Kronprins Frederik 50

Kronprins Frederik til sin søn om fremtiden: - Det er ikke noget at frygte

Kronprinsen vil sikre sig, at sønnen Christian ikke føler samme uvished, som han selv gjorde under sin opvækst.

Kronprins Frederik prikker venligt sin søn på ryggen. De befinder sig i en lystbådehavn i Dragør, og sønnen er i færd med at skrive en autograf til en forbipasserende.

- Christian, du skal ikke gøre det hver gang.

Det er én af scenerne i dokumentaren 'Min vej - kronprins Frederik 50 år', hvor man blandt andet ser Kronprinsen guide sin førstefødte søn i stort og småt.

Her gør Frederik det også klart, at han er bevidst om at ruste sin ældste søn til en fremtid, der gjorde ham ængstelig, da han var ung. At skulle gå fra prins til kronprins til konge.

- Så mit liv blive slukket

Tanken om det, der ventede forude, blev dengang til en frygt. Det fortæller han om i dokumentaren.

- Der var en usikkerhed på, hvordan jeg skulle gribe det an. Dengang lå det langt henne i fremtiden, alligevel synes jeg ikke, jeg var helt færdig med de punkter, jeg havde sat mig for som ung mand, at jeg ville nå, siger han.

Følelsen af usikkerhed kom især til udtryk på Kronprinsens 18-årsfødselsdag.

- Jeg så mit liv blive slukket, og at jeg pludselig skulle til at opføre mig som en fuldblodsvoksen. Det var meget ubehageligt. Samtidig var der ikke så mange, der kunne fortælle mig, hvad det egentlig gik ud på.

Dronningen medvirker også i dokumentaren. Her anerkender hun, at det var svært for sin dengang unge søn at forstå, hvad hans rolle var, og hvad der skulle ske i fremtiden.

- Jeg tror egentlig aldrig, at jeg virkelig satte mig ned og forklarede det. Men det kom lidt hen ad vejen, og man snakkede lidt om det her og der. Jeg var nok ikke så præcis i min meddelelse til ham om det, siger dronning Margrethe.

'Min vej - kronprins Frederik 50 år'

Produceret af Jacob Jørgensen, Mads Jørgensen og Henrik Lundø fra JJ Film. 

Filmholdet har fulgt kronprinsfamilien fra september 2015 og frem til udgangen af 2017.

'Min vej - kronprins Frederik 50 år' er produceret i samarbejde med TV 2 og vises søndag klokken 20. 

Mere frygt end behageligt

Kronprins Frederik fyldte 50 år 26. maj i år, og han har gennem årene været igennem en personlig udvikling, der har ændret hans syn på fremtiden.

Det skyldes blandt andet den fysisk hårde uddannelse til frømand, men også da han fandt hustruen Mary og fik sin egen familie. Derudover har han fået erfaringer som royal repræsentant og ved at betragte, hvordan hans mor har håndteret opgaven som monark.

Derfor føler han, at han er et andet sted i dag.

- Visheden om det, der ligger foran mig, har jeg det fint med. Jeg ser frem til det og frygter det ikke, siger han.

Kronprins Frederik vil heller ikke lægge skjul på fremtiden overfor sine børn.

- Hvis Christian spurgte til sin fremtid efter mig, ville jeg svare ham rimelig lige ud af landevejen, hvad det vil sige at være en konge og en monark set med mine øjne uden at gøre for mange fiksfakserier ud af det.

Om fremtidsscenariet vil han sige:

- At det egentlig ikke er noget at frygte. Jeg kan selv huske, hvordan jeg havde det som knægt. Det endte med at blive lidt for meget en frygt end en behagelighed. Jeg vil ikke afmystificere det, men i hvert fald gøre det lettilgængeligt for en dreng på 10-12 år.

Dokumentaren 'Min vej - kronprins Frederik 50 år' blev vist i maj på TV 2 - se den på TV 2 PLAY.