Sukkertoppen

Konditorer: - Det er ikke kun københavnere, der kan bage

Det er ikke mange priser, de to konditorer har stående på kaminhylden. Det skyldes, at de store konkurrencer kun afholdes i København, forklarer de.

- Vi stiller op for at bevise, at det ikke kun er københavnere, der kan bage.

Sådan lyder det fra konditorerne Mette Skov Mikkelsen og Christian Nordborg, som begge er trætte af forestillingen om, at man kun kan være en del af eliten, hvis man er bosat i København. 

Mette Skov Mikkelsen bor nemlig ved Aarhus og arbejder på Helnan Marselis Hotel, mens Christian Nordborg bor på Fyn og arbejder på Xocolatl i Christiansfeld, som blandt andet er kendt for deres honningkager.

Men deres bopæl gør, at de to konditorvenner føler sig oversete indenfor deres fag. De føler sig afskåret fra eliten.

- Det sætter helt sikkert nogle begrænsninger at komme fra Fyn eller Jylland, siger Mette Skov Mikkelsen. 

- Det er jo klart, at københavnerne vinder

Antallet af konkurrencer, de to konditorer har deltaget i, bærer da også præg af afstanden til København. Én ting er at få dem selv dertil - kagerne skal også med.

- Grunden til, at vi ikke har deltaget i flere konkurrencer, er, at det simpelthen ikke er fedt at skulle fragte kagerne, siger Mette Skov Mikkelsen og forklarer, at den ofte gyngende Molslinje og skrøbelige konditorkreationer er en rigtig dårlig kombination.

Det er nu ikke fordi, de ikke har forsøgt. Men at blive vist op på et højere bildæk og se sine kager hælde i tvivlsomme grader kan om noget få pulsen op hos en konditor, fortæller de. 

- Det er jo klart, at det er københavnerne, der vinder hver gang, når konkurrencerne bliver holdt i København, tilføjer Christian Nordborg.

Konkurrencer afholdes i København

Men nu skal det være slut. Venneparret vil bevise, at man ikke behøver at være bosat i Hovedstaden for at være en del af eliten. De har derfor tilmeldt sig TV 2-programmet 'Sukkertoppen', hvis cast ifølge Mette Skov Mikkelsen indtil nu har været fattigt på jyder. 

- I første sæson var der én deltager med fra Jylland, og det skyldes jo nok, at konditorlandsholdet træner i København, og at stort set alle konkurrencer også bliver afholdt der, siger Mette Skov Mikkelsen.

Deltagerparret fortæller, at det ikke altid har været sådan, men at der nu snart ikke er flere konkurrencer tilbage i Jylland og på Fyn. 

De håber, at de ved at krydse Storebælt for at deltage i programmet kan være med til at få arrangørerne bag konkurrencerne til at se mulighederne vest for Sjælland.

Dyster mod de dygtigste

I sæson 2 af TV 2-programmet ’Sukkertoppen’ dyster 12 konditorpar om at bevise, at de er overlegne i deres fag.

I fire indledende programmer bliver otte af parrene sorteret fra, og de resterende fire par skal i to semifinaler kæmpe om at nå finalen.

Mette Skov Mikkelsen og Christian Nordborg er med i program nummer fire og kæmper dermed om den sidste plads i semifinalerne. Går de videre, skal de dyste mod deltagerparret Jeanette Sørensen og Gabriel Ahlgreen, som også bor og driver forretning på den vestlige side af Storebæltsbroen.

Det sætter helt sikkert nogle begrænsninger at komme fra Fyn eller Jylland

Mette Skov Mikkelsen, konditor

Det er dommerne Nikolaos Strangas og Ronnie Holmen, der igen i år står klar til at bedømme, hvem der kan deres kram bedst, mens Mette Blomsterberg styrer slagets gang som værtinde. 

I bunden af artiklen kan du klikke dig ind på billederne af alle deltagerparrene for at læse mere om, hvem Mette Skov Mikkelsen og Christian Nordborg er oppe imod.

På TV 2 Play kan du allerede nu se, hvordan Mette Skov Mikkelsen og Christian Nordborg klarer sig mod de sjællandske konkurrenter. 

Mød alle deltagerne i 'Sukkertoppen'

Fælles for samtlige 24 deltagere er deres passion for konditorfaget. Klik dig ind på billederne af deltagerne for at læse mere om dem.

Abigail og Julie

Abigail og Julie

Inde på Nørrebro i København ligger butikken Whoopie. Bag den farverige facade står veninderne Julie og Abigail og kreerer ”Instagram-venlige kager”, der har mindst lige så meget spræl på farverne.

Julie er 34 år og ejer butikken, som har været åben i tre år. Hun har specialiseret sig i at skabe kager til specielle lejligheder. Hun har aldrig færdiggjort sin konditoruddannelse, men har stået i lære hos La Glace og arbejdet som konditor i Australien.

Den 23-årige Abigail stammer fra Færøerne, og nåede knapt at pakke sin kuffert ud i Danmark, før Julie meddelte, at hun havde meldt dem til ’Sukkertoppen’.

