Von Trier tilbage i Cannes - skaber han endnu en gang ballade?

Den danske instrukt√łr har mandag aften verdenspremiere og gallavisning p√• sin nyeste film 'The House that Jack Built'.

Han har v√¶ret der 10 gange f√łr, og en enkelt gang har han kunnet tage hovedprisen, Den Gyldne Palme,¬†med hjem.

Alligevel er filmfestivalen i Cannes helt specielt for Lars von Trier i år. Han har nemlig ikke været inviteret siden 2011.

- Jeg forst√•r Hitler, sagde han dengang p√• et¬†pressem√łde, efter at¬†hans¬†film 'Melancholia' var blevet vist.

If√łlge Lars von Trier var ordene¬†ment som en sp√łg, men konsekvenserne var alt andet end sjove.

Den danske instrukt√łr blev stemplet som "persona non grata" og smidt ud af filmfestivalen.¬†Samtidig fik han¬†en sigtelse fra fransk politi, der kunne have givet ham op til fem √•rs¬†f√¶ngsel.

Men efter syv år er Lars von Trier nu tilbage i det sydfranske.

- Hvis dagen i dag var en film, ville den nok hedde 'The Return of Lars von Trier', siger TV 2s reporter Ole Kolster, som er i Cannes for at dække filmfestivalen.

- Lars von Trier elsker Cannes. Det er stedet, hvor han flere gange har sat dagsordenen med sine film og skabt masser af debat, siger han.

Lars von Trier officielt tilbage i Cannes under mandagens fotoseance. Her sammen med danske Sofie Gr√•b√łl.
Lars von Trier officielt tilbage i Cannes under mandagens fotoseance. Her sammen med danske Sofie Gr√•b√łl. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix

Vil han provokere kvindebevægelsen?

Blandt andet med filmen 'Antichrist' fra 2009 trak Lars von Trier mange overskrifter i Cannes, og sp√łrgsm√•let er, om han endnu en gang vil skabe ballade p√• rivieraen.

Han er i √•r ankommet med filmen¬†'The House that Jack Built', hvor skuespilleren¬†Matt Dillon i rollen som seriemorderen Jack tager livet af flere kvinder. Han betragter hvert et mord som et kunstv√¶rk, og¬†i¬†l√łbet af filmen ser han tilbage p√• sit 12 √•r lange virke.

Selvom der ikke er sluppet meget¬†information ud om Lars von Triers¬†nye film, er der allerede f√łr verdenspremieren¬†og gallavisningen i Cannes mandag aften meget¬†opm√¶rksomhed omkring 'The House that Jack Built'.

- Filmen handler om en seriemorder, der sl√•r kvinder ihjel og kalder det kunst, og man kan forvente, at det vil blive diskuteret i forhold til hele¬†#MeToo-bev√¶gelsen, siger Jacob Ludvigsen, som er¬†filmredakt√łr p√•¬†Soundvenue, til TV 2.

If√łlge ham er Lars von Triers film, den som alle i Cannes snakker om.¬†Folk forventer at blive provokeret.¬†Han¬†er sikker p√•, at filmen p√• en eller anden m√•de kommer til at skabe en masse debat.

- Jeg tror på, at der kommer til at være nogle referencer til nazismen, men hvordan det vil blive brugt, det ved jeg ikke, siger Jacob Ludvigsen, der befinder sig i Cannes under filmfestivalen.

Ikke helt inde i varmen

Den store opmærksomhed sker på trods af, at 'The House that Jack Built' ikke er med i kampen om den helt store pris ved filmfestivalen.

For selvom Lars von Trier er inviteret tilbage ind i det fine selskab, har hans deltagelse visse forbehold.

TIl Berlinaden i 2014 bar Lars von Trier en t-shirt med skriften "persona non grata" og filmfestivalen i Cannes' officielle logo. Det var en hilsen til festivalen, som udelukkede ham fra at deltage.
TIl Berlinaden i 2014 bar Lars von Trier en t-shirt med skriften "persona non grata" og filmfestivalen i Cannes' officielle logo. Det var en hilsen til festivalen, som udelukkede ham fra at deltage. Foto: Tobias Schwarz / Ritzau Scanpix

- Man er i gang med forsoning. Han er med i den officielle konkurrence, men uden mulighed for at vinde Den Gyldne Palme. Han skal lige ses an, og så får han måske en chance med sin næste film, siger Ole Kolster.

