Israel vinder Eurovision - Danmark slutter som nummer ni

Bookmakerne fik helt ret i deres forudsigelser.

Når Eurovision næste år finder sted, bliver det med Israel som værtsland.

Det står klart efter landets repræsentant, Netta Barzilai, i den store musikkonkurrence lørdag aften vandt med nummeret 'Toy'.

Danske Jonas Flodager Rasmussen, der stillede op med nummeret 'Higher Ground' for Danmark, sluttede som nummer ni i showet med 226 point.

Under kunstnernavnet Rasmussen gik det danske bidrag på scenen som nummer 15 ud af 26 finalister.

Ud over de 20 lande, der havde kvalificeret sig via semifinalerne tirsdag og torsdag, bestod finaleshowet også af de såkaldte 'big five'-lande - Spanien, Italien, England, Tyskland og Frankrig -, der alle var kvalificeret direkte til finalen.

Også Portugal var som værtsland for Eurovision 2018 garanteret en plads blandt de sidste 26 nationer.

En af favoritterne

Bookmakerne havde på forhånd udråbt Cypern, Israel og Irland, som de lande, man skulle regne med som vinder.

De sidste 10 års vindere af Eurovision

2018: Israel, Netta Barzilai, "Toy".

2017: Portugal, Salvador Sobral, "Amar Pelos Dois".

2016: Ukraine, Jamala, "1944".

2015: Sverige, Måns Zelmerlöv, "Heroes".

2014: Østrig, Conchita Wurst, "Rise Like a Phoenix".

2013: Danmark, Emmelie de Forest, "Only Teardrops".

2012: Sverige, Loreen, "Euphoria".

2011: Aserbajdsjan, Ell & Nikki, "Running Scared".

2010: Tyskland, Lena, "Satellite".

2009: Norge, Alexander Rybak, "Fairytale".

Pointafgivningen i Eurovision er delt op i to afdelinger, hvor stemmerne fra alle deltagerlandes fagjuryer bliver afgivet først.

Her var Østrig den store vinder med 271 point, mens Sverige var nummer to. Danmark lå herefter blot på en 20.-plads med 38 point.

Men da seernes point var uddelt, stod det klart, at der var uenighed mellem juryerne og seerstemmerne. 

Samlet set har Israel i år leveret det bedste bidrag til Eurovision for første gang i 20 år og for fjerde gang i alt.

- Det var fanfavoritten, der vandt. Inden finalen og semifinalerne løb Israel også med sejren i en afstemning blandt 44 Melodi Grand Prix-fanklubber, siger formanden for den danske Melodi Grand Prix-fanklub, Johann Sørensen, til TV 2.

Cypern blev nummer to, mens Italien fik en tredjeplads.

Dansk bidrag tilfreds med placering

Den danske niendeplads er det bedste resultat siden 2014, hvor Basim også fik samme placering på hjemmebane i København.

Selvom det så sort ud for Rasmussen efter jurystemmerne, så ville seerne det altså anderledes og tildelte den danske viking 188 point, så Danmark strøg ind i top ti.

- For satan en rutsjetur, mand. Vi blev ikke prioriteret hos landenes jury, men dem der tæller er seerne, og alle dem ude i verden som har stemt på os, siger Rasmussen i en pressemeddelelse kort efter showet.

Blandt seerne var den danske sang den femte bedste af alle finaledeltagerne.

At det skulle blive til en plads i top ti, havde han hele tiden haft som mål.

- Det havde jeg selvfølgelig håbet på, men egentlig kun turde drømme om. Jeg var ret sikker på, at vi nok skulle få stemmer af seerne, men jeg havde ikke turde håbe på, at mine vikinger og jeg kunne komme op på en samlet niendeplads efter at have set juryens resultat, siger Rasmussen.

Sceneløber stjal opmærksomheden

Det meste dramatiske ved årets finaleshow var dog næsten ikke de musikalske optrædener, men en uforudset episode under det britiske bidrag til konkurrencen.

Her løb en tilskuer nemlig på scenen og afbrød Storbritanniens sangerinde SuRie midt i hendes optræden med nummeret 'Storm'.

Manden rev mikrofonen ud af hånden på sangerinden og nåede at råbe et kort budskab, inden han blev ført væk af sikkerhedsvagter.

Ifølge britiske The Mirror er sceneløberen en engelsk, politisk aktivist, der går under navnet 'Dr ACactivism', som er kendt for tidligere at have afbrudt store tv-shows. 

Mediet skriver, at han angiveligt råbte: "Til de nazistiske medier i Storbritannien, vi forlanger frihed".

I salen i Lissabon skabte episoden også lidt forvirring til at starte med.

- Min første tanke var, at det var en danser, der skulle på scenen og være en del af nummeret, men det kunne man hurtigt se, ikke var tilfældet, siger Johann Sørensen.

SuRie kom ikke noget til ved episoden og fortsatte hurtigt sin optræden. Hun blev efterfølgende tilbudt en ny optræden af arrangørerne, som i så fald ville blive som den sidste af alle deltagerlandene. Det tilbud blev der dog takket nej til, oplyser engelske BBC på Twitter.

- SuRie og hendes hold er meget stolte over hendes præstation og har sammen besluttet, at der absolut ikke er nogen grund til at udføre sangen igen.

Blandt publikum var der trods alt også begejstring for den britiske sang.

- Alle rejste sig og klappede hende igennem det sidste af nummeret, efter hun havde genfundet fatningen, siger Johann Sørensen, der var i salen under Eurovision-finalen.

Arrangørerne var hurtigt ude at undskylde.

- EBU beklager, at en sceneinvasion fandt sted under Storbritanniens optræde i finalen i Eurovision Song Contest i Lissabon i aften. Den ansvarlige er i øjeblikket i politiets varetægt, skriver EBU i pressemeddelelse.