Klovn

Her er vennen, ingen kan lide – heller ikke Casper og Frank

Vi kender alle den type ven - ham eller hende, som altid har en historie, der er vildere end din. Ifølge forsker er der tre grunde til den opførsel.

Måske har du oplevet det som barn, ung eller voksen. Men det er næsten stensikkert, at du har mødt en person, som bare har haft et meget vildere liv end dig - og gerne fortæller om det.

For de fleste er det rigtig irriterende. Men for personen med de vilde historier er det svært at slippe ud af, siger ekspert.

Sådan en type kunne man opleve mandag aften i komedieserien 'Klovn' på TV 2 (se klippet øverst) i form af karakteren Terje.

Frank Hvam og Casper Christensen, bagmændene til den populære komedieserie, er også selv stødt på typen mange gange i det virkelige liv, hvilket har inspireret dem til at tage ham med i 'Klovn'.

- Alle kender det her menneske, som har bedre og vildere historier, end man selv har. De skal altid lige overgå én, siger Frank Hvam.

Casper Christensen havde en helt særlig oplevelse med sådan en fyr for nogle år siden til en fest.

- Han fortalte, at han var blevet bidt af den giftigste edderkop i Australien. Og så havde han to valg på 10 sekunder: Han kunne hugge hånden eller underarmen af...

Casper Christensen tager en lille pause, imens han peger på sin hånd og underarm.

- Jeg var dybt imponeret, men så kom jeg til at tænke på, at han havde jo sin hånd endnu. Det er sådan nogle snakke, man har med den type, siger han.

Jesper Dammeyer, lektor ved institut for psykologi på Københavns Universitet, kender også typen.

Afstemning

Kender du typen?

Han peger på tre årsager, som får en person til at opføre sig på den måde.

- Oftest vil det være lavt selvværd, som der bliver kompenseret for. I andre sammenhænge kan det handle om at manifestere sin position i sociale sammenhænge, siger han.

En tredje mulighed, som ifølge Jesper Dammeyer nok er mere sjælden, kan være et træk hos personer med narcissisme. Personen hæver sig i forhold til andre med en historie, der er lidt bedre.

De findes alle steder

- Jeg har mødt sådan en type nogle gange. De har altid en fantastisk historie, som altid er vildere. Til sidst opgiver man bare at snakke med dem, siger Casper Christensen.

Man kan møde typen på forskellige stadier i livet. Casper og Frank lægger oftere mærke til typen i voksenlivet, men særligt Frank Hvam husker også typen fra sine ungdomsår, hvor vedkommende kunne være en decideret forhindring, når det handlede om det modsatte køn.

- Det var særlig hårdt dengang, hvor man prøvede at imponere pigerne. Så blev man altid overgået, siger han.

Jesper Dammeyer er endda stødt på typen indenfor sit eget felt.

- Jeg har faktisk mødt andre forskere, som er på den måde. De findes overalt og er et træk, mange mennesker har i større eller mindre grad. Jeg har også oplevet venner, men droppet dem igen, tilføjer Jesper Dammeyer og uddyber:

- Mange bliver fanget i deres eget adfærdsmønster. Sådan en type er ofte træt af sine historier, men kommer alligevel til at gøre det. De bliver revet med af opmærksomheden og den sociale anerkendelse.

Det pudsige ved denne evigt historie-overgående ven er, at historierne ofte afslører sig selv som falske, når man tænker over dem bagefter.

Det mener de to komikere også.

- Det er jo løgn. Simpelthen, udbryder de begge to.

Tidligere har 'Klovn' også gjort grin med andre genkendelige hverdagstrivialiteter. Blandt andet lyver Casper Christensen kun i mørke, og duoen har vedtaget '15-minutters-reglen', som betyder, at man skal snakke med værten i 15 minutter, inden man kan låne et toilet, når man er på besøg.

Frustrationer kommer ud gennem 'Klovn'

Der gøres grin med enormt mange og meget i 'Klovn'-universet. Komikerne lægger heller ikke skjul på, at de gennem serien får afløb for en masse frustrationer. Det kan være om stort og småt, men fælles gælder det, at de kan bruge serien til at gøre netop dét, de havde drømt om i øjeblikket.

- Ting, man måske gerne ville have sagt til nogle bestemte mennesker i nogle bestemte situationer. Det gør vi så i ’Klovn’, og det er en fornøjelse. Det tror jeg også, er kicket for mange seere, hvor vi lige går skridtet længere, siger Frank Hvam.

Det gælder i høj grad også denne type, som komikerne altså mener, at vi alle kender.

- Man kan italesætte det overfor sin ven – og så grine af det sammen, slutter Jesper Dammeyer.

Se fire helt nye afsnit af 'Klovn' på TV 2 PLAY. Hver mandag aften kan du se et helt nyt afsnit, en uge før det sendes på TV 2.