Underholdning

Von Trier tilbage i Cannes - skaber han endnu en gang ballade?

Den danske instruktør har mandag aften verdenspremiere og gallavisning på sin nyeste film 'The House that Jack Built'.

Han har været der 10 gange før, og en enkelt gang har han kunnet tage hovedprisen, Den Gyldne Palme, med hjem.

Alligevel er filmfestivalen i Cannes helt specielt for Lars von Trier i år. Han har nemlig ikke været inviteret siden 2011.

- Jeg forstår Hitler, sagde han dengang på et pressemøde, efter at hans film 'Melancholia' var blevet vist.

Ifølge Lars von Trier var ordene ment som en spøg, men konsekvenserne var alt andet end sjove.

Den danske instruktør blev stemplet som "persona non grata" og smidt ud af filmfestivalen. Samtidig fik han en sigtelse fra fransk politi, der kunne have givet ham op til fem års fængsel.

Men efter syv år er Lars von Trier nu tilbage i det sydfranske.

- Hvis dagen i dag var en film, ville den nok hedde 'The Return of Lars von Trier', siger TV 2s reporter Ole Kolster, som er i Cannes for at dække filmfestivalen.

- Lars von Trier elsker Cannes. Det er stedet, hvor han flere gange har sat dagsordenen med sine film og skabt masser af debat, siger han.

Vil han provokere kvindebevægelsen?

Blandt andet med filmen 'Antichrist' fra 2009 trak Lars von Trier mange overskrifter i Cannes, og spørgsmålet er, om han endnu en gang vil skabe ballade på rivieraen.

Han er i år ankommet med filmen 'The House that Jack Built', hvor skuespilleren Matt Dillon i rollen som seriemorderen Jack tager livet af flere kvinder. Han betragter hvert et mord som et kunstværk, og i løbet af filmen ser han tilbage på sit 12 år lange virke.

Selvom der ikke er sluppet meget information ud om Lars von Triers nye film, er der allerede før verdenspremieren og gallavisningen i Cannes mandag aften meget opmærksomhed omkring 'The House that Jack Built'.

- Filmen handler om en seriemorder, der slår kvinder ihjel og kalder det kunst, og man kan forvente, at det vil blive diskuteret i forhold til hele #MeToo-bevægelsen, siger Jacob Ludvigsen, som er filmredaktør på Soundvenue, til TV 2.

Ifølge ham er Lars von Triers film, den som alle i Cannes snakker om. Folk forventer at blive provokeret. Han er sikker på, at filmen på en eller anden måde kommer til at skabe en masse debat.

- Jeg tror på, at der kommer til at være nogle referencer til nazismen, men hvordan det vil blive brugt, det ved jeg ikke, siger Jacob Ludvigsen, der befinder sig i Cannes under filmfestivalen.

Filmen kredser om en seriemorder. Video: Nina Brorson

Ikke helt inde i varmen

Den store opmærksomhed sker på trods af, at 'The House that Jack Built' ikke er med i kampen om den helt store pris ved filmfestivalen.

For selvom Lars von Trier er inviteret tilbage ind i det fine selskab, har hans deltagelse visse forbehold.

- Man er i gang med forsoning. Han er med i den officielle konkurrence, men uden mulighed for at vinde Den Gyldne Palme. Han skal lige ses an, og så får han måske en chance med sin næste film, siger Ole Kolster.

Der er pressevisning på den nye film tirsdag morgen, men efterfølgende deltager Lars von Trier ikke i en stor presseseance, hvor hele verden kigger med - muligvis belært af, hvad der skete sidste gang, han var til stede ved filmfestivalen.

Tilbageblik på Lars von Triers pressemøde i Cannes 2011.

Ved mandagens præsentation af 'The house that Jack built' i Cannes var det heller ikke tilladt at filme men kun at tage billeder.

Her blev Lars von Trier blandt andet fotograferet sammen med den danske skuespillerinde Sofie Gråbøl, som også medvirker i filmen.

- Der bliver passet på ham, han skal ikke gentage sin fejl fra 2011. Det var kun stillfotografer, der havde adgang, ikke journalister og kamerafolk, siger Ole Kolster.

Lars von Triers største skandaler

 1. 1991: Fornærmede juryformand

  Lars von Trier har gennem tiden været genstand for en hel del kritik, ikke for hans film, men for hans opførsel til blandt andet pressemøder og prisuddelinger.

  Det skete blandt andet, efter at han ved Filmfestivalen i Cannes i 1991 var blevet tildelt tre forskellige priser for filmen ’Europa’.

  Her omtalte han den daværende juryformand, Roman Polanski, der kun måler 165 centimeter, som "dværgen", og det vakte stor forargelse.

  - Det er nedsættende at sige sådan om en lille mand, så det var en skandale. Men verden overså, at det er noget, Polanski kalder sig selv. Trier kan godt være lidt indforstået i sine kommentarer, lyder det fra lektor emeritus Peter Schepelern. 

 2. 2017: Me Too-anklager fra Björk

  I kølvandet på #Metoo-kampagnen i 2017 tog sangerinden Björk bladet fra munden i et Facebook-opslag.

  Her skriver hun, at hun er blevet udsat for sexchikane fra en unavngiven dansk instruktør. Det er dog rimelig klart, at der er tale om Lars von Trier og hans film ’Dancer in the Dark’, der udkom i 2000, og som Björk spillede hovedrollen i. Han er nemlig den eneste danske instruktør, Björk har arbejdet sammen med.

  - Jeg blev klar over, at det er en universal ting, at en instruktør kan berøre og chikanere sin skuespillerinde forgodtbefindende, og at filmindustrien tillader det, skriver Björk blandt andet i sit opslag.

  Lars von Trier indrømmer, at han havde et problematisk samarbejde med sangerinden, men han afviser blankt hendes beskyldninger.

  - Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det, har Lars von Trier tidligere sagt til Jyllands-Posten.

 3. 2011: Nazikommentar

  - Jeg forstår Hitler.

  Sådan sagde Lars von Trier under et pressemøde om filmen 'Melancholia' på Filmfestivalen i Cannes i 2011.

  Selv om han senere samme dag trak sine udtalelser tilbage, førte det til en stor skandale. En overgang var han ikke velkommen ved den sydfranske festival.

  - Trier har været vant til at være den frække slagfærdige person i en dansk kontekst, der kunne sige frække og vittige ting på sin egen måde, men det kan man ikke bare sådan sige internationalt. Den udtalelse er stadig et issue for ham. Det er en bagage, han har, siger Peter Schepelern.

  I 2018 er Lars von Trier dog igen inviteret til Filmfestivalen i Cannes med filmen ’The House That Jack Built’, som vises uden for hovedkonkurrencen.