Kronprins Frederik 50

Mary om Kronprinsen: - Han har et stærkt behov for at komme væk

Et tv-hold har fulgt kronprins Frederik og hans familie gennem flere år.

Det kan være 160 kilometer på langrendsski i verdens hårdeste skiløb eller den barske uddannelse til frømand.

Kronprins Frederik er kendt for at være eventyrlysten og for at udfordre sig selv. Det er der en god grund til, mener både hans hustru og en royal ekspert.

I den nye dokumentar 'Min vej - kronprins Frederik 50 år' har et filmhold fulgt Kronprinsen og hans familie på nært hold siden september 2015 og frem til udgangen af 2017.

I dokumentaren fortæller kronprinsesse Mary om sin ægtefælles trang til indimellem at lægge de royale pligter på hylden.

- Han har et stærkt behov for at komme væk, være sin egen, bare være Frederik sammen med sine venner, siger Kronprinsessen. 

Ikke fået noget givet

Det er især de fysiske udfoldelser, der trækker, og som et tilbagevendende tema kaster Kronprinsen sig ud i løb, men også skisport og sejlads.

- Glæden ved at være udenfor, mærke sig selv og bruge sig selv. Den er blevet opbygget gennem det at dyrke sport for mig, forklarer kronprins Frederik.

Han vil for alt i verden ikke være set, som om han har fået noget givet

Kronprinsesse Mary

Hans hustru har et bud på, hvad det er, der driver ham.

- Han har et behov for at kaste sig ud i noget ekstremt og at være på lige fod, hvor man bare er det menneske, man er, med de evner og færdigheder man har, siger Mary og bemærker også:

- Han vil for alt i verden ikke være set, som om han har fået noget givet.

Et naturligt behov

Det er ikke enestående, at Kronprinsen har brug for et frirum eller vil anerkendes for noget andet, mener kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

- Man kan pege på adskillige eksempler hos de kongelige, på at de har et psykologisk, naturligt behov for at blive værdsat for noget, de gør selv, og ikke noget, de har fået forærende, fordi de tilfældigvis er kongelige.

Dronningen har eksempelvis en stor interesse for kunst, mens prins Henrik blandt andet skabte skulpturer.

- Kronprins Frederiks arena, der, hvor han kan vise det, han selv præsterer, det er sport. Simpelthen, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

En drift i ham

Kronprins Frederik træder også ud af den officielle rolle med ikke-sportslige oplevelser. Det fortalte han om i portrætbogen 'Under Bjælken', der udkom sidste år.

Iklædt en blomstret kilt og en guldvest deltog han eksempelvis i 2014 i den både berømte og berygtede festival Burning Man i Nevada Ørkenen. Her kunne han få stillet sin nysgerrighed, teste grænserne for sin egen rummelighed og samtidig være helt anonym.

- Burning Man gav mig et frihedsrum af en helt særlig grad. Ikke fordi jeg nødvendigvis skal langt ud i en stor ørken for at finde friheden blandt ligesindede, men fordi man i det tidsrum, inden for de rammer, er så fri, som noget menneske kan blive. Du kan slå dig løs, som du vil, på den festival, forklarede Kronprinsen i bogen.

'Under Bjælken'-forfatteren Jens Andersen mener, at det er noget, som Frederik har fået med sig fra sin far, prins Henrik.

- Det er faktisk en drift i ham, det dér med at træde uden for rollen. Det er noget, jeg føler mig ret sikker på, at han har arvet fra sin far. Det her med at gøre det overraskende, improvisere og pludselig være et sted, man ikke skulle regne med, fortalte Jens Andersen i december.

Et støttehold derhjemme

I dokumentaren 'Min vej' viser kronprinsesse Mary forståelse for sin ægtefælles behov.

- Det er enormt vigtigt, at man udforsker det, som interesserer én selv, vokser og udfolder sig hver for sig. Så når man er sammen, bliver det endnu bedre, siger hun.

Samtidig fortæller Kronprinsen  i dokumentaren, at han befinder sig et godt sted i livet - også med sin rolle som landets kommende regent.

- At skulle blive konge en dag er at bygge erfaringsgrundlag op og livserfaring, som jeg synes, jeg har rigtig godt fat i nu, og som jeg er meget tilfreds med. I høj grad takket være min hustru, min familie, mine børn. Du ved, at du har et fantastisk støttehold derhjemme, som vil dig det godt, og som bakker dig op på alle mulige måder.

Dokumentaren 'Min vej - kronprins Frederik 50 år' vises søndag den 20. maj klokken 20 på TV 2.