Søren Sko lagde Danmark ned i 90'erne – nu skal hans sange fortolkes for første gang

Sangeren Søren Sko kan takke en tidligere ’Toppen af poppen’-deltager for sin musikalske karriere. Nu skal han selv være med i programmet.

Søren Sko var med duoen Sko/Torp med til at definere lyden af Danmark i de tidlige 1990'ere.

Med sin genkendelige stemme – og musikalske makker Palle Torp – toppede han hitlisterne. Størst var hittet 'On a long, lonely night', der solgte mere end 200.000 eksemplarer og er et af de bedst sælgende danske debutalbums nogensinde.

Siden fulgte Søren Sko op med andre projekter.

Nu kan den erfarne musikers omfattende bagkatalog af sange få nyt liv. Dem tager han nemlig med, når han og en række andre danske musikere skal fortolke hinandens sange i ’Toppen af poppen’ 2018.

- Jeg glæder mig allermest til at blive fortolket af de andre. Jeg har aldrig hørt andres versioner af mine sange, siger Søren Sko.

Indtil videre er Søren Sko sammen med sangerinde Pernille Rosendahl de offentliggjorte navne i den nye sæson. Yderligere fem musikere mangler at blive afsløret.

- Men jeg ved jo, hvem de andre er, og nogle af dem er stilistisk lidt langt væk fra mig og min musik, så det bliver rigtig spændende at høre deres versioner, siger Søren Sko og tilføjer:

- Der, hvor man altid bliver lidt blown, er, når der starter en sang, der kommer et helt andet sted fra end den originale.

I videoen øverst kan du se tre af Søren Skos største hits.

Søren Sko

 • 55 år
 • Fra Hammel ved Aarhus - bor i dag i København
 • Født Søren Svenninggaard, men fik tilnavnet Sko, fordi faren havde en skoforretning.
 • Har udgivet seks studiealbums med Sko/Torp.
 • Har udgivet seks studiealbums i eget navn.
 • Har modtaget tre danske grammys: Årets nye danske navn (Sko/Torp i 1991), Årets danske sanger (1991) og Årets danske sanger (1998).
 • Var i 2002 dommer i 'Popstars' på TV 2.
 • Forlovet med yogainstruktør Malene Bak Frederiksen.

Faktisk kan Søren Sko takke en tidligere ’Toppen af poppen’-deltager for, at hans karriere blev skudt i gang.

Ingen ringere end Sanne Salomonsen, der deltog i 'Toppen af poppen' i 2012.

Hun sparkede nemlig døren ind hos pladeselskabet for den ellers ukendte duo Sko/Torp, da debutalbummet ’On a long, lonely night’ skulle udgives.

Rockmama reddede Palle og Søren

I 1989 havde Søren Sko dannet Sko/Torp med guitaristen Palle Torp. Duoen var klar med et færdigt debutalbum, men pladeselskabets chef var tilbageholdende.

Sangene skulle laves helt om, så de blev sunget på dansk, for det var mere oppe i tiden, mente man fra pladeselskabets side.

- På det her tidspunkt sang jeg kor hos Sanne (Salomonsen, red.), så vi var allerede en form for bonkammerater, fortæller Søren Sko.

Sanne Salomonsen kendte til Søren Skos karakteristiske stemme – og det, sammenholdt med at hendes daværende mand Mats Ronander havde været med til at producere duoens engelsksprogede debutalbum, gjorde udslaget.

Der, hvor man altid bliver lidt blown, er, når der starter en sang, der kommer et helt andet sted fra end den originale

Søren Sko

Sanne Salomonsen ville ikke acceptere, at duoens album skulle laves om til et dansksproget.

- Så vi mødtes alle tre, og Sanne tog med ind hos pladeselskabet, husker Søren Sko.

Med en rockdiva, der på dette tidspunkt sad tungt på hitlisterne, fik de overtalt pladeselskabets chef, der udsendte ’On a long, lonely night’ på engelsk. Det fortrød pladeselskabet nok ikke.

’On a long, lonely night’ solgte mere end 200.000 plader og indkasserede duoen to danske grammys.

Sidenhen har Søren Sko og Sanne Salomonsen arbejdet sammen flere gange – og Sko/Torp har været med hende på turné.

