Derfor købte deltager alle grisene efter tv-program

Ditte Rosenberg danser poledance, læser til sexolog og så er hun svineejer.

- Ikke den lyse gris, den er så kælen.

Knap havde beboerne i ’Hjem til gården’ fået deres to store søer og endnu flere smågrise, før de skulle vælge, hvilken en der skulle slagtes.

23-årige Ditte Rosenberg, der på få dage havde fået et nært forhold til grisene, fik lov at vælge. Det blev den sorte gris, der måtte lægge krop til frikadeller og sylte. 

Ditte havde flere gange sat sig ind til dyrene i indhegningen for at nusse lidt med grisene og lade dem vænne sig til mennesker. 

- Jeg ved ikke, hvad det er med grise. Jeg er en stor dyreelsker, men grise har bare vundet mit hjerte. De er jo grimme, men også virkelig søde, når de går og grynter og roder i jorden, siger hun.

Faktisk fik Ditte i løbet af sin tid på gården så nært et forhold til grisene, at hun spurgte, om hun måtte købe dem, efter tv-optagelserne sluttede. Hun var nemlig så vild med de øffende statister, at hun gerne ville have dem med hjem. 

Produktionen sagde ja, og Ditte blev den glade ejer af 11 grise.

Orner blev til grillpølser

23-årige Ditte er ikke den typiske danske svineejer. Hun er ung, dyrker poledance i sin fritid og så er hun begyndt på sexologuddannelsen. 

Men slagtegrise er ikke nyt territorium for Ditte, der bor på et lille landsted i Givskud, hvor hun også har hund, katte og hængebugsvin. 

- Jeg har haft slagtegrise, før jeg kom ind på gården. De blev slagtet, mens jeg var med i programmet. Så jeg ville gerne have nogle nye. Og så var det spændende med en anden slags race, end jeg plejer at have.

I alt 11 grise "kendt fra tv" flyttede derfor ind hos hende i sensommeren. Her i det nye år er der kun fire tilbage.

- Jeg har fået slagtet ornerne. Så jeg har fire af smågrisene tilbage, alle hunner, og lige nu ved jeg ikke, hvad min plan er med dem, siger hun.

Ditte Rosenberg drømmer ikke om at blive den store økologiske svinefarmer, men hun kan lide at se, at dyrene, hun spiser, har haft det godt.

Her ses Ditte Rosenberg med fire af hendes grise på landstedet i Give.
Her ses Ditte Rosenberg med fire af hendes grise på landstedet i Give. Foto: Privatfoto

- Jeg går meget op i dyrevelfærd og vil have, at de dyr, jeg spiser, har haft et godt liv. Så det tænker jeg, at jeg får på den her måde, siger hun.

De slagtede grise har hun også nydt godt af.

- Vi har spist dem og blandt andet lavet grillpølser af dem, fortæller hun.

Skulle overvære slagtningen

I onsdagens afsnit af 'Hjem til gården' skulle beboerne hjælpe til, mens deres bondementor Philip Dam Hansen slagtede den udvalgte gris.

Selve slagtningen foregik efter alle kunstens regler:

- Vi skal have lokket grisen hen, så får den stød med sådan et apparat, jeg har med, som bedøver den. Derefter stikker jeg den, og der kommer noget blod ud, og det er ligesom det, der tager livet af den til sidst, fortæller Philip Dam Hansen til beboerne, inden han påbegyndte aflivningen.

Efter aflivningen melder Benja sig til at partere dyret. Han får hjælp fra Philip Dam Hansen.
Efter aflivningen melder Benja sig til at partere dyret. Han får hjælp fra Philip Dam Hansen. Foto: TV 2

Selve slagtningen i 'Hjem til gården' tog Ditte Rosenberg med ophøjet ro. 

- Det er ubehageligt at overvære, men jeg er med på, at det skal ske. Jeg havde ikke selv lyst til at føre kniven, men jeg gik ikke og var ked af det, fortæller hun. 

Her kan du læse mere om Ditte Rosenberg og de resterende deltagere herunder.

Lær beboerne bedre at kende
14 personer er flyttet sammen og skal drive en gammel gård.