Ingen af dem har erfaring med at konkurrere, men de er up to beat med alle de nyeste trends indenfor kageteknikker, og de mestrer at udføre dem.

Abigail Gaardlykke og Julie M. Jahn deltager i program et. 

Foto: TV 2

Palle og Thomas

Palle og Thomas

Hos Palle og Thomas står én ting klart: De er in it to win it, og deres selvtillid stråler ud af dem.

De kender hinanden fra branchen og har udpeget hinanden som værende det perfekte match til at vinde ’Sukkertoppen’.

Palle Wiby Sørensen er 48 og har nogle særdeles prangende kreationer bag sig. Nævnes kan blandt andet de chokolader, han har lavet til kongehuset, bryllupskagen, som han lavede til L.O.C. og Christiane Schaumburg-Müllers bryllup og sidst chokoladen, som blev sendt med Andreas Mogensen på hans rumrejse.

Thomas David Parry er 38 og har et imponerende cv. Han afsluttede konditoruddannelsen i 2001, og 12 højtrangerede stillinger senere driver han nu et cateringsfirma og restauranten Madhuset Substans ved Rungsted Golf Klub.

Palle Wiby Sørensen og Thomas David Parry er i det første program.

Foto: TV 2

Kristiane og Jens

Kristiane og Jens

Kristiane og Jens betegner dem selv som et gammelt ægtepar. Sandheden er dog, at de ikke er gift. Til gengæld har de været tætte kollegaer i 12 år og er det fortsat.

De kender hinanden ud og ind. Kristiane er kreativ, har et godt øje for detaljen og er en mester i chokolade, mens Jens har sans for selve bagværket og sammensætningen af forskellige smage.

Kristiane er 35 år og blev udlært konditor i 2003. Siden er hun blevet uddannet chocolatier. Jens blev færdig med sin konditoruddannelse i 1990 og stod i lære hos Lagkagehuset på Christianshavn, men har været ansat hos Holms Bageri de sidste 12 år, mens Kristiane har været ansat 13 år.

Tilbage i 90’erne konkurrerede Jens mod ’Sukkertop’-vært Mette Blomsterberg i kampen om at i plads ved Danmarksmesterskaberne. Jens tabte dengang, og nu vil tiden vise, om han kan imponere værten og ikke mindst dommerne i årets ’Sukkertoppen’. 

Foto: TV 2

Mathilde og Sjanne

Mathilde og Sjanne

Ingen konditor-uddannelse og ingen guldmedaljer. Ikke endnu i hvert fald. 34-årige Mathilde Bøttern og 33-årige Sjanne Petersen er begge uddannede bagere, men arbejder som konditorer i henholdsvis Føtex og Bilka.

Mens hovedparten af de andre deltagere er vant til at kredse om detaljerne på ét stort mesterværk af en kage, mener Mathilde og Sjanne, at der er klar fordel at hente ved, at de er vant til at masseproducere.

Målet med deres deltagelse er at bevise overfor dem selv, deres arbejdsplads og de andre konditorer, at de godt kan mænge sig med den absolutte elite indenfor konditorverdenen.

Mathilde Bøttern og Sjanne Petersen deltager i program to. 

Foto: TV 2

Rikke og Britta

Rikke og Britta

Mange års erfaring og utallige idéudviklinger senere, står 44-årige Rikke og 43-årige Britta nu overfor deres næste udfordring.

De har meldt sig til ’Sukkertoppen’ for at prøve dét at stå på den anden side af bedømmelsesbordet. De holder underviser nemlig i blikfang på chocolatier-uddannelsen, og Britta er faglærer på Kold College i Odense, hvor hun er med til at uddanne bagere.

Deres erfaring fra konkurrencer stammer mest fra deres yngre dage, hvor de begge stillede op i adskillelige konkurrencer. I dag er de højt respekteret i branchen og agerer ofte dommere i diverse faglige konditor-konkurrencer. 

Rikke og Britta deltager i program to.

Foto: TV 2

Mohammed og Hussein

Mohammed og Hussein

For Mohammed og Hussein skal det helst være så utraditionelt som muligt. De er perfektionistiske, når de designer deres kager, og de elsker at eksperimentere med forskellige smagsnuancer. Det har ført til, at Hussein har opfundet intet mindre en 250 forskellige kager, siden han åbnede sit konditori Le Blanc i indre København. Han laver alle sine kager fra bunden og gør en dyd ud af det.

Mohammed arbejder konditor på Cafe Norden, som også ligger i indre København. Her har han ansvaret for de kager, som caféens serverer.

De to konditorer er først og fremmest bedste venner – og de går så langt at kalde hinanden for brødre. De har deres passion for kager til fælles, og Mohammed hjælper ofte Hussein i butikken.

Hussein har en kokkeuddannelse med sig i bagagen, men er selvudlært konditor. Mohammed blev udlært konditor for et år siden og er efter eget udsagn Danmarks eneste konditor med somaliske rødder.

Mohammed Abdi og Hussein Omran deltager i program to. 

