæret. Plaget af skyldfølelse over sin bedste vens død indvilliger CC i at hjælpe sin afdøde vens enke i politiet med at infiltrere rockerbanden Ulvene for at fælde rockerbossen Tom.

Serien er instrueret af Christoffer Boe, som ogsĂĄ har instrueret 'Journal 64' - den fjerde film om Afdeling Q af forfatteren Jussi Adler-Olsen, som netop har haft premiere i biograferne.

'Kriger' vender vi lige tilbage til.

'Kriger' fĂĄr premiere den 8. oktober kl. 20.00 pĂĄ TV 2. Video: Alexander Klemp

En ambitiøs sci-fi-serie

Filmen 'Gummi Tarzan' blev i 1981 en stor succes og modtog flere priser, og Lars Ranthe husker de tre mĂĄneder, som optagelserne varede, som nogle af de bedste i sit liv.

- For mig var det en sjov leg, selvom der var nogle stuntscener, hvor det godt kunne være gĂĄet galt. Men jeg var en bulderbasse og en stærk redskabsgymnast, sĂĄ det gik fint. Jeg kunne virkelig mærke, at det var en fremtid for mig, siger Lars Ranthe.

Et par ĂĄr senere gik han derfor sammen med 800 andre drenge til casting til hovedrollen som Birger i DR's sci-fi-serie for børn: 'Crash'.

Nedenfor kan du se første afsnit af 'Crash'. Serien var så dyr at lave, at der ikke var penge til at have dialog i serien. Derfor fortæller instruktøren Carsten Overskov handlingen.

To timer efter casting blev han ringet op. Rollen var hans.

- Jeg sprang op og løb gennem mit hjem og skreg. Jeg var 14 ĂĄr gammel, og det var en drøm, der gik i opfyldelse, siger Lars Ranthe. 

Det var i 1984.

Bulderbassen bliver blød

Efter 'Crash' kom en lang periode i Lars Ranthes liv, hvor han kun sporadisk beskæftigede sig med skuespil.

Men drømmen om skuespil forsvandt aldrig. Han vidste, at det var den vej, han ville følge, sĂĄ han holdt ogsĂĄ gryderne i kog ved at tage dramatimer pĂĄ gymnasiet.

Han dansede breakdance fra 1982 til 1986 i dansegruppen Floormasters sammen med Lars og Per Pedersen, som vandt DM i breakdance to gange. Dansen var pĂĄ det tidspunkt en blomstrende subkultur i Danmark, og Floormasters var en af pionererne, som gjorde dansen mere almen kendt.

Kort efter formede Lars og Per Pedersen rapgruppen Rockers by Choice.

Lars Ranthe blev i stedet student og rejste til Alperne, hvor han arbejdede som skibums i fem ĂĄr.

Da han vendte hjem, var han stadig en bulderbasse. En drengerøv med fysikken i orden, direkte fra de maskuliniserede miljøer som skibums.

Det var derfor en smule overrumplende, da han skulle forberede sig til Skuespillerskolen ved Odense Teater, hvor han skulle i kontakt med sine følelser og være sanselig.

- Det var en verden, jeg ikke vidste, at jeg havde brug for. Jeg nød virkelig, at jeg skulle mærke, hvem jeg var. Før havde jeg bare buldret derudaf. Jeg blev meget blødere, siger Lars Ranthe.

Det lykkedes ham at komme gennem nĂĄleøjet til skolen, og i 1998, for 20 ĂĄr siden, blev han færdiguddannet skuespiller og flyttede til København.

Kort efter skænkede tilfældigheder ham endnu en gave.

Tilfældigheder leder mod gennembruddet

Det er ekstremt svært at lande roller i danske film og tv-serier. Der er mange om buddet og kun fĂĄ navne, der virkelig kan sælge billetter. Men pĂĄ skuespillerskolen havde Lars Ranthe været med i en forestilling, hvor instruktøren Per Flys bror, Poul Fly, var scenograf. 

Poul Fly anbefalede Lars Ranthe til sin bror, da de skulle optage en lille video til Aarhus Festuge. Og kort efter, da Per Fly skulle lave filmen 'Bænken', huskede han Lars Ranthe og gav ham rollen som Kaptajnen.