Der er pressevisning p√• den nye film tirsdag morgen, men efterf√łlgende deltager Lars von Trier ikke i en stor presseseance, hvor hele verden kigger med - muligvis bel√¶rt af, hvad der skete sidste gang, han var til stede ved filmfestivalen.

Ved mandagens præsentation af 'The house that Jack built' i Cannes var det heller ikke tilladt at filme men kun at tage billeder.

Her blev Lars von Trier¬†blandt andet fotograferet sammen med den danske skuespillerinde Sofie Gr√•b√łl, som ogs√• medvirker i filmen.

- Der bliver passet på ham, han skal ikke gentage sin fejl fra 2011. Det var kun stillfotografer, der havde adgang, ikke journalister og kamerafolk, siger Ole Kolster.

Lars von Triers st√łrste skandaler

1991: Fornærmede juryformand

En uf√łlsom kommentar til Roman Polanskis h√łjde drev Lars von Trier ud i et uvejr. Her ses den knapt s√• h√łje instrukt√łr i selskab med den franske skuespillerinde Eva Green. Foto: Loic Venance / Scanpix Denmark
Lars von Trier har gennem tiden været genstand for en hel del kritik, ikke for hans film, men for hans opførsel til blandt andet pressemøder og prisuddelinger.
Det skete blandt andet, efter at han ved Filmfestivalen i Cannes i 1991 var blevet tildelt tre forskellige priser for filmen ’Europa’.
Her omtalte han den daværende juryformand, Roman Polanski, der kun måler 165 centimeter, som "dværgen", og det vakte stor forargelse.
- Det er nedsættende at sige sådan om en lille mand, så det var en skandale. Men verden overså, at det er noget, Polanski kalder sig selv. Trier kan godt være lidt indforstået i sine kommentarer, lyder det fra lektor emeritus Peter Schepelern. 

2017: Me Too-anklager fra Björk

Lars von Trier og Björk sammen ved festivalen i Cannes i 2000. De vandt begge en guldpalme for deres præstationer i forbindelse med 'Dancer in the Dark'. Foto: Pascal Guyot / Scanpix Denmark
I kølvandet på #Metoo-kampagnen i 2017 tog sangerinden Björk bladet fra munden i et Facebook-opslag.
Her skriver hun, at hun er blevet udsat for sexchikane fra en unavngiven dansk instruktør. Det er dog rimelig klart, at der er tale om Lars von Trier og hans film ’Dancer in the Dark’, der udkom i 2000, og som Björk spillede hovedrollen i. Han er nemlig den eneste danske instruktør, Björk har arbejdet sammen med.
- Jeg blev klar over, at det er en universal ting, at en instruktør kan berøre og chikanere sin skuespillerinde forgodtbefindende, og at filmindustrien tillader det, skriver Björk blandt andet i sit opslag.
Lars von Trier indrømmer, at han havde et problematisk samarbejde med sangerinden, men han afviser blankt hendes beskyldninger.
- Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det, har Lars von Trier tidligere sagt til Jyllands-Posten.

2011: Nazikommentar

- Jeg forstår Hitler.
Sådan sagde Lars von Trier under et pressemøde om filmen 'Melancholia' på Filmfestivalen i Cannes i 2011.
Selv om han senere samme dag trak sine udtalelser tilbage, førte det til en stor skandale. En overgang var han ikke velkommen ved den sydfranske festival.
- Trier har været vant til at være den frække slagfærdige person i en dansk kontekst, der kunne sige frække og vittige ting på sin egen måde, men det kan man ikke bare sådan sige internationalt. Den udtalelse er stadig et issue for ham. Det er en bagage, han har, siger Peter Schepelern.
I 2018 er Lars von Trier dog igen inviteret til Filmfestivalen i Cannes med filmen ’The House That Jack Built’, som vises uden for hovedkonkurrencen.