Foto: TV 2

Jeanette og Gabriel

Jeanette og Gabriel

Vejle-parret Jeanette Sørensen og Gabriel Ahlgreen er partnere i alt, hvad de foretager sig. De er kærester, bor under samme tag - og så driver de ikke mindre end tre butikker sammen. To i Vejle og én i Aarhus. Står det til Gabriel, er det dog ikke nok. Han drømmer om at åbne endnu flere.

Jeanette er 28 år og blev i perioden 2012-2013 uddannet både konditor og chocolatier. Gabriel blev uddannet bager i 2008 og konditor i 2011.

Det skinner ud af kæresteparret, at de er konkurrencemennesker, og de har da også deltaget i adskillelige konkurrencer op til ’Sukkertoppen’.

Fælles for dem begge er, at de er enormt perfektionistiske. En kvalitet, der virkelig kommer dem til gode i konkurrenceverdenen og i konditorfaget generelt. Det har blandt andet resulteret i, at Jeanette i 2017 vandt Kagefestivalens Blikfang. 

Jeanette og Gabriel deltager i program tre.

Foto: TV 2

Allan og Morten

Allan og Morten

Den erfarne konditor Allan Andersen er 49 år, mens det unge konditortalent Morten Malik Pedersen er 25 år. Det farverige makkerpar er først og fremmest gode venner privat, men de mødte hinanden, da Morten arbejdede i Allans konditori Antoinette i Hvidovre.

Udover at eje Konditori Anotinette er Allan specialiseret i at lave prægtige kager til filmpremierer – og det er netop de kager, han er kendt for. Det siges nemlig, at Allan er den dygtigske i landet til at male spiselige filmplakater på kager.

Morten arbejder hos Reinh van Hauen i København og kan skrive både Lagkagehuset og Antoinette på sit cv. 

Allan og Morten deltager i program tre.

Foto: TV 2

Linda og Lone

Linda og Lone

Gennem 20 år har Linda og Lone været bedste veninder. De er tidligere kollegaer og efter eget udsagn konditorer i hjertet.

Linda er 50 år og barn af den berømte Bager Bosse på Østerbro i København. I dag er faderen død, og Linda har overtaget butikken, hvis varemærke blandt andet er Østerbro-tærten. En tærte, som de to veninder har udviklet i fællesskab.

Lone arbejder til daglig ikke længere som konditor, men hun kommer ilende, når Linda ringer efter hende.

Det sker nemlig, at butikken har brug for Lones ekspertise, når der skal laves kager til helt særlige lejligheder. Hun har 22 års erfaring som chefkonditor hos det nu lukkede Marstrand Konditori, og har tilmed undervist i blikfang. En disciplin, som ’Sukkertop’-deltagerne skal kunne mestre. 

Linda og Lone deltager i program tre.

Foto: TV 2

Kristian og Frederik

Kristian og Frederik

Normalt er de hinandens modstandere, men nu er de gået sammen i kampen om at nå til tops i ’Sukkertoppen’.

38-årige Kristian Brun Wendel blev uddannet konditor i 2001 og arbejder som chefkonditor på Comwell, mens 23-årige Frederik Holst er kokkeelev på Kurhotel Skodsborg. Han har en konditoruddannelse med sig i bagagen, men har valgt at søge nye udfordringer gennem kokkeuddannelsen.

Både Kristian og Frederik har stor erfaring med at konkurrere. Den unge Frederik er på det danske konditorlandshold og har af flere omgange deltaget i Årets Kage. Sidst hev han en førsteplads hjem.

Den erfarne Kristian har ligeledes deltaget i Årets Kage samt en lang række andre konditorkonkurrencer. 

Kristian og Frederik deltager i program fire.

Foto: TV 2

Mette og Christian

Mette og Christian

Behøver man at være bosat i København for at være med i konditorverdenens elite? Ikke hvis du spørger Mette og Christian. De er begge jyder, og de stiller op i programmet for at vise, at man sagtens kan lege med helt i toppen, selvom man ikke bor i hovedstaden.

Både Mette og Christian er 28 år, og mens Mette er bosat nær Aarhus, har Christian slået sig ned Fyn. De lærte hinanden at kende på konditoruddannelsen, og i dag er de rigtig gode venner.

Mette arbejder på Helnan Marselis Hotel i den sydlige del af Aarhus, og Christian arbejder på chokoladefabrikken Xocolatl i Christiansfeld. Fabrikken er blandt andet kendt for deres berømte honningkager.

Venneparrets erfaring med konkurrencer er sparsom, men Christian vandt i 2014 sølv i konkurrencen Danmarks bedste bagte tærte. 

Mette og Christian deltager i program fire.

Foto: TV 2

Rasmus og Susanne

Rasmus og Susanne

27-årige Rasmus arbejder som konditor på Falsled Kro på Fyn, trods det at han aldrig har taget konditoruddannelsen. Han er udlært kok, men det er kager og desserter, der står hans hjerte nær.

Konditoruddannelse har 40-årige Susanne derimod. Hun blev udlært for 19 år siden, og i 2017 åbnede hun ”Mit Konditori” på Amager i København.

I løbet af sine 19 år som konditoruddannet har hun været dommer og formand for konkurrencen Årets Kage. 

Susanne og Rasmus deltager i program fire.

Foto: TV 2