Sko/Torp gik fra hinanden i 1997 med fire studiealbums i bagagen, men de to musikalske legekammerater fandt sammen igen i 2004. De har udgivet yderligere to albums og er i særdeleshed kendt for at turnere det danske land rundt.

Alene i 2018 har duoen allerede spillet 14 koncerter – flere af dem udsolgte.

Har fortolket Elton John

I ’Toppen af poppen’ skal Søren Sko forsøge at give andres numre et nyt liv.

Det er ikke ukendt land for sangeren, der i flere af sine soloprojekter har fortolket andres musik.

John Lennon, Lionel Richie og Elton John er bare et par af de koryfæer, som har været under Søren Skos behandling. Netop nu er han aktuel med en hyldestplade til musikeren Nat King Cole sammen med Benjamin Koppel.

- Jeg prøver så vidt muligt at lave det til mit helt eget hver gang. Jeg bygger sangen op af små klodser – ligesom når man skriver sine egne sange. Først tonearten, og dernæst har man nogle referencer, man trækker på. Lige pludselig, så er den der, siger han.

Han ser frem til at prøve kræfter med de andre deltageres sange.

- Det bliver en mindblowing uge. Jeg forventer en stor menneskelig og musikalsk oplevelse med grin og tårer og musik.

- Det er jo et program, der viser os kunstnere fra en mere personlig og ”dagligdags” side, og det giver plads til historierne bag musikken. De historier, som man måske ellers ikke ville have fortalt, siger den 54-årige Søren Sko.

Hvilke historier, denne sæson af 'Toppen af poppen' kommer til at handle om, må seerne vente med at finde ud af.

'Toppen af poppen' bliver sendt på TV 2 til efteråret - læs mere om alle deltagerne lige her. 

Store øjeblikke i 'Toppen af poppen'

 1. Mads Langer synger 'Overgi'r mig langsomt'

  Mads Langers version af Sanne Salomonsens 'Overgi’r mig langsomt' tangerer til at være et af de største ’Toppen af poppen’-øjeblikke nogensinde.

  Sangen handler om Sanne Salomonsens forhold til sin søn, efter hun blev ramt af en blodprop i hjernen, og er, som hun udtrykte det i programmet, den eneste sang hun ikke selv kan synge, fordi hun ”bryder hulkende sammen”.

  Følelserne sad også uden på tøjet hos den dengang 28-årige Mads Langer, der faktisk har skrevet nummeret. Han måtte spille sangen to gange under optagelserne, fordi det var så intenst, at han gik i stå første gang.

 2. Barbara Moleko synger 'Indianer'

  Barbara Moleko fik Anne Dorthe Michelsen til at tabe kæben med sin nyfortolkning af 'Indianer', der gav mange gåsehud i 'Toppen af poppen' fra 2014.

  Versionen blev så populær, at Molekos version blev spillet i radioen og senere optrådte hun også med nummeret til 'Knæk Cancer Live' med Michelsens band Tøsedrengene. 

   

 3. Sys Bjerre synger 'Tabt mit hjerte'

  I anden sæson af ’Toppen af poppen’ formåede den dengang 26-årige Sys Bjerre at give Anne Linnet blanke øjne med sin fortolkning af ’Tabt mit hjerte’ fra albummet ’Jeg er jo lige her’ fra 1988.

 4. Jokeren synger 'Jeg vil altid (elske dig for evigt)'

  Tilbage i sæson 1 tog Jokeren fusen på alle, da han tog sig kærligt af Lars H.U.G.’s ’Elsker dig for evigt’ fra 1987. Jokerens rap-version af hittet hed ’Jeg Vil Altid (Elske Dig For Evigt). Den strøg til tops på hitlisten i 2011.

 5. Ida Corr synger 'Når jeg bliver gammel'

  Ida Corr leverede i sjette sæson af ’Toppen af poppen’ en fortryllende version af Gnags’ hit fra 1989, ’Når jeg Bliver Gammel’.

  Nyfortolkningen resulterede i et skævt smil og stor jubel fra Peter A.G, og sangerinden optrådte efterfølgende med sangen til ’Knæk Cancer Live’.