Landmand giver advarsel til beboerne i 'Hjem til gården'

Ingen af dyrene på gården har lidt overlast af forsømmelserne.

Egentlig skulle landmand Philip Dam Hansen tjekke, om beboerne i ’Hjem til gården’ havde udført deres ugeopgave.

Men landmanden gjorde en anden opdagelse, da han besøgte gården i Maribo.

Det blev to af gårdens dyr, der stjal hans opmærksomhed den dag, for hesten Annabel havde ikke adgang til mad og drikke, og grisenes stald var ikke foret med nok halm.

- Det vidner om dårlig prioritering og forståelse for dyrene. Det er mangel på ansvar, og derfor måtte jeg også reagere, siger han.

Han gav de otte tilbageværende beboere en ordentlig opsang - og en advarsel.

- Hvis jeg en anden gang ser, at dyrene ikke har det godt og ikke bliver passet, så består I ikke ugeopgaven. Det er det allervigtigste, understregede han.

Philip Dam Hansens kritik var kontant, men TV 2-redaktør Thomas Strøbech understreger, at ingen af dyrene har lidt overlast i forbindelse med programmerne.

- Vi holder naturligvis øje med, at ingen dyr mistrives i 'Hjem til gården'. Netop derfor går Philip ind og påtaler det, hvis han synes, beboerne har sløset lidt. Når det så er sagt, skal der ikke herske tvivl om, at dyrenes velbefindende har været en topprioritet for alle beboerne, så der har ikke været store konflikter i den forbindelse, siger han.

- Jeg står kraftedeme op før alle andre

Flere af gårdens beboere er ikke helt tilfredse med Philip Dam Hansens kritik, som de mener, er overdrevet.

- Han får det til at lyde som om, vi ikke passede dyrene ordentligt, og det var på ingen måde sandheden, siger 'Hjem til gården'-beboeren Ditte Rosenberg.

Ugens storbonde var Jannie Bager, og hun tog Philip Dam Hansens kritik særligt nært.

- Jeg står kraftedeme op før alle andre for at passe de dyr, siger Jannie Bager i programmet efter advarslen.

Som storbonde var det i sidste ende hendes ansvar, at gården fungerede upåklageligt.

Hvis jeg en anden gang ser, at dyrene ikke har det godt og ikke bliver passet, så består I ikke ugeopgaven

Philip Dam Hansen, landmand og mentor i 'Hjem til gården'

- Jeg har haft dyr hele mit liv, og jeg ved udmærket godt, hvordan man passer dyr. Så det går mig mere på, end om vi består ugeopgaven, siger Jannie Bager.

 

Hestens spand var væltet

Først havde Philip Dam Hansen tjekket hos hesten Annabel, der blandt andet hjalp deltagerne med at slæbe tømmer. 

- Hendes spand med drikkevand var væltet, så der kun var en lille sjat tilbage. Hun drak af spanden, så snart jeg rejste den op, siger Philip Dam Hansen.

- Hun drak jo, som om hun ikke havde fået vand i flere timer, siger han.

Hans skøn er, at spanden ikke var blevet fyldt op fra morgenstunden, og at hesten havde stået uden vand i omkring seks timer.

'Hjem til gården'

14 personer afprøver drømmen om ’det simple liv’, når de flytter ind på en primitiv gård, der hverken har elektricitet eller rindende vand.

I ti programmer skal de i fællesskab få en hverdag til at fungere med alt, hvad det indebærer, når man er selvforsynende. For at få adgang til mad skal de bestå ugeopgaven.

For hver uge mødes to beboere i tvekamp, og hver uge siger vi farvel til den beboer, der taber. Sidste beboer tilbage vinder 500.000 kroner til opfyldelse af en personlig drøm.

 Se ’Hjem til gården’ onsdag klokken 20.00.

Det mener Ditte Rosenberg støttet på af medbeboerne Jannie Bager og Maria Bøgelund dog ikke var tilfældet: 

- Vi havde fået stillet en spand til rådighed, men den blev hele tiden væltet af hesten. Hun havde jo fundet ud af, at hver gang hun væltede spanden med vand, så kom vi og hun fik opmærksomhed, siger Ditte Rosenberg. 

Hun understreger, at de gav hesten vand som minimum morgen, middag og aften.

Hestens vandspand var væltet, hvilket resulterede i en synligt tørstig hest.
Hestens vandspand var væltet, hvilket resulterede i en synligt tørstig hest. Foto: TV 2

Manglede strøelse hos grisene

Også forholdene hos gårdens grise var utilstrækkelige ifølge ’Hjem til gården’-mentoren Philip Dam Hansen.

- Har I været nede at kigge i grisehytten? Vil I gerne sove på jord? Det er det, I tilbyder grisene, sagde han til beboerne.

- Grisen dør jo ikke af det, heldigvis var det sommer, men var det vinter, så havde den ligget på iskold jord, siger han.

Han vurderer, at beboerne i flere dage havde glemt at fylde op med med strøelse.

- Det var faktisk værre end det med hesten. Der kan være gået flere dage, hvor de ikke har tænkt på at fylde op, og det bevidner om dovenskab og mangel på forståelse for pasningen, siger han.

Der var ikke lagt ny halm på gulvet hos grisene.
Der var ikke lagt ny halm på gulvet hos grisene. Foto: TV 2

Også her er beboerne uenige i kritikken. 

- Vi fyldte halm op hver dag, men grisen havde selv møffet det ud af hytten. Man kunne se det ligge ude foran, siger Ditte Rosenberg. 

Hun har selv haft grise - og købte efter programmerne faktisk de resterende grise fra 'Hjem til gården'.

- Jeg synes, han menneskeliggør grisenes behov. Det er et dyr – ikke et menneske, og det kan faktisk godt lide at ligge på jord, siger hun.

Philip er garant for dyrenes ve og vel

Det er Philip Dam Hansen, der har valgt dyrene til gården. Han har stået for at udvælge racer og få transporteret dyrene til gården på Lolland.

Udover at være mentor i ’Hjem til gården’ driver Philip Dam Hansen et professionelt landbrug med sin familie.
Udover at være mentor i ’Hjem til gården’ driver Philip Dam Hansen et professionelt landbrug med sin familie. Foto: TV 2 / TV 2

Han tjekkede op på dyrenes sundhedstilstand hver anden dag under optagelserne. 

- Når jeg gik en tur på gården, så holdt jeg øje med, at dyrene havde det godt. Jeg tjekkede, om de var syge, og om de blev passet godt nok. Var der den mindste tvivl, så kunne jeg kontakte en dyrlæge, siger han.

Han understreger, at der bliver sørget for, at dyrene bliver håndteret ordentligt.

- Beboerne skal vise et ansvar, men jeg gør meget ud af, at dyrene ikke må lide overlast. Pasningen må aldrig være på dyrenes bekostning, siger Philip Dam Hansen.

Se om kritikken af dyrene får konsekvenser for, om beboerne består ugeopgaven på TV 2 PLAY eller på TV 2 onsdag klokken 20.00.