Underholdning

Musikanmelder: - Gamle Larsen var lige til glemmebogen

Det går ikke ubemærket hen at kalde den afdøde nationalskjald Kim Larsen for musikalsk skindød og lige til glemmebogen.

Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo er kendt for ikke at lægge fingre imellem.

Hans anmeldelser bringer ofte blodet i kog og fremprovokerer reaktioner hos diverse musikfans.

Denne gang er han endt i en regulær shitstorm med sin kommentar til Kim Larsen, som ikke er ensidigt positiv.

Lige til glemmebogen

Thomas Treo skriver blandt andet, at gamle Larsen var lige til glemmebogen, og at han de sidste 32 år har været ligegyldig stort set uafbrudt. Groft sagt, som han selv skriver.

- Det er altid sørgeligt, når nogen dør. Især når det er en nationalhelt. Musikalsk er det dog ikke noget stort tab, at Kim Larsen har sunget sin sidste sang, skriver Thomas Treo, der slutter sit indlæg af med at konstatere, at "musikalsk var Larsen skindød, inden han døde".

Og det er en udmelding, der har fået Ekstra Bladets læsere til tasterne med trusler om, at anmelderen kan vente sig tæsk. Andre nøjes med at opfordre avisens chefredaktør, Poul Madsen, til at fyre Thomas Treo.

Hovedløs provokeren

En anden af landets store musikanmeldere, Steffen Jungersen, kunne heller ikke holde sig tilbage med kritik af kollegaens kommentar.

Han skrev i et nu slettet opslag på Facebook blandt andet:

- Virkelig timing, der vil frem hér, EB! Nå, det er sjældent, faktisk sker det næsten aldrig - at jeg gider at kommentere andre musikjournalisters gøren og laden (og jeg kan godt li' Thomas), men dét her er altså en omgang hovedløs provokeren.

Kort tid efter slettede han opslaget og erstattede det med dette:

Seneste album er det bedste i tre årtier

En anden musikanmelder, der ikke deler Thomas Treos holdning til, at gamle Larsen var til glemmebogen og ikke havde lavet noget af betydning de sidste nogle og 30 år, er Politikens Erik Jensen, som i sin nekrolog over Kim Larsen skrev følgende:

- Manden, der senest på sit bedste album i tre årtier, ’Øst for Vesterled’ fra sidste år, endnu en gang satte ord og ikke mindst melodi på det danske liv og – overraskende også – på den danske død, efterlader et savn så stort, at det ikke kan eller skal forsøges fyldt ud på den hjemlige musikscene. Fordi hans inspiration til de sange, han altid formåede at gøre så enkle, at enhver kan være med, kom fra den store verden, de største tanker og litteraturens klassikere.

Ikke alene

De holdninger, Thomas Treo giver udtryk for i artiklen, får dog ikke udelukkende såkaldte haters til tasterne. En del af de over 500 kommentarer til artiklen giver den barske anmelder medhold i, at Danmarks nationalskjald har været musikalsk skindød de sidste par årtier.

En skriver blandt andet, at ingen nævner Kim Larsens produktioner fra de sidste 30 år, og at Jutlandia, der blev udgivet tilbage i 1980'erne, var hans sidste store hit.

Genial og eviggyldig

Der synes dog ikke at herske uenighed om, at Larsen har skabt stor musikalsk kunst, hvilket Thomas Treo også pointerer i sin kommentar. Her skriver han blandt andet, at Larsen var genial og eviggyldig stort set uafbrudt i 15 år fra Gasolin’s debutalbum til ’Forklædt som voksen’, der udkom i 1986. 

Ja, faktisk roser han den unge Larsen til skyerne.

- Hvis ikke det var fordi, han i storhedstiden var en så fantastisk, flabet sangskriver, så havde han ikke fået status som en af vores største sangere. Sikke et gab. Sikke en stemme. En rigtig gårdsanger, der stod i hele Danmarks baggård og var dansk på den fede måde, skriver Thomas Treo blandt andet.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Thomas Treo, men han har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.