X Factor

Britisk tiltag med i dansk 'X Factor' - en af grundene til Blachman valgte at fortsætte

Nu kan vi holde på store talenter, vi ellers mister, lyder det fra 'X Factor'-dommer Thomas Blachman.

I år bliver det tilladt at synge egne sange hele vejen gennem programmet – også til de store liveshows.

Det betyder, at deltagerne kan vælge mellem at synge de store hits fra anerkendte kunstnere, eller de kan synge deres egne sange.

Det nye tiltag skal sikre, at programmet tiltrækker flere slags talenter, siger TV 2s underholdningsredaktør, Dorte Borregaard:

- Der er nogen, der kun vil synge egne sange, og de har tidligere ikke kunnet være med i ’X Factor’. Det kan de nu, så på den måde åbner vi op for, at endnu flere talenter kan finde vej til ’X Factor’ og få chancen for at vise, hvad de kan foran hele Danmark.

Om at stille op med egne sange i 'X Factor'

Det er i år tilladt at synge egne sange hele vejen igennem X Factor. Fra audition og frem til liveshow bestemmer du selv dine sange – og er du heldig at gå videre til liveshow vil din dommer i samarbejde med dig finde frem til sange.

Der kan forekomme temaaftener, hvor du vil skulle lave din egen version af et covernummer eller lave et mashup mellem dine egne sange og en coversang.

Læs mere om tilmelding til 'X Factor' her.

Blachman: Nu kan vi arbejde videre med dem

I de tidligere sæsoner af ’X Factor’ på dansk tv har det kun været muligt at stille op med egne sange til auditions. Derefter har deltagerne lavet coverversioner af andres musik.

I den seneste sæson på Danmarks Radio var der især to unge kvinder, som brændte sig fast på seernes nethinde ved at synge egne sange ved deres auditions. Det var 18-årige Alberte Holse, der skrev en sang om sin egen faldulykke, og 17-årige Vita Nikoline Jensen, der havde skrevet en sang til sin afdøde far.

Alberte trak sig fra programmet inden liveshowene, men Vita fortsatte gennem fem liveshows med at synge covers af andres sange.

Det handler om at finde talent, og vi åbner op for, at det kan gøres på mange måder

Dorte Borregaard, underholdningsredaktør på TV 2

Ifølge 'X Factor'-dommer Thomas Blachman har det været en af ’X Factor’s skavanker, at det ikke har været muligt at arbejde videre med de talenter, der har rørt dommerne med deres sangskrivning.

- Nu kan vi fortsætte med at arbejde med dem, også med deres sangskrivning, hele vejen gennem liveshowene, hvilket gør, at vi rent faktisk kan komme til at holde fast i nogle af de store talenter, som der ellers tidligere har været eksempler på forsvinder ud af programmet, siger han.

Faktisk er det en af årsagerne til, at han valgte at fortsætte som dommer i programmet, da det skiftede fra DR til TV 2.

- Jeg ser det som et kæmpe plus, og det har klart været en af grundene til, at jeg har valgt at fortsætte, siger Thomas Blachman, der har været dommer i ’X Factor’ gennem 10 sæsoner.

Kommer fra UK

Det nye tiltag har været prøvet af i britisk ’X Factor UK’, og det har allerede været en succes.

Her blev det sidste år tilladt, at sangtalenter kunne synge deres egne sange til liveshowene.

Sidste års britiske vindere, det fire mand store boyband RAK SU, sang deres egen sang ’I’m feeling you’ til deres audition. Først havde de forsøgt sig med et Justin Timberlake-cover, men dommer Simon Cowell var ikke tilfreds.

Da de i stedet valgte at synge deres egen sang, sendte Cowell dem videre. RAK SU endte med at vinde, og gruppen har toppet den britiske hitliste med deres egen sang ’Dimelo’ efterfølgende.

TV 2 er da også blevet inspireret af det britiske påfund, siger TV 2s underholdningsredaktør.

- Sidste år gjorde man det med stor succes i Storbritannien, og det er klart, at vi har kigget med stor interesse på den udvikling og succes, de har haft derovre med at blande kortene. Så nogle synger egne sange, andre synger kendte hits, eller man mixer og synger begge dele. Det handler om at finde talent, og vi åbner op for, at det kan gøres på mange måder, siger Dorte Borregaard.

Bands kan også stille op

Sangskrivere er ikke det eneste nye i den kommende sæson.

Tidligere på året annoncerede TV 2, at også bands kan stille op i gruppekategorien i ’X Factor’.

Det er dog kun bands, der har en eller flere sangere, der kan melde sig til. Men det betyder, at hvis du brænder for at spille trommer eller bas, så kan du deltage sammen med resten af dit band.

I ’X Factor’ bliver de spirende sangtalenter delt op i tre kategorier: Solister under og over 23 år og grupper. Og det er i den sidstnævnte, at bands hører til.

Dengang sagde TV 2s underholdningsredaktør:

- Det handler simpelthen om, at vi gerne vil udvide gruppekategorien. Jeg tror, at vi med dette tiltag kan tiltrække talenter, som ellers ikke ville melde sig til. Et band er også en gruppe, og det skal selvfølgelig være bands, som har en eller flere vokalister.

Bands skal ikke til precasting, men derimod uploade en video med sig selv i forbindelse med tilmelding. Bands vil modtage besked, hvis de er videre til audition, senest den 10. oktober 2018.

Læs meget mere om, hvordan du melder dig til ’X Factor’, og hvordan det foregår her.