Camilla Sacre-Dallerup er tv-stjerne på den anden side af Jorden

Hun bliver stoppet på gaden i udlandet, men herhjemme kender de færreste til danske Camilla Sacre-Dallerup.

Det er med fagter, at hun siger sin mening. 

- Jeg er sikker på, at jeg så dig blinke til mig undervejs i din samba, lyder det, mens pegefingeren er løftet mod den lokale skuespiller Robert Rakete, og publikum griner. 

- Og jeg kan godt lide den flirtende Robert, så fortsæt med det. 

Når new zealændere tænder for tv-skærmen søndag aften i bedste sendetid, kan de opleve en blond, dansk kvinde i farvestrålende kjoler og med klare holdninger uddele point og give tips videre til deltagerne. 

44-årige Camilla Sacre-Dallerup er dommer i 'Dancing with the stars' - den udenlandske version af 'Vild med dans'. 

Men selvom hun er fuldstændig ukendt i sit eget hjemland, er det ikke tilfældigt, at netop hun er havnet i et tv-program på den anden side af Jorden.

Så glimt af håb

Camilla Dallerup var endnu ikke fyldt tre år, da hun begyndte til dans i hjemstavnen Aalborg.

Dengang var det med strutskørt og et genert blik, at hun smilte til kameraet inden en opvisning. 

Hun begyndte til ballet og siden fulgte step, jazz, standard og latindans. Det sidste blev hun som 12-årig juniormester i.

Hun blev opslugt af dans, fordi hun er vild med at underholde.

- Jeg elsker, at man er med til, at publikum har det sjovt og griner, siger Camilla Sacre-Dallerup, der har beholdt sin nordjyske dialekt, når hun taler dansk.

Drivkraften skinner også igennem på tv-skærmen i dag. Når hun skal give kritik, forsøger hun at flette humor ind, og med sin britisk-engelske accent kan hun finde på at sige til en deltager: "Jeg så glimt af håb i aften".

Ville være tæt på de bedste

Det er 23 år siden, at hun flyttede fra Danmark.

Dengang var hun 21 år og ville gøre karriere med sin daværende partner, den new zealandske danser Brendan Cole, i både England og i hans hjemland.

Kæresteparret øvede sig om dagen og fortsatte igen om aftenen. Der gik en række år, hvor Camilla Sacre-Dallerup kun havde fokus på dans.

Da de deltog i et mesterskab i Storbritannien i 2003, blev duoen spurgt, om de havde lyst til at være med i en optagelsesprøve til et tv-program med professionelle dansere og kendte personer.

Camilla Sacre-Dallerup

44 år

Født i Aalborg

Bor i dag i Los Angeles med sin ægtefælle Kevin Sacre og parrets to hunde

Tidligere professionel danser - har bl.a. vundet det new zealandske mesterskab i latindans

Deltog i seks sæsoner af 'Strictly come dancing' i England fra 2004 til 2008

Dommer i det new zealandske program 'Dancing with the stars'

Driver i dag en coachingvirksomhed og har udgivet bøgerne 'Strictly Inspirational' og 'Reinvent ME' 

Camilla Sacre-Dallerup var ikke i tvivl om, at de skulle slå til.

Det dengang spritnye koncept dukkede op i Storbritannien i maj året efter, og med i flokken af nye deltagere stod den nu 30-årige nordjyde i sin røde dansekjole på premiereaftenen.

Det, der tager tre år, har du tre uger til at lære fra dig

Camilla Sacre-Dallerup

Ved at oplære en lokal berømthed skulle hun dyste mod andre par i en række dansediscipliner, og det nye format kom til at fylde alt i danskerens liv.

- Du er under pres. Det, der tager tre år, har du tre uger til at lære fra dig. Der er meget psykologi i det, og man skal forstå, hvem man arbejder sammen med. Det er en udfordring, og det elsker jeg, fortæller hun. 

Fem år af mit liv er væk

Men det voldsomt populære program betød også, at hun hurtigt havnede i den britiske tabloidpresses søgelys. Det skete, da danseparrets otte år lange forhold smuldrede undervejs i den allerførste sæson.

Det var ikke en sjov tid, men hun fortsatte. I 2008 - efter seks sæsoner - nåede Camilla Sacre-Dallerup helt til tops i tv-konkurrencen sammen med skuespilleren Tom Chambers. 

11 millioner seere så Dallerup vinde den britiske version af programmet, inden hun pludselig valgte at forlade danseverdenen helt.

