Prisforskellen på disse jordbærtærter er over 500 kroner. Men kan det smages?
Når supermarkederne presser deres kagepriser helt i bund, tvinger de samtidig priserne op hos de konditorier, der er tilbage, mener chefkonditor.
Bag glasruden indtil det lille konditori ligger en jordbærtærte som blikfang på forreste parket.
Og det virker. Geleen, der er trukket over de modne, røde bær, glinser i solen og får de forbipasserende til at standse op.
Men mange fortsætter forbi, når de ser prisen. Tærten hos konditoriet kan nemlig være flere hundrede kroner dyrere end hos supermarkedet.
Magnus Vestergaard er chefkonditor og medlem af konditorlandsholdet. Han mener, at supermarkeder er med til at presse konditoriernes priser op, fordi de sidder på store dele af kagesalget.
- De konditorier, der er tilbage, kæmper hårdt for at overleve og har dyre lønninger. Det betyder høje priser, hvis ikke det skal gå ud over kvaliteten. Ellers må de spare på råvarerne.
Selvudnævnte kageeksperter
Men vejer udseende, smag og kvalitet på råvarer op for prisforskellen?
TV 2 har bedt to selvudnævnte kageeksperter, elektrikerne Mike Werby og Jonathan Holler, smage og vurdere to jordbærtærter fra hver ende af prisskalaen for sidst at gætte, hvad tærterne har kostet.
De mener selv, at de har ret godt styr på kage.
Det sker nemlig, at de selv eller kollegaerne må forbi bageren på vej på arbejde, da det både udløser kage at komme for sent og at lave fejl af større kaliber.
Hvordan ser de ud?
Den første tærte, de bliver præsenteret for, måler 18 centimeter i diameter, mens tærte nummer to måler 24 centimeter. Det vil sige, at den næsten er 80 procent større end den lille tærte.
Deler du den første tærte i 6 stykker, vil du altså kunne servere 11 tilsvarende stykker af den anden.
På billedet nedenfor kan du trække markøren henover billederne for at se forskellen.
Den første tærte er en relativt klassisk udgave af sommerfavoritten, som alle kender.
Jordbærrene er røde, og mazarinbunden er gylden og overtrukket med mørk chokolade.
Jonathan Holler slår fast, at sådan en tærte ville gå rent ind hos kollegaerne på byggepladsen.
Dommen er, at den første tærte har dét, en jordbærtærte skal have. Mike Werby mener dog, at den ville have haft godt af en anelse mere creme, og at bunden er for tør.
Faktisk knækker han sin plastikgaffel idet, han forsøger at spidde en bid.
- Hold da op, den ser dyr ud
Da tærte nummer to kommer på bordet, er den knækkede gaffel skiftet ud med en ny, og begejstringen stiger prompte.
- Jeg er målløs. Hold da op, den ser dyr ud. Der er rigtig kræset for detaljerne, siger Jonathan Holler.
De er enige om, at det er en tærte fra en helt anden liga, der står på bordet foran dem nu.
Mike Werby er svært begejstret for, at den - modsat den første tærte - har en "dejlig, blød bund". Til gengæld mangler chokoladen helt.
Og så til prisen. Indtil nu har håndværkerne kun forholdt sig til udseende og smag, men nu bliver de bedt om at gætte, hvad tærterne har kostet.
Skyder 515 kroner for lavt
Mike og Jonathan skyder på, at den første tærte har kostet 60 kroner, mens de sætter tærte nummer to en anelse højere til 85 kroner. Højere, ja, men ikke højt nok.
Tærte nummer et har kostet 55 kroner, mens tærte nummer to har kostet 600 kroner. Det er hele 515 kroner mere end håndværkernes bud.
- Jeg vidste slet ikke, at man kunne få så dyr kage, gisper Jonathan Holler og lægger hovedet tilbage i en høj latter.
- Det er sådan en kage, man køber til kollegaerne, hvis man har gjort konen gravid - med trillinger, siger Mike Werby.
Hvorfor så stor en prisforskel?
En gylden mazarinbund, creme, jordbær og et lag gele. Selvom begge tærter består af de fire nævnte grundingredienser, adskiller de sig mere end 500 kroner i pris.
Mathilde Bøttern er ansat som konditor hos Dansk Supermarked (nu Salling Group, red.). Hun siger, at det er koncernens størrelse, der gør, at de kan sælge deres jordbærtærter til omtrent samme pris som tærte nummer et.
- Vi kan få nogle vildt gode priser på de varer, vi køber kæmpe partier hjem af. Dansk Supermarked sidder tungt på markedet, fordi vi netop får nogle priser på råvarer, som den lille lokale inde midt i København ikke kan hive frem.
Supermarkederne presser priserne op
Brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark genkender, at supermarkederne sidder på en stor del af markedet.
- Særligt indenfor de seneste år har supermarkederne oprustet at opføre egne bagerier, og det er med til at øge konkurrencen, siger kommunikationschef Anders Grabow.
Supermarkeder har kapacitet og maskiner, der effektiviserer arbejdet på områder, hvor det lille konditori vil være nødsaget til at lave stort set alt med håndkraft.
Chefkonditor og medlem af konditorlandsholdet Magnus Vestergaard oplever også, at konditorier mister kunder til supermarkederne, som kan producere deres kager til billigere penge.
- Færre kunder presser konditoriernes økonomi, og hvis ikke de vil gå på kompromis med kvaliteten, bliver de nødt til at skrue deres priser op for at overleve.
Sparer penge på "uærlige produkter"
Ifølge chefkonditoren er der dog mange, der helt undgår afgifterne ved at ty til "uærlige produkter". Og når det kommer til jordbærtærter, kan der spares mange penge på råvarerne.
Der kan for eksempel spares penge på produktionen ved at lave en tærte med udenlandske jordbær, en færdig koldcreme, en margarinebaseret mazarinmasse og et tvivlsomt håndværk.
- Jeg vil til enhver tid vælge de gode råvarer i stedet for at bruge sådan noget fusk. Det smager bedre, og jeg er bevidst om, hvad jeg putter i munden.
I første program af TV 2-programmet 'Sukkertoppen' får tre konditorpar stillet til opgave at fortolke den klassiske jordbærtærte. Her bliver der skubbet til rammen for, hvad en jordbærtærte skal indeholde, og hvordan den skal se ud. Se eller gense programmet på TV 2 Play.