Underholdning

Kinesisk tv-kanal forbydes at sende fra Eurovision-finale

Flere landes artister var ofre for censur i den første semifinale.

Hvis den kinesiske befolkningen får lyst til at se med fra finalen i Eurovision lørdag aften, må de kigge andre steder hen på hjemlandets tv-kanaler.

Hovedarrangørerne af sangkonkurrencen, European Broadcasting Union (EBU), har nemlig besluttet at boykotte den kinesiske rettighedshaver til showet.

Det er tv-selskabet Hunan TV, der har rettighederne til at vise Eurovision i Kina, hvor det vises på selskabets webtv-kanal Mango TV.

Boykotten sker som konsekvens af, at kineserne i den første semifinale manipulerede med showet, og de kinesiske seere blev ikke præsenteret for den samme udsendelse som resten af verden.

Mango TV viste kun 17 af de 19 deltagere, fordi de havde klippet både Albanien og Irland helt ud af showet. Samtidig blev dele af Schweiz' optræden censureret.

Derfor har webtv-kanalen med øjeblikkelig varsel mistet rettighederne til at sende Eurovision.

- Det er ikke foreneligt med EBU's værdier om universalitet og inkludering og vores stolte tradition for at fejre mangfoldighed gennem musik. Det er med beklagelse, at vi derfor øjeblikkeligt opsiger vores aftale med udbyderen, skriver EBU i en pressemeddelelse.

Alle deltagere ved Eurovision 2018

Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, Spanien, Portugal, Albanien, Tjekkiet, Litauen, Israel, Estland, Bulgarien, Østrig, Finland, Irland, Cypern, Serbien, Moldova, Ungarn, Ukraine, Sverige, Australien, Norge, Denmark, Slovenien og Holland.

Beslutningen blev truffet allerede tidligt torsdag aften, og derfor blev Mango TV også frataget rettighederne til at sende den anden semifinale, hvor Danmark deltog.

Tatoveringer og to mænd hånd-i-hånd

Årsagen til censuren af Albanien og Schweiz skyldes, at artisterne fra de to lande havde tydelige tatoveringer, hvilket er ulovligt at vise på tv i Kina.

For Irlands vedkommende var der en helt anden grund til, at deres bud på en vinder, Ryan O'Shaughnessy, ikke fik vist sin optræden på den kinesiske webtv-kanal.

I hans sceneshow ser man to mænd danse sammen, og den slags er også forbudt at vise i Kina.

Til BBC har Ryan O'Shaughnessy ytret, at han støtter beslutningen om et boykot af Mango TV.

- Lige fra starten har vi sagt, at kærlighed er kærlighed, det er ligegyldigt, om det er mellem to fyre, to piger eller en fyr og en pige, siger den irske sanger.

Under det schweiziske bidrag blev et regnbueflag, der symboliserer LGBT-fællesskabet, blandt publikum også sløret. 

Både Albanien og Irland gik videre fra semifinalen i tirsdags, og begge lande skal derfor på scenen igen lørdag aften ved den store Eurovision-finale.

Ifølge mediet Eurovoix har Mango TV efter beslutningen om EBU's boykot af den kinesiske webtv-kanal alligevel indsat Albaniens optræden i tirsdagens semifinale. Det er dog i en meget censureret version, så man ikke ser sangerens tatoveringer. Irlands optræden er stadig ikke en del af showet.