- Jeg vågnede som 35-årig og tænkte: "Hvad skete der lige? Fem år af mit liv er væk. Er det det her, jeg vil med mit liv?" Det tog så meget af min tid, og der havde jeg fået nok. Jeg følte mig tom og fortabt indeni, siger hun og uddyber:

- Jeg har altid følt, at jeg gerne ville hjælpe andre, så jeg tog chancen, men det tog mig et år, hvor jeg var lidt lost. 

Efter en planlagt turné med resten af holdet satte Camilla Sacre-Dallerup danseskoene på plads i skabet i 2009, og hun har ikke haft dem på i professionelle sammenhænge siden.

- Jeg ville ikke engang undervise i dans eller have en danseskole. Jeg var træt, mentalt og fysisk, og direkte på vej mod en udbrændthed. Jeg tror, jeg havde kørt på i for mange år, hvor kroppen bare var på, siger hun.

Glad for at stå på sidelinjen

Hun valgte derefter at flytte til Los Angeles sammen med sin britiske skuespillerkæreste Kevin Sacre, der i dag er hendes mand. 

Andre griner af hende, når hun fortæller, at hun tog til Hollywood for at komme ned i gear og væk fra showbiz-livet. Men det virkede, og i dag har Camilla Sacre Dallerup en coachingvirksomhed, hvor hun arbejder med hypnose, meditation og mindfulness, ligesom hun har udgivet flere bøger. 

Nu danser hun kun for sjov.

Men da Camilla Sacre-Dallerup fik muligheden for at være dommer i det velkendte tv-format, måtte hun alligevel slå til. Tidligere har hun repræsenteret New Zealand ved mesterskaber og undervist i dans i landet - og derfor var det sjovt at komme tilbage. 

Selv savner hun ikke at stå på scenen. 

- Jeg er så glad for at stå på sidelinjen og klappe af de andre. 

Bliver stoppet på gaden

I New Zealand følger knap en million seere lige nu med i tv-programmet, og her bliver hun ofte genkendt - eksempelvis når hun er ude at handle, tager en taxa eller spiser på restaurant. Folk vil gerne snakke om programmet, og hvem de holder med. 

Dengang Camilla Sacre-Dallerup boede i England, og hun eksempelvis luftede sine hunde, kunne forbipasserende finde på at sige: "Du ligner hende Camilla fra tv", griner hun og uddyber: 

- De kunne ikke forstå, at jeg gik rundt i gummistøvler og ikke var glamourøs. Men hvis håret var sat op, og man ser ud som om, man er på vej til fest, så var det noget andet.  

Ukendt hjemme i Danmark

På trods af berømmelsen i udlandet er det de færreste danskere, der kender til den tidligere profesionelle danser. For hun har aldrig medvirket i noget på dansk tv.

- Det er så mærkeligt. Jeg har altid drømt om at lave noget i Danmark, for det er her, jeg føler, jeg hører til. På en eller anden måde er det ret mystisk, at jeg arbejder så meget i andre lande, men ikke i det land, jeg kommer fra, siger hun.

Jeg prøver at tænke over, hvordan det føles at høre det

Camilla Sacre-Dallerup, dommer i 'Dancing with the stars'

Camilla Sacre-Dallerup har indimellem fulgt med i det danske 'Vild med dans', der for 15. gang kører over skærmen til efteråret. Og så får hun opdateringer om programmet af sin mor, der stadig bor i Aalborg. 

- Jeg har set det flere gange og kender også dommerne. Jeg tog dansetimer hos Jens Werner, da jeg var teenager, og vi plejede at købe stof til dansekjoler i Anne Laxholms butik, husker hun.

Søndag står hun igen i en finale, når det sidste afsnit af det new zealandske danseprogram kører over skærmen. Derefter går turen hjem til Los Angeles.

Modsat sin egen finale for 10 år siden handler det om at præstere ved siden af dansegulvet nu. Men hun bruger sin erfaring fra dengang.

- Jeg ved, hvordan det føles at stå på den anden side og høre kommentarerne. Det kan gøre ondt at sige: "Det var ikke så godt i dag, du var ude af takt". Så jeg prøver at tænke over, hvordan det føles at høre det. At være ærlig og støttende på samme tid. 

Til efteråret 2018 viser TV 2 igen 'Vild med dans' - denne gang med Christiane Schaumburg-Müller og Sarah Grünewald som værtspar. Gense alle danse fra sidste år på TV 2 PLAY.