Underholdning

Dansk Oscar-vinder skal lave nordiske film til Netflix

Den danske filmproducer har tidligere vundet to Oscar-statuetter. Danny Moloshok / Scanpix Denmark

Streaming-tjenesten fortsætter sin oprustning i Skandinavien.

Inden længe vil danske film med prædikatet 'en original Netflix-film' se dagens lys.

Den danske filmproducent Kim Magnusson har nemlig indgået en bindende aftale med den verdensførende streaming-tjeneste om at lave flere film fra de nordiske lande. Det skriver det amerikanske brancheblad Variety.

Filmene vil blive produceret på de lokale sprog, men bliver udgivet til et globalt publikum på Netflix' platform.

- Netflix er en fantastisk måde at finansiere nordiske film på, og det vil give mulighed for, at store filmskabere og lokale talenter kan udvikle sig, og at store skandinaviske historier bliver vist rundt i hele verden, siger Kim Magnusson til Variety.

Produceren er en velkendt herre i det danske filmmiljø, hvor han blandt andet har været nomineret til en Oscar-statuette for bedste kortfilm seks gange. I to tilfælde har han kunne tage hjem som vinder med filmene 'Valgaften' og 'Helium'.

Udover det er han manden bag film som 'Pusher', 'Blinkende Lygter' og ’Adams æbler’.

Netflix' direktør for opkøb af indhold, Ian Bricke, er tilfreds med den øgede involvering i nordisk-produceret indhold og at have fået Kim Magnusson med på holdet.

- Skandinavien har en stærk historik i at fortælle gode historier, og vi er glade for, at Kim er ombord til at hjælpe med at opdage og producere gode lokale projekter til vores globale publikum, siger Ian Bricke ifølge Variety.

Hurtigere finansiering

Kim Magnusson ser frem til, at Netflix vælger at satse på ikke-engelsksprogede film - et marked som de store Hollywood-producenter i høj grad har trukket sig tilbage fra, mener danskeren.

- Med Netflix har du adgang til et globalt publikum. Det er det mest spændende ved det her projekt, siger Kim Magnusson til Variety.

Samtidig glæder han sig over muligheden for hurtigere at få blandt andet danske film sat i søen.

- Vi behøver ikke længere sidde og vente på de forskellige filminstitutter i Norden eller de forskellige offentlige tv-stationer for at få vores film finansieret. Så for uafhængige producenter kan det her kun være en fordel, siger han til branchebladet.

For første gang nogensinde har Netflix lavet en dansk serie, og den får premiere i næste uge.

Netflix-projekterne i de nordiske lande kommer til at få budgetter som ligner de film, der allerede bliver lavet i regionen, hvilket er fra to til seks millioner dollars – svarende til mellem 12 og 37 millioner kroner.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange nordiske filmprojekter aftalen kommer til at indeholde, men allerede i juni og juli vil Kim Magnusson begynde at pitche ideer til Netflix, som man allerede kan starte den tidlige produktion af i efteråret 2018.

Et af de første projekter bliver dog en kommende Netflix-film om den danske entertainer Victor Borge, skriver Variety.

Udvidelse af nordisk indhold

Den nye aftale er endnu et skridt på vejen mod blandt andet mere dansksprogede indhold på Netflix.

I starten af maj havde streamingtjenesten premiere på serien 'The Rain', som er den første danske serie nogensinde, Netflix selv har finansieret.

I serien har en brutal virus har udslettet det meste af den skandinaviske befolkning, og en gruppe unge kæmper sammen for at overleve.

’The Rain’ har en lang række danske skuespillere på rollelisten, og den foregår på dansk, men serien bliver lanceret på hele Netflix - altså i hele verden.

I april kunne Netflix offentliggøre, at de havde ramt 125 millioner betalende abonnenter over hele verden, og at man sidste år omsatte for 70 milliarder kroner.