Vild med dans

Laila Friis-Salling med i 'Vild med dans' – mors reaktion var 'åh nej'

Laila Friis-Salling gav sine forældre dårlige nerver til OL. Nu venter en ny omgang, når datteren går på hele Danmarks dansegulv.

Hvis man ikke falder, har man ikke prøvet nok.

Sådan er indstillingen hos grønlandske Laila Friis-Salling, der i februar repræsenterede Danmark i freestyle-ski ved vinterlegene i sydkoreanske Pyeongchang.

Og mon ikke samme indstilling bliver en fordel, når den 33-årige skiløber dette efterår kaster sig ud i et nyt – og muligvis ligeså højtflyvende – eventyr.

Hun er den syvende nydanser, der har meldt sig klar til efterårets ’Vild med dans’.

- Hvem ville sige nej, når man får muligheden. Det ser så sjovt ud, siger hun til TV 2.

Giver forældre dårlige nerver

Hendes forældre havde ellers lige fået ro på nerverne igen.

De havde nervøst fulgt datteren til OL i Sydkorea, hvor hun fløj op ad siderne på en u-formet bane og lavede tricks i luften i disciplinen halfpipe. Og nu må de forberede sig på en ny omgang.  

- Min mor sagde ”åh, nej”, da jeg fortalte hende, at jeg skulle være med. Nu skal de til at være spændte igen, griner Laila Friis-Salling.

Væddemål startede karrieren

Men det er ikke uvant for sportsudøveren at kaste sig ud i noget nyt.

Hun stod oprindeligt på snowboard, men da en af hendes venner for seks år siden sagde: ”Du kan aldrig lære at stå på ski”, satte hun sig for at modbevise det.

Samme dag bestilte hun et par ski hjem. To måneder senere stillede hun til start ved danmarksmesterskaberne i halfpipe.

- Hvis jeg har lyst til at gøre noget, så gør jeg det. I stedet for at være bange. Jeg er altid frisk på at prøve noget nyt, og derfor sagde jeg også ja til ’Vild med dans’, siger hun.

Dermed skal efteråret bruges i Danmark, inden skisæsonen skydes i gang igen til november. Her har Laila Friis-Salling typisk base i Colorado i USA, fordi det er et af de få steder i verden, hvor der er en halfpipe at træne på.

Laila Friis-Salling

33 år

Professionel freestyle-skiløber

Født og opvokset i Godhavn i Grønland

Datter af Jens Salling, der er medejer af fiske- og rejekoncernen Polar Seafood Greeland – et grønlandsk erhvervseventyr

Flyttede til Danmark som 21-årig for at studere. Fik en bachelor i psykologi og påbegyndte sin kandidat, før hun besluttede at satse på skiløbet

Deltog vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Hun blev udtaget til som den tredje danske freestyle-skiløber nogensinde og blev nummer 23 i disciplinen halfpipe

Har base i Colorado i USA, når skisæsonen kører. Bor p.t. i familiens sommerhus ved Veddinge Bakker

Men nu skal skistøvlerne for en stund skiftes ud med høje hæle.

- Det går jeg ikke i særlig tit, så det bliver meget spændende, lyder det.

Klar på løft

Det er dog lykkedes for flere sportskvinder før hende at blive ganske hjemmevante i danseskoene.

Bokseren Sara Mahfoud vandt for eksempel dansedysten i 2016, bordtennisspilleren Mie Skov vandt i 2013, og i 2011 gik sejren til Sophie Fjellvang Sølling, der ligesom Laila Friis-Salling er freestyle-skiløber.

- Det lægger jo endnu mere pres på mig, griner hun.

Om hun kan gøre dem kunsten efter, vil tiden vise. Hun er i hvert fald ikke bleg for at lave de løft, som tidligere har vist sig at imponere især seerne.

- Jeg ved ikke, om jeg skal rotere på samme måde som på halfpipen. Men hvis min partner er stærk nok til at løfte mig, så er jeg frisk på det, siger hun.

Se sæson 15 af 'Vild med dans' på TV 2 til efteråret - inden da kan du gense dine yndlingsøjeblikke fra sidste år på TV 2 PLAY.