Her går det helt galt for nogle af landets dygtigste konditorer

I de fire indledende programmer af 'Sukkertoppen' er kager brændt på, opsatser er knækket, og ingredienser er blevet glemt.

Nok er det nogle af landets dygtigste konditorer, der dyster i ’Sukkertoppen’, men det er ikke ensbetydende med, at alt forløber fejlfrit. Tværtimod.

I fire indledende programmer er 8 ud af 12 deltagende par blevet sorteret fra. De resterende skal dyste i to semifinaler, men vejen hertil har budt på lidt af hvert. 

For eksempel måtte supermarkedsbagerne Sjanne Petersen og Mathilde Bøttern i program to røre en ny dej til macarons intet mindre end tre gange.

To hele portioner gik tabt, da sus under bagepapiret sendte deres macarons rundt i hele ovnen.

- Det var virkelig en dårlig dag for alle i studiet. Ingen leverede deres ypperste, siger Sjanne Petersen til TV 2.

- Vi er bare mennesker

Men dårlige dage har alle konditorer engang i mellem, siger konditoren Jeanette Sørensen. Hun deltager selv i 'Sukkertoppen'.

- Når ting går galt, handler det bare om at holde hovedet koldt, siger Jeanette Sørensen:

- Man bliver nødt til at finde en løsning så hurtigt som muligt. Det handler ikke om processen, men om det resultat, man afleverer.

For konditorer skal altid aflevere. Det gælder, uanset om de konkurrerer i 'Sukkertoppen' eller er på vej ud for at levere en bryllupskage. Det sidste, en konditor må gøre, er at opgive, mener Jeanette Sørensen. 

- Det må aldrig ske. Det er håndværk og mennesker, man har med at gøre, siger hun og forklarer, at hun selv er slem til at gå i panik, når tingene ikke går helt som planlagt.

- Det er klart, at man går i panik, men du skal aflevere noget uanset. Det kan godt være, det ikke er dét, du havde forestillet dig, men hvis bare man har gjort sit bedste, kan ingen forlange mere. Vi er bare mennesker.

Skulptur i tusind stykker

I tredje program af 'Sukkertoppen' gik det flere gange galt for de professionelle deltagere. Værst gik det dog for konditoriparret Lone Halkjær Jensen og Linda Bosse.

De valgte som det eneste par at lave deres halve meter høje spiselige blikfang af sukkermassen isomalt. Et risikabelt valg, da isomalten er lige så skrøbelig som glas, når først den er blevet fast.

- Hvis den knækker, står vi med tusind stykker, sagde Lone Halkjær Jensen i programmet, idet hun tog hul på udformningen.

Koncentrationen var høj, da Lone Halkjær Jensen samlede sin spiselige opsats af isomalt. Alligevel gik det galt.
Koncentrationen var høj, da Lone Halkjær Jensen samlede sin spiselige opsats af isomalt. Alligevel gik det galt. Foto: Photographer: Jeppe Melchiorsen / TV 2

Med en lille halv time til at kager og blikfang skulle stå klar foran dommerne, skete så dét, alle frygtede. Da Lone Halkjær Jensen lagde sidste hånd på værket, splintredes den spiselige opsats.

Alle i rummet frøs og afventede en reaktion fra Lone Halkjær Jensen, som efter sekunders stilhed konstaterede, at blikfanget knækkede.

Jeg havde lyst til at skrige højt og inderligt

Lone Halkjær Jensen

Havebænken knækkede

Lone Halkjær Jensens opsats af isomalt var ikke det eneste, der knækkede under optagelserne til det tredje program.

Det konkurrerende par Jeanette Sørensen og Gabriel Ahlgreen valgte at ty til chokolade. De ville bygge en miniudgave af en hvid havebænk. En idé værtinden Mette Blomsterberg viste stor interesse for.

Da hun gik over for at høre mere om parrets planer for bænken, knækkede én af delene midt over, idet Gabriel Ahlgreen rejste den op og forklarede, at den skulle blive til en bænk.

- Nu fik du den ødelagt også, grinede Gabriel Ahlgreen til Mette Blomsterberg, som blev så overrasket, at hun blev nødt til at kigge væk fra gerningsstedet. 

Op på hesten igen

Men hvad gør man, når ens kreation brister lige op til deadline?

Lone Halkjær Jensen og Linda Bosse var tæt på at smide håndklædet i ringen, da deres opsats splintrede i minutterne op til aflevering.

Det var ikke meget, der stod tilbage, da opsatsen var splintret.
Det var ikke meget, der stod tilbage, da opsatsen var splintret. Foto: TV 2

- Jeg havde lyst til at skrige højt og inderligt, sagde Lone Halkjær Jensen, før hun konstaterede, at hun ikke kunne nå at lave opsatsen om.

De valgte dog at give det et forsøg og fik i hast sat nogle af brudstykkerne sammen. Nok til at der stod et styks spiselig opsats på dommerbordet, da Mette Blomsterberg meddelte, at tiden var løbet ud. 

TV 2 Play kan du se, hvad dommerne havde at sige til den opsats, som Linda og Lone endte med at få stykket sammen. 

Glemte ni blade husblas

Men nogle gange kan det ikke lappes, og så er der ikke andet for end at starte forfra.

Det var tilfældet for det konkurrerende par Jeanette Sørensen og Gabriel Ahlgreen, som havde glemt en afgørende ingrediens.

’Sukkertoppen’-parret, som både danner par i programmet og i privaten, havde forlagt opskriften på den kage, de ville lave på dag to. Det slog dem imidlertid ikke ud.

De garvede konditorer mente, at de kunne huske opskriften udenad, men da Jeanette fik kagen sat i fryseren, begyndte hun at undre sig. Den ville ikke sætte sig.

Det er klart, at man går i panik, men du skal aflevere noget uanset

Jeanette Sørensen, konditor

Det skulle siden vise sig, at det var fordi, hun kun havde brugt den halve mængde husblas, end hvad opskriften foreskrev.

Det var en omstændelig affære for Gabriel Ahlgreen, som måtte skille parrets kage fra hinanden.
Det var en omstændelig affære for Gabriel Ahlgreen, som måtte skille parrets kage fra hinanden. Foto: TV 2

På det tidspunkt var der ikke andet for, end at parret måtte skynde sig at skille deres kage fra hinanden.

Lag for lag blev den destrueret for igen at blive lagt sammen. Denne gang med en ny creme med den rette mængde husblas.

De fire programmer, der nu er løbet over skærmen, ligger på TV 2 Play. Her kan du se eller gense alle episoderne fra videoen og se den første semifinale før alle andre.

Klik dig ind på billederne herunder for at læse mere om deltagerne.

Mød alle deltagerne i 'Sukkertoppen'
Fælles for samtlige 24 deltagere er deres passion for konditorfaget. Klik dig ind på billederne af deltagerne for at læse mere om dem.