En rolle, hvor han skulle sætte hovedrollen (spillet af Jesper Christiansen) pĂĄ plads. 'Bænken' vandt i 2000 tre Bodil- og fem Robertpriser.

- Jeg var utrolig heldig, at Per Fly kunne huske mig og gav mig en god lille rolle i 'Bænken'. Den blev ĂĄrets film, og jeg kom pĂĄ landkortet med det samme, siger Lars Ranthe.

Filmbranchen fik øjnene op for ham, og han spillede et hav af biroller i flere tv-serier og i store danske film som 'Adams æbler', 'De grønne slagtere', 'Brødre' og mange flere.

I 2008 fik han sĂĄ en stor rolle som den altruistiske læge Jakob Sommer i DR-serien 'Sommer', som handler om lægefamilien Sommer og dens udfordringer med blandt andet sygdommen Alzheimers. Han filmede fire ĂĄr pĂĄ serien, og de mange timer foran kameraet gav ham en enorm erfaring.

- Med den rolle gik jeg fra at være nobody til at være somebody. Dét var mit gennembrud.

Lars Ranthe ved godt, at han er god til sin profession. Det har han aldrig været i tvivl om.

- Men jeg har ogsĂĄ været heldig og grebet chancen, nĂĄr den bød sig, siger han. 

Rollen som Jakob Sommer fik Lars Ranthe "ind i varmen", som han selv kalder det, og ĂĄbnede endnu flere døre.

Kronen pĂĄ værket var rollen som Kjeld Petersen i filmen 'Dirch' om komikeren Dirch Passer, som blev spillet af Nikolaj Lie Kaas. Rollen gav Lars Ranthe bĂĄde en Robert- og en Bodilpris for bedste birolle, og filmen blev ĂĄrets mest sete film.

Det var i 2011.

Gymnasten strammet op igen

Selvom han medvirker i syv danske serier i ĂĄr, sĂĄ ved Lars Ranthe godt, at hans branche er troløs. Ment pĂĄ den mĂĄde, at han pludselig "kan gĂĄ af mode".

- Jeg sidder og tænker på gamle kollegaer, der var fuld fart på for ti år siden. Man ser dem aldrig mere. Det kan lige så godt ske for mig.

Derfor kan han ikke læne sig tilbage og lade rollerne dumpe i sit skød, til han bliver gammel. Derfor trænede han i fire mĂĄneder hjemme pĂĄ stuegulvet for at fĂĄ en fysik, en hĂĄrdkogt gangster i tv-serien 'Kriger' kunne have.

Der mĂĄtte "tonsvis" af mavebøjninger, pull-ups, armbøjninger, plankeøvelser og fedtforbrænding til for at fĂĄ musklerne frem og maven ind. Det stĂĄr i skærende kontrast til hans rolle som grosserer Madsen fra TV 2-serien 'Badehotellet', hvor han gĂĄr med en falsk tyk mave lavet af vat.

- Der skulle en mental og fysisk transformation til at spille leder for en flok banditter. NĂĄr jeg løb ture, kiggede jeg alle mændene i øjnene og følte mig som en rigtig badass, siger Lars Ranthe, som ikke gad fitnesscentre, og trænede pĂĄ skæve tider af døgnet, nogle gange efter midnat.

Han lagde ogsĂĄ sin kost om, sĂĄ alkohol blev sløjfet, og fedt og sukker fik en langt mindre fremtrædende rolle pĂĄ tallerkenen.

Som for 40 ĂĄr siden gĂĄr han ind til sin rolle i sit livs form.

Lars Ranthe tænker tilbage på dagen i gymnastikhallen med jævne mellemrum. Hans liv som skuespiller begyndte det øjeblik, Søren Kragh-Jacobsen prikkede ham på skulderen for 40 år siden.

- Jeg skylder ham en stor tak. Jeg hĂĄber, jeg kan arbejde sammen med ham bare Ă©n gang til, slutter Lars Ranthe.

'Kriger' har premiere mandag 8. oktober klokken 20.00 pĂĄ TV 2. PĂĄ TV 2 PLAY kan du se to afsnit pĂĄ premieredagen og altid se et afsnit før det sendes pĂĄ tv.