Dansktoppen fylder 50 år og én mand har været med hele vejen

16x9
Der er ikke noget Keld Heick uden dansktoppen og heller ikke noget dansktop uden Keld Heick. Her sammen med Hilda Heick, Dario Campeotto, Kirsten Siggaard og Louise. Foto: Henning Bagger / Scanpix

I år fylder ’Dansktoppen’ 50 år. Keld Heick har været med helt fra begyndelsen, og har gået hånd i hånd med genren gennem hele karrieren.

- Vi skal gå hånd i hånd gennem livet, du og jeg.

Sådan sang Keld Heick for snart 50 år siden, og det skulle vise sig at blive en sang, der har fulgt ham lige siden.

I aften fejres dansktoppens 50 års jubilæum, når årets Dansktop Prisen afholdes i Jyske Bank Boxen i Herning.

Hitmageren Keld Heick var den første sanger, der lå nummer et på ’Dansktoppen’s hitliste. Siden da har han og dansktopmusikken gået hånd i hånd, og i aften er han med til at fejre den til tider forhadte musikgenre som en af aftenens tre værter.

Nyt radioprogram

Det hele begyndte i sommeren 1968.

En 22-årig Keld Heick udgav singlen ’Hånd i hånd’, og den fik godt nok en placering på Ugens Top 20 på P3 de næste måneder, men da kalenderen nærmede sig september, var hypen ved at være døet ud.

Keld Heick havde skrevet ’Hånd i hånd’ med sin forlovede, Hilda Nielsen, i tankerne, og mens singlens salgstal langsomt faldt, blev de to gift i slutningen af august 1968 og blev dermed til Keld og Hilda Heick.

Blot en uge senere – nærmere bestemt søndag den 1. september klokken 9.00 – skete der dog noget, der pustede nyt liv i sangen.

Et nyt radioprogram med titlen ’Dansktoppen’ tonede for første gang ud af radioerne landet over. Det skulle være et supplement til hitlisteprogrammet Ugens Top 20 og kun fokusere på dansktopmusik.

Keld Heicks single strøg i første program til tops på ugens dansktophitliste, og det var noget, der overraskede den unge sanger.

- Jeg tænkte, at den nok var kørt færdig, så da jeg søndag formiddag hørte, at den var med, og at den endda var nummer et, blev jeg rigtig, rigtig glad, fortalte Keld Heick i denne uge i ’Go’ morgen Danmark’.

Lukkede efter ti år

Gennem de næste årtier skete der en hel del med dansktopmusikken, men noget, der varede ved, var Keld Heicks medvirken.

Indtil det nye radioprogram sendte første gang, kom dansktopstjernerne primært fra hovedstadsområdet, men i årene efter Dansktoppen’s premiere væltede det frem med dansktopstjerner fra provinsen som Bjørn & Okay og Birthe Kjær.

Op gennem 1970’erne begyndte bands som Bamses Venner og Shu-bi-dua at dominere hitlisten, indtil DR i 1977 besluttede at lukke alle hitlisteprogrammer.

I første omgang så det sort ud for dansktopmusikken, da de stod til at miste deres vigtigste formidlingsplatform, men løsningen opstod allerede årets efter, da Danmark efter en pause på 12 år igen deltog ved det internationale melodi grand prix.

Dansktoppen blev lig med grand prix

Grand prixet blev en ny platform for dansktoppen, og det skabte grobund for danske komponister inden for genren.

Indtil da havde størstedelen af dansktophitsene været oversættelser af udenlandske slagere, men i grand prixet var det et krav, at musikken var original, og at den var skabt af danskere.

Det skabte en ændring i dansktoppen, som op gennem 1980’erne vandt det danske melodi grand prix hvert eneste år – blandt andet med Tommy Seebachs ’Krøller eller ej’ og Birthe Kjærs ’Vi maler byen rød’.

I denne periode viste Keld Heick for alvor, at han er konge af dansktoppen. Fra 1978 til 1995 skrev han 30 af de sange, der deltog ved det danske grand prix, og hele otte af dem endte med at være vindersange.  

Fra radio til tv

I 1991 kom radioprogrammet ’Dansktoppen’ tilbage på sendefladen, men denne gang måtte også engelsksproget musik være med, og programmet gled efter en kort periode ud igen, inden det i 1993 for alvor kom tilbage, og navne som Kandis slog igennem.

Med tiden rykkede dansktoppen over på tv, hvor de blandt andet blev spillet i programmer som ’Dansktop på 1’eren’ og ’Dansk Poplic Service’.

Det helt store musikalske hitprogram var dog ’Musikbutikken’, hvor ingen ringere end Keld Heick styrede slagets gang. Her stod den ikke kun på dansktopmusik, men dansktopstjernerne fik i stedet lov at optræde på lige vilkår med andre genrer og internationale stjerner.

I 2000 kom så et af dansktoppens højdepunkter, da Brødrene Olsen sang en dansktopsang til tops ved det internationale melodi grand prix.

Det blev dog samtidig slutningen på en æra. For omkring årtusindeskiftet sløjfede man kravet om, at bidragene i det danske melodi grand prix skulle synges på dansk, og på den måde mistede dansktoppen terræn på det, der ellers havde været dens hjemmebane i to årtier.

Nye toner

I de følgende år forsvandt dansktoppen fra radioen, og kun i ønskeprogrammet ’Giro 413’ kunne danskerne få lov at høre dansktopklassikerne.

Men da TV 2 Charlie åbnede i 2004, kom der også den platform, dansktoppen havde manglet i nogle år, og igen var Keld Heick en af frontpersonerne.

Han blev vært på ’Top Charlie’, som i den grad gav nyt pust i dansktopmusikken.

Mens mange af dansktoppens største stjerner ligesom Keld Heick har været med næsten fra begyndelsen, er der de senere år også kommet nye medlemmer i dansktopfamilien.  

Nogle af dem er bandet Humørexpressen, der blandt andet består af Klumpen og Pharfar, som ellers tidligere var kendt fra mere moderne musik.

 Spørger man Keld Heick, er det skønt med et frisk pust fra de fire unge mænd.

- Det er fest, fest og atter fest. Man kan bare se på dem selv, hvor sjovt de har det, og det har publikum også. De tager ikke sig selv højtideligt, og det klæder dem – og også genren. Man skal også passe på, at det ikke bliver for pænt alt sammen, for hvis det bliver så pænt og poleret, så er det næsten ikke til at holde ud. Og på et tidspunkt var det hele så pænt, jeg var en af dem, der også var meget, meget pæn, og måske endda – synes jeg nu – nogle gange for pæn, siger Keld Heick i ’Go’ morgen Danmark’ og henviser blandt andet til tiden omkring ’Hånd i hånd’-udgivelsen, hvor han var meget velartikuleret.

Fra sølv- til guldbryllupsalderen

Den pæne tid har dog hængt ved Keld Heick – og med tiden også Hilda Heick.

Dens flotte placering på ’Dansktoppen’s første hitliste var med til at udødeliggøre ’Hånd i hånd’, og selv den dag i dag er det en uomtvistelig del af Keld og Hildas repertoire.

- Jeg bliver en lille smule rørt, for den har betydet så meget for mig, den plade – for os. Det gør den stadig, og når vi kommer ud og optræder, kunne vi ikke drømme om ikke at spille den, siger Keld Heick.

- Vi bliver sågar spurgt, om vi kan spille ved guldbryllupper. Før i tiden var det sølvbryllupper, men nu er vi kommet op i guldbryllupsalderen, siger den 72-årige hitsnedker, som også selv kan fejre sit guldbryllup i år.

På den måde kan han og Hilda fejre deres halve århundrede sammen med deres fælles livsprojekt; Dansktoppen.

Dansktop Prisen 2018 kan ses live på alle TV 2s regionale kanaler, undtagen TV 2 Fyn fra lørdag klokken 19.45.