Kun få voksne klarede den ’umulige’ balancetest: 11-årig løste den uden problemer
90 mennesker fik afprøvet deres balanceevne og tålmodighed, da de skulle få to æg til at balancere på to pærer - men løsningen er faktisk ret simpel.
Det hvide guld, som salt blev kaldt i gamle dage, har utrolig mange funktioner.
Det kan bruges i madlavning, til at salte fortov, til pletfjerning, men det kan også bruges til at lave sjove eksperimenter.
Det oplevede 90 mennesker, da de fik en særlig opgave i forbindelse med TV 2-programmet ’Fuld plade’.
Her skulle de alle få to hele æg til at balancere på toppen af to elpærer. Det eneste hjælpemiddel de fik var en skål med salt.
Det var derfor både en øvelse i balance og i at tænke kreativt.
For mange af deltagere virkede opgaven fuldstændig umulig, for hvordan får man lige fire runde genstande til at balancere på hinanden?
Krystaller og sandslotte
Svaret er en rolig hånd og naturvidenskab.
Løsningen er nemlig at placere saltet mellem æg og elpærer, og det er der en særlig grund til.
- Hvis vi går ned på et mikroskopisk niveau, vil man kunne se, at saltkorn har en terningeformet struktur. Det betyder, at salt faktisk kan stable sig rigtig fint og stå stabilt, siger Henrik Helsgaun, som er udstillingsudvikler hos Experimentarium.
Han forklarer, at det er derfor, at nogen kan bygge sandskulpturer, mens andre ikke kan.
- Når man bygger med sand fra stranden, er der grænser for, hvor meget man kan bygge, inden det braser sammen. Det er, fordi strukturen på strandsandet er rundt og derfor ikke kan holde sig fast. Dem, der bygger sandskulpturer, bruger en anden slags sand, hvor strukturen er terningeformet - ligesom saltet, siger Henrik Helsgaun.
Han fortæller, at hvis man hældte sand på elpærerne, ville man sikkert få æggene til at stå lige så stabilt, som med saltet.
Fem børn regnede den ud
I testen kom der flere kreative bud fra de voksne.
Nogle forsøgte sig med at løsne pærerne fra holderne og placere dem i skålen med æggene, nogle stillede skålene oven på pærerne og lagde æggene oven på, og så var der Benni på 66 år, som formåede at balancere æggene helt uden tricks og hjælpemidler.
Ud af de 90 deltagere var det kun 22 voksne og fem børn, som kunne løse opgaven.
En af dem var Samuel på 11 år, som lynhurtigt formåede at få de to æg til at balancere.
- Børn klarer sig kontinuerligt bedre i disse udfordringer, fordi de ikke er bange for at prøve ting af. De har ikke lige så meget forudindtaget viden, som voksne har, om eksempelvis måder, man plejer at gøre tingene på, siger Nanna Inie, der forsker i kreativitet ved Center for Avanceret Visualisering og Interaktion på Aarhus Universitet.
Hun forklarer, at børn derfor er gode til at tænke umiddelbart. Det skyldes, at børns frontallapper ikke er så udviklede som voksnes.
I frontallapperne ligger menneskets kontrolcenter, og det er her, hjernen vil kunne stoppe én fra at sige en idé højt, hvis man er bange for at blive ilde bedømt.
Se 'Fuld plade' fredag den 11. maj klokken 20 på TV 2.
Læs mere om bingoplader, regler og præmier her