Lis Sørensens sange har domineret i fire årtier - nu skal de have nyt liv i 'Toppen af poppen'

Lis Sørensen er et sted i sit liv, hvor hun siger ja til nye ting, fordi hun vil rystes ud af sin komfortzone.

Når ’Toppen af poppen’ åbner op for sin ottende sæson, er en af Danmarks helt store stemmer med på holdet.

Hendes kraftfulde, følsomme lyd har været her i mere end fire ĂĄrtier, og hendes bagkatalog tæller en lang række af sange, der bedst betegnes som en del af den danske kulturskat.

Et lille udpluk lyder ’Mine øjne de skal se’, ’Tæt pĂĄ ækvator’, ’Verden er i farver’, ’Indtil dig igen’ og ’Fuld af nattens stjerner’.

62-årige Lis Sørensen har arbejdet tæt sammen med Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Sebastian, der alle tre har deltaget i programmet. Nu er det så blevet hendes tur til at sætte sig ved bordet i ’Toppen af poppen’.

Og det er ikke første gang, Lis Sørensen er blevet spurgt.

- Jeg står her og smiler og kan næsten ikke holde op med at smile, fordi jeg er så spændt på det. Det er ikke, fordi jeg ikke har villet før nu. Det er simpelthen, fordi det ikke har passet ind tidligere. Enten har jeg været i gang med et album eller haft for mange jobs, siger hun.

Lis Sørensen

Født 28. maj 1955 i Brabrand.

Uddannet musikpædagog fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus

Fik sin debut som frontfigur i Shit & Chanel sammen med Anne Linnet.

Har siden været med i en række forskellige bands, bl.a. Anne Linnet Band og Cowgirls, mens hun også sang kor for eksempelvis Gnags, Gasolin og Sebastian.

Udgav sit første soloalbum, ’Himmelen ned pĂĄ jorden’, i 1983. Siden er det blevet til yderligere 15 samt bidrag til over 100 albums udgivet af kolleger eller som medlem af grupper.

Var gift med trommeslager Jan Sivertsen fra 1988 til 2017. Sammen har de sønnen Sylvester pĂĄ 26 ĂĄr. 

En lyst til at sige ja

Derudover er hun et sted i sit liv, hvor hun har lyst til at sige ja til ting, der giver nye input, forklarer hun.

Af samme grund laver hun en reunion med Sanne Salomonsen og Anne Linnet, når de dette forår tager på fælles turné med numrene fra deres tid sammen i Anne Linnet Band.

Sanne Salomonsen og Lis Sørensen fotograferet på scenen sammen i 1995. De dannede Anne Linnet Band sammen med Anne Linnet i 80'erne.
Sanne Salomonsen og Lis Sørensen fotograferet på scenen sammen i 1995. De dannede Anne Linnet Band sammen med Anne Linnet i 80'erne. Foto: Bent Midstrup / Scanpix Danmark

- Jeg tror, det kommer til at give meget til mit udtryk og til min måde at synge på, at jeg kaster mig ud i de her ting, siger Lis Sørensen, der med egne ord har ”passet sin egen have” i mange år.

Hendes seneste album – den 16. soloudgivelse – krævede nemlig lang tid at lave, forklarer hun.

- Jeg kunne mærke, at jeg skulle arbejde hårdt for at komme ind i processen, hvor jeg bare havde den der uforbeholdne glæde og lyst til at lave noget nyt, siger hun og fortsætter:

- Det kan jo godt være, fordi det er album nummer 17, jeg skal i gang med nu, at jeg har brug for at komme ud af min komfortzone og den måde, jeg plejer at gøre tingene på, siger hun.

I hvert fald er sangerinden nysgerrig og mener, det er ”fedt at splitte det hele ad" og møde nogen, der har de samme udfordringer med musikken som hende selv.

- Sangene er blevet en del af mit liv

Danmark mødte Lis Sørensen for første gang, da hun som 18-årig stod i front i kvindebandet Shit & Chanel sammen med Anne Linnet.

Den lyse, luftige stemme gjorde hende til en efterspurgt korsangerinde, og det betød, at hun hurtigt sang kor for både Gnags og Gasolin og senere blev en del af Sebastians band fra 1979 og 10 år frem. Her fik hun for alvor sit folkelige gennembrud i 1980, hvor hun som 25-årig for første gang sang ’Stille før storm’, som Sebastian skrev til hende.

Det bliver fuldstændig mindblowing. Jeg tror, jeg vil blive meget rørt over nogle af sangene

Lis Sørensen

Netop ’Stille før storm’ er den eneste af Lis Sørensens sange, der nogensinde er blevet fortolket af en anden kunstner, forklarer hun – og det skete faktisk i femte udgave af ’Toppen af poppen’, hvor Stine Bramsen hyldede Sebastian.

Derfor er de andre kunstneres fortolkninger noget af det, Lis Sørensen glæder sig mest til. Og selvom hun ikke aner, hvilke sange de seks andre deltagere kaster sig over, er hun sikker på, at hun kommer i det grådlabile hjørne, når det bliver hendes tur til at sidde for bordenden i programmet.

Lis Sørensen har med egne ord har haft to vigtige mennesker i sit musikalske liv: Anne Linnet og Sebastian, som hun her er fotograferet sammen med i 1996.
Lis Sørensen har med egne ord har haft to vigtige mennesker i sit musikalske liv: Anne Linnet og Sebastian, som hun her er fotograferet sammen med i 1996. Foto: Jakob Dall / Scanpix Danmark

- Det bliver fuldstændig mindblowing. Jeg tror, jeg vil blive meget rørt over nogle af sangene. Mange af dem har et meget stærkt følelsesmæssigt afsæt for mig. Enten da de blev lavet, da jeg indspillede dem, eller fordi jeg tænker på, hvad de er blevet til, siger hun.

- De er på en eller anden måde blevet en del af mit liv, også fordi jeg synger mange af sangene stadigvæk. Så det glæder jeg mig helt vanvittigt til, forklarer hun.

Andre deltageres barndomsidol

Pernille Rosendahl, der også er blevet afsløret som en af deltagerne i den kommende sæson af 'Toppen af poppen', har allerede tilkendegivet, at Lis Sørensen var en stor grund til, at hun sagde ja til at medvirke.

For mig er hun et ikon. Jeg har været kæmpe fan af hende, siden jeg var en lille pige

Pernille Rosendahl

- For mig er hun et ikon. Jeg har været kæmpe fan af hende, siden jeg var en lille pige. Jeg kunne ikke modstå tilbuddet om at møde hende og slet ikke under de her omstændigheder, hvor man udveksler det musikalske, fortæller Pernille Rosendahl.

Lis Sørensen kalder selv holdet "meget interessant" - og hun har netop lagt sidste hånd på de andre kunstneres sange.

- Jeg har valgt de sange, som jeg synes er så kanongodt skruet sammen og fremført på en måde, så de er blevet hængende hos mig. Det har været som at gå ind og pille ved noget arvesølv, hvor man måske i virkeligheden tænker: "Ej, det her skulle jeg have holdt nallerne fra", griner hun, men tilføjer, at hun dog er blevet godt tilfreds med resultatet.

- Jeg blev færdig i nat, og jeg glæder mig vildt meget til at synge sangene for de andre.

’Toppen af poppen’ 2018 bliver sendt på TV 2 i efteråret.