Brødre beskyldes for at stjæle idé til Netflix-serie

16x9
Ross Duffer og Matt Duffer er hovedmændene bag serien 'Stranger Things'. De er nu blevet sagsøgt for plagiat. Foto: Robyn Beck / Ritzau Scanpix

Skaberne af den populære Netflix-serie beskyldes for at have tyvstjålet historien om pigen Eleven og de fire drenge fra byen Hawkins.

De to forfattere og instruktører bag serien 'Stranger Things', brødrene Matt og Ross Duffer, har fået et sagsanlæg mod sig.

Anklagen lyder på, at de skulle have plagieret handlingen i deres serie. Det skriver en lang række medier, blandt andet film- og tv-sitet Deadline.

Manden bag søgsmålet er instruktøren Charlie Kessler, der i 2012 instruerede en kortfilm med titlen 'Montauk'.

Ifølge Kessler selv forsøgte han to år senere ved filmfestivalen Tribeca i april 2014 at sælge 'Montauk'-konceptet til Matt og Ross Duffer, og senere præsenterede han dem for manuskriptet, ideerne, historien og filmen. 

Han mener, at de brugte den information til udvikle 'Stranger Things'.

Duffer-brødrenes advokat, Alex Kohner, har udsendt en erklæring, hvori de kalder anklagerne fra Charlie Kessler "helt ubarmhjertige".

- Han havde ingen forbindelse til skabelsen eller udviklingen af 'Stranger Things'. Duffer-brødrene har hverken set Kesslers kortfilm eller diskuteret noget projekt med ham. Dette er kun et forsøg på at profitere på andre menneskers kreativitet og hårde arbejde, lyder det i erklæringen.

Handling skiftede lokation

Hitserien, der vises på streaming-tjenesten Netflix, foregår i 1980'erne og handler om fire nørdede venner i den lille by Hawkins i staten Indiana. Den ene af vennerne forsvinder pludselig i forbindelse med overnaturlige begivenheder, og samtidig foregår der mystiske ting på et nærliggende militært anlæg.

I anklageskriftet fremhæver Charlie Kessler, at da Duffer-brødrene udviklede 'Stranger Things', gik serien under navnet 'The Montauk Project'.

De fem børn som er hovedkaraktererne i 'Stranger Things'.
De fem børn som er hovedkaraktererne i 'Stranger Things'. Foto: Mario Anzuoni / Scanpix Denmark

Kesslers kortfilm var en science fiction-historie, der involverede en savnet dreng, en nærliggende militærbase, hvor der foregik eksperimenter med børn, og et monster fra en anden dimension, der lignede et stykke legetøj. Det hele foregik i omegnen af New York.

En reportage i mediet Deadline fra 2015, hvor Netflix indgik aftalen med Duffer-brødrene om 'Stranger Things, fortæller ligeledes, at handlingen på daværende tidspunkt foregik på Long Island i New York, men senere blev flyttet til staten Indiana.

Ifølge flere filmmedier er der dog en naturlig forklaring på, at Montauk-navnet går igen flere steder. Flere af de medvirkende i 'Stranger Things' har i interviews fortalt, at serien er inspireret af bogen 'The Montauk Project: Experiments in Time', der udkom i 1992 og fortæller om regeringseksperimenter ved Montauks Camp Hero.

Det skriver blandet andet branchebladet for underholdningsindustrien Variety.

Vil stoppe serien

På trods af modargumenterne har Charlie Kessler indbragt et 39 sider langt anklageskrift for retten i Los Angeles, der fortæller, at han fik ideen til serien først.

- Efter 'Stranger Things' massive succes baseret på sagsøgers koncept, som sagsøger har diskuteret med sagsøgte, har sagsøgte tjent enorme pengesummer på at producere serierne baseret på sagsøgers koncept uden at kompensere eller kreditere sagsøger for hans koncept, lyder anklagen i saganlægget.

Kesslers mål er at få serien stoppet, og han kræver kompensation for både krænket ophavsret og manglende indtjening.

Der er indtil videre lavet to sæsoner af 'Stranger Things', som er blevet et af Netflix' allerstørste internationale hit. I sæson to medvirker danske Linnea Berthelsen i tre afsnit i rollen som pigen 'Kali' med de overnaturlige kræfter.

Tredje sæson af serien er i produktion, men det er ikke meddelt, hvornår den